داروی پردنیزولون Prednisolone یک ضدالتهاب قوی

برای بسیاری از انسان ها پیش آمده که دچار التهابات شدید حساسیتی و یا التهابات مفصلی شوند و پزشک برای سرکوب و درمان این گونه عوارض از انواع داروهای ضد التهاب استفاده می کند. داروی پردنیزولون یکی از انواع داروهای ضد التهاب یا سرکوب کننده ی سیستم ایمنی بدن است که در دسته ی کورتیکوستروئید جای دارد که این نوع داروها در جامعه و در بین مردم به کورتون نیز معروف می باشند. از داروی پردنیزولون برای درمان بسیاری از عارضه ها مثل حساسیت های شدید، بیماری های خود ایمن، التهابات شدید روده و بیماری های روماتیسمی استفاده ی فراوان می شود و با جلوگیری از مواد تولید کننده ی التهاب باعث درمان این نوع از بیماری ها می شود. البته شایان ذکر است که عوارض جانبی کورتون ها یکی از علل مهم استفاده ی کمتر از این داروها می باشد که ما در ادامه ی مطلب سعی می کنیم به توضیح کامل این عوامل بپردازیم.

داروی پردنیزولون

مشخصات کلی داروی پردنیزولون

داروی پردنیزولون (Prednisolone) که در بازار و داروخانه ها با نام های اختصاری و تجاری Minims ،Deltdstab ،Deltacortril نیز شناخته شده است را در طبقه بندی دارویی دسته ی کورتیکوستروئید یا همان کورتون ها جای می دهند. داروی پردنیزولون یکی از انواع قوی داروهای سرکوب گر سیستم ایمنی به شمار می رود که در درمان بیماری های پوستی، انواع آلرژی ها، بیماری روماتیسم و نوعی از بیماری های خونی معین کاربرد فراوان دارد. از نوع قطره ی چشمی داروی پردنیزولون برای درمان سوزش، التهاب چشم و همچنین از نوع شیاف این دارو برای رفع التهاب و تب روده نیز استفاده می شود. نوع تزریقی داروی پردنیزولون در درمان عارضه های شدید حساسیتی، درد روماتیسمی و مفاصل مفید می باشد، البته در برخی موارد از این دارو به همراه داروهای دیگری از جمله فلودروکورتیزون در کمک به درمان بیماری های غده ی آدرنال هم استفاده می شود. این دارو به شکل های قرص، شیاف، قطره چشمی و تزریقی به فروش می رسد. به گزارش مجله پزشکی آسان طب و بنابر گفته ی متخصصان به طور کلی بهترین زمان مصرف برای نوع قرص و تزریقی این دارو (۱ الی ۲ بار در روز و همراه غذا)، در نوع قطره چشمی و گوشی (۲ الی ۴ بار در روز) اعلام شده است که دوز مجاز مصرف داروی پردنیزولون با توجه به شرایط بدنی فرد و دستور پزشک انجام می شود. 

چگونگی تأثیر داروی پردنیزولون

مکانیسم اثر این دارو ساده است و با سرکوب سیستم دفاعی بدن باعث از بین رفتن التهابات می شود. اثرات کامل و مثبت داروی پردنیزولون بعد از گذشت ۲ الی ۴ روز از اولین مصرف دارو ظاهر می شود و این اثرات تا ۱۲ الی ۲۴ ساعت از آخرین دوز مصرفی در بدن ما دوام خواهند داشت. باید دقت داشت که هرگز در نوع خوراکی و تزریقی این دارو به شکل ناگهانی مصرف آن را قطع نکنید زیرا بسیار خطرناک است و همچنین در طول مصرف داروی پردنیزولون حتما از برنامه ی غذایی با کاهش مقدار سدیم و افزایش میزان پتاسیم استفاده کنید.

عوارض جانبی داروی پردنیزولون

داروی پردنیزولون

معمولا کورتون ها عوارض جانبی بیشتری دارند که می توان به افزایش وزن، بروز آکنه، افسردگی و تغییر خلق و خو، ضعف عضلات و مشکلات معده اشاره کرد که در صورت بروز این علایم بهتر است با پزشک خودتان مشورت کنید. شایان ذکر است که مصرف این دارو در دوز بالا باعث خون آلود یا تیره شدن مدفوع می شود و ضمنا در طول مصرف داروی پردنیزولون بهتر است از برخورد و نزدیکی با افراد مبتلا به آبله مرغان خودداری کنید.

نکات احتیاطی مهم در مصرف داروی پردنیزولون

داروی پردنیزولون

حتما اگر از بیماری های زیر رنج می برید قبل از شروع مصرف این دارو با پزشکتان مشورت کنید.

√ اگر به بیماری آب سیاه چشم و یا زخم های گوارشی مبتلا می باشید.

√ اگر در قدیم از بیماری سل رنج برده اید و یا افسردگی دارید.

اگر به انواع دیابت مبتلا هستید و یا دچار مشکلات عفونتی می باشید.

√ اگر داروهای دیگری مصرف می کنید و یا از دردهای استخوانی رنج می برید.

√ مصرف دارو برای زنان حامله: مصرف نوع قطره های چشمی، گوشی و تزریقی این دارو بدون خطر است. اما برای مصرف نوع خوراکی این دارو با پزشکتان مشورت کنید تا روی نوزاد تاثیر منفی نگذارد.

 مصرف دارو برای زنان شیرده: مصرف نوع خوراکی این دارو در شیر مادر ترشح می شود و برای کودک ضرر دارد اما در نوع قطره چشمی، گوشی و تزریقی این دارو، خطری مادر و فرزند را تهدید نمی کند.

√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: به دلیل بروز عوارض جانبی شدید در این سنین کاهش دوز مصرفی دارو اجباری می باشد و ضمنا مصرف طولانی مدت از این دارو باعث بروز آب سیاه چشم، بیماری های استخوانی و آب مروارید می شود.

منبع: https://mag.asanteb.com/

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا