داروی پاروکستین Paroxetine و درمان بیماری افسردگی

برای همه ی ما در طول زندگیمان اتفاق افتاده است که برخی روزها احساس اضطراب و افسردگی را تجربه کرده باشیم و اغلب این عارضه بدون هیچ دلیلی و به صورت موقت پیش آمده است، اما در برخی از مواقع اتفاقات دردناکی همچون مرگ نزدیکان، طلاق، برشکستگی مالی و جدایی های احساسی رخ می دهد که باعث بروز افسردگی به مدت طولانی تر در انسان می شود. امروزه با استقبال بیشتر مردم از روانشناسان و روانپزشکان این عوارض زودتر شناسایی و درمان می شوند. داروی پاروکستین یکی از انواع داروهای ضد افسردگی می باشد که برای کنترل و درمان استرس و اضطراب نیز کاربرد دارد که معمولا داروهای روحی و روانی بنا به تشخیص پزشک و وضعیت بیمار چندکاربرده می باشد. ما تلاش کرده ایم در این مطلب برای شما از مشخصات و نحوه ی عملکرد داروی پاروکستین در درمان افسردگی و بیماری های دیگر اطلاعات مفیدی جمع آوری کنیم.

داروی پاروکستین

مشخصات داروی پاروکستین

داروی پاروکستین (Paroxetine) را که با نام تجاری و اختصاری Seroxat نیز می توان در داروخانه ها و بازارهای آزاد یافت کرد، در دسته دارویی درمان بیماری افسردگی قرار می دهند. به طور کلی تاثیرات این دارو بر روی بیماری افسردگی بسیار مفید می باشد و در طول درمان با این دارو کنترل اضطراب نیز مشاهده می شود. ضمنا از داروی پاروکستین در درمان بیماری ترس یا همان فوبیا نیز استفاده می شود. قابل ذکر است که داروی پاروکستین به گروهی از داروهای موثر در باز جذب سروتونین تعلق دارد که با عملکرد خود بر افسردگی، اضطراب، سندروم پیش از قاعدگی و اختلال وسواس تاثیرات مفیدی می گذارد. داروی پاروکستین به شکل های قرص و محلول برای فروش در داروخانه ها موجود می باشد و بنا به نظر متخصصان مصرف این دارو هر روز و در هنگام صبح و به مقدار ۲۰ تا ۶۰ میلی گرم مجاز می باشد. یادآور می شویم که این دارو نیز نظیر داروهای دیگر روانی بدون نسخه پزشک عرضه نمی شود زیرا خطر مصرف بیش از حد این دارو بسیار زیاد بوده اما اعتیاد به این دارو کم می باشد.

چگونگی تأثیر داروی پاروکستین بر بیماری های روحی و روانی

داروی پاروکستین

نورون ها که نوعی سلول مغزی هستند چند نوع ماده ی شیمیایی را به عنوان پیام رسان های عصبی بین سلولی آزاد می کنند که این عوامل باعث تحریک نورون ها و انتقال انواع پیام های عصبی می شوند و سروتونین یکی از این مواد شیمیایی می باشد. داروی پاروکستین با اثر باز جذب سروتونین باعث می شود که این ماده بین سلول های مغزی بیشتر تبادل شود و حالت افسردگی و اضطراب فرد کاهش یابد. معمولا اثرات درمان کننده ی این دارو بعد از ۷ الی ۱۴ روز پس از اولین مصرف ایجاد می شوند اما کامل ترین اثرات را حدودا ۱ ماه پس از مصرف می توان مشاهده کرد. همچنین به مدت ۲۴ ساعت پس از مصرف هر دوز از داروی پاروکستین این اثرات در بالاترین سطح خود در بدن وجود خواهند داشت. توصیه آسان طب به شما عزیزان این است که هرگز داروی پاروکستین و هیچ نوع داروی دیگر از این خانواده را بدون مشورت با پزشک و به طور ناگهانی قطع نکنید زیرا ممکن است سبب بازگشت علایم بیماری حتی به شکل شدیدتر شود اما اگر دچار علایم حساسیتی مثل جوش و درد عضلات یا مفاصل گشتید سریعا با پزشکتان تماس بگیرید.

عوارض جانبی مصرف داروی پاروکستین

معمولا داروهای روحی و روانی نظیر داروی پاروکستین در اوایل شروع درمان عوارضی بر بدن نشان می دهند که از معمول ترین آن ها می توان به حالت خواب آلودگی، بیحالی، ناتوانی جنسی، تهوع و لرزش اندام اشاره کرد و به ندرت ممکن است کاهش وزن، آشفتگی و کم اشتهایی حادث شود. یادآور می شویم که بسیاری از این عوارض با گذشت چند روز از مصرف داروی پاروکستین از بین می روند.

نکات احتیاطی مهم در حین استفاده از داروی پاروکستین

داروی پاروکستین

اگر که از بیماری ها و ناراحتی های زیر رنج می برید برای شروع استفاده از داروی پاروکستین با پزشکتان مشورت کنید.

√ اگر از دردهای مزمن کبدی یا کلیوی رنج می برید.

 اگر به مشکلات قلبی دچار هستید.

√ اگر سابقه ی حالت تشنج و غش در خودتان یا خانوادتان دیده می شود.

√ اگر داروهای دیگری در هنگام مصرف داروی پاروکستین استفاده می کنید. 

√ مصرف دارو برای زنان حامله: متاسفانه هنوز مفید بودن این دارو در این دوران اثبات نشده است و همه چیز به نظر پزشک معالجتان بستگی دارد.

√ مصرف دارو برای زنان شیرده: این دارو در شیر مادر ترشح می شود و بر روی کودک تاثیر می گذارد.

√ مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: کودکان و نوجوانان زیر ۱۸ سال مجاز به مصرف این دارو نمی باشند.

√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: به دلیل اینکه این دارو می تواند حالت های خواب آلودگی و عدم تمرکز ایجاد کند حتما باید دوز مصرفی دارو کاهش یابد و فرد مصرف کننده از کارهای پرمخاطره مثل رانندگی اجتناب کند.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا