اهمیت تغذیه و نقش آن در تأمین سلامت
در این مطلب از مجله پزشکی آسان طب برای شما از اهمیت تغذیه در زندگی خودمان صحبت می کنیم.برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در ادامه مطلب همراه باشید :
اهمیت تغذیه و نقش آن در تأمین سلامتی انسان :
غذا با رساندن مواد لازم برای انجام فعالیت طبیعی بدن، نیازهای فیزیولوژیک انسان را براورده می کند. کمبود یا فقدان غذاهای مناسب عوارضی را به دنبال دارد که نهایتاً به مرگ انسان منجر می شود.
به طورکلی عوامل مغذی ضروری برای بدن انسان را می توان در شش دستهٔ عمده تقسیم کرد که عبارتند از کربوهیدرات ها، ویتامین ها، چربی ها، پروتئین ها، عناصر معدنی و آب. که اگر بخواهیم دسته بندی های جامع تری را ارائه دهیم باید به ترتیب زیر عمل کنیم .
۱- کربوهیدرات ها: (گلوکز)
۲- ویتامین ها : (ویتامین C, E,K,D,A )، تیامین ، ریبوفلاوین ، نیکوتین آمید، پیریدوکسین ، بیوتین ، اسیدفولیک ، کوبالامین واسید نپتوتنیک )
۳- چربی ها : (اسید لینولئیک )
۴- پروتئین ها : اسیدهای آمینه (ایزولوسین ، لیزین ، تریپتوفان ، تره اونین ، فنیل آلانین ، متیونین ، لوسین ، والین) و منبع ازت
۵- عناصر معدنی : کلسیم، سدیم، فسفر، پتاسیم، کلر، منیزیم، مس، آهن، گوگرد، سلنیوم، منگنز، روی، مولیبدنیوم، فلورو کرم، ید و کبالت
در بحث اهمیت تغذیه با کمک همه عوامل مغذی انسان به انجام کارهای خود قادر می شود. اعمال انسان هنگامی امکان پذیر می شود که تمام عوامل مغذی روزانه به اندازه کافی به بدن برسد. غذایی که می خوریم تقریباً حاوی ۴۰ مادهٔ بسیار مهم به نام عوامل مغذی است که تمامی افراد باید روزانه مقدار کافی از این مواد را مصرف کنند تا بتوانند رشد و تولید مثل کنند و زندگی همراه با سلامتی و شادکامی داشته باشند.
آب نشانه بارز اهمیت تغذیه در زندگی است.آب که روزانه می نوشیم و همینطور اکسیژن که تنفس می کنیم دو عامل حیاتی دیگری هستند که آدمی به آنها نیازمند است.
بدن انسان همچون گیاه سبز و اکثر شکل های دیگر زندگی به ۱۵-۱۲ عنصر معدنی نیازمند است به علت پیچیدگی خاص بدن، انسان برای ادامه حیات به عوامل مغذی بیشتری نیازمند میباشد. به کمک همین عوامل مغذی است که انسان قادر به شنیدن ، صحبت کردن، دیدن، احساس کردن، فکر کردن، بوئیدن ، یادگرفتن و… می شود. اعمال نامبرده فقط زمانی امکان پذیر می شود که عوامل مغذی کافی به بدن برسد.
آدمی علاقمند است که همواره تندرست و شاداب باشد و از هرگونه ناراحتی و بیماری مصون بماند. او خوشبختی و طول عمر خود را با توجه با اهمیت تغذیه در سلامتی میبیند. اما سؤال اینجاست آیا او که همواره درپی سلامتی خویش میباشد اطلاعاتی کافی دربارهٔ غذای مطلوب و چگونگی تأثیر آن در ایجاد یک بدن سالم و نیرومند دارد؟
آگاهی ازاصول صحیح تغذیه و اهمیت تغذیه برای تمامی افراد یک جامعه ضروری است . انسان با برخورداری از غذای مناسب می تواند نیازهای گوناگون خود از نظر فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی را تأمین کند.
چنانکه اشاره شد غذا با رساندن عوامل مغذی ، نیازهای فیزیولوژیکی انسان را برآورده می سازد. اگر در انتخاب غذا اشتباه شود ممکن است کمبود یک یا چند عامل مغذی انسان را دچار بیماری کند.
برای تأمین اعمال حیاتی بدن مانند تنفس، گردش خون، حرکات عضلانی و انجام کارو فعالیتهای روزانه ، انسان به انرژی نیازمند است.
کالری واحد انرژی است و انف دبسته از عناصر مغذی که ایجاد انرژی می کنند را مواد کالری زا می نامند. بدن انسان به طور نسبی روزانه به مقداری کالری احتیاج دارد.
سلامتی و طول عمر ما وابستگی بسیار زیادی به نوع غذاهایی دارد مصرف می کنیم.