مقاومت به آنتی بیوتیک، حاصل مصرف خودسرانه

آنتی بیوتیک‌ها یا به اصطلاح عموم چرک خشک کن، در بین داروهای امروزی بیشترین داروهایی هستند که تجویز می‌شوند. آنتی بیوتیک‌ها از طریق کشتن یا متوقف کردن میکروب‌ها، با عوامل بیماری زا مقابله می‌کنند، اما سوال من از شما خواننده عزیز این است که آیا با نحوه صحیح و درست مصرف آنتی بیوتیک‌ها آَشنا هستید؟ امروز قصد داریم درباره تجویز آنتی بیوتیک و مقاومت به آنتی بیوتیک صحبت کنیم.

مقاومت به آنتی بیوتیک

پیشگیری از مقاومت به آنتی بیوتیک ها 

در درمان بیماری های باکتریایی، عوامل زیادی مثل سن بیمار، سابقه آلرژی، اختلالات کلیوی و کبدی، بارداری و شیردهی و همه این ها با عوامل دیگری توسط پزشک متخصص در نظر گرفته می شود تا آنتی بیوتیک مخصوص بیمار تجویز شود.

 یکی از پرمصرف ترین داروهایی که مردم جهان اکنون استفاده می کنند آنتی بیوتیک ها هستند، در کشور ما هم امروزه آنتی بیوتیک جزو اقلام پر مصرف می‌باشد.

نکاتی درباره آنتی بیوتیک ها وجود دارد که شاید دانستن آن ها کمک کند که در مصرف آن ها دقت بیشتری داشته باشیم.

از جمله این که آنتی بیوتیک ها در داروسازی به 2 دسته کلی تقسیم می شوند، اصولا لفظ آنتی بیوتیک یعنی ترکیبی که بر ضد یک موجود زنده استفاده می شود.

آنچه که اکنون مد نظر ماست ترکیباتی هستند که برای مقابله با انواع میکروب ها، مانند باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها قابل استفاده هستند و یک دسته بزرگی از آنتی بیوتیک ها هستند که در شیمی درمانی و درمان بیماری های بدخیم استفاده می شوند که در این مقاله مد نظر ما نیست.

اکثر ما به محض اینکه با سرماخوردگی مواجه می شویم به سرعت سر یخچال یا قفسه داروهایمان می رویم و اولین آنتی بیوتیکی که گیرمان می آید را به سرعت مصرف می کنیم. بدون اینکه در نظر بگیریم در بین خود آنتی بیوتیک ها دسته بندی بسیار وسیع و پیچیده ای وجود دارد.

 به عنوان مثال یک دسته از آنتی بیوتیک ها پنی سیلین می‌باشد. پنی سیلین ها خودشان یک دسته بزرگ در آنتی بیوتیک ها هستند. مثلا ترکیباتی مثل پنی سیلین تزریقی، آموکسی سیلین، آمپی سیلین، انواع پنی سلین های خوراکی و… در این دسته وجود دارند که هر کدام از آن ها بر دسته خاصی از باکتری ها موثر هستند.

با این تفاسیر اگر تشخیص درستی از بیماری انجام نشده باشد یا اینکه سر خود دارویی مصرف شود، نه تنها فایده ای به حالمان ندارد بلکه یک ماده خارجی را وارد بدن خودتان کرده اید و  فشاری را به سیستم عصبی بدن خودتان تحمیل نمودید.

چگونگی مقاومت به آنتی بیوتیک

مقاومت به آنتی بیوتیک

از طرف دیگر، اکنون یک معضل جهانی که درباره آنتی بیوتیک مطرح است، مسئله مقاومت به آنتی بیوتیک ها می باشد که در وضعی نگران کننده قرار گرفته است.

هر چقدر شما مصرف نابه جای آنتی بیوتیک ها را بیشتر انجام دهید، مقاومت های دارویی در این قسمت بیشتر می شود، چرا که مثلا در بحث پنی سیلین ها خود واکنش هایی که بدن به این ماده نشان می دهد قابل تامل است.

وقتی شما برای تزریق پنی سیلین به درمانگاه مراجعه می کنید، اولین سوالی که از شما می شود این است که آیا قبلا از این ماده استفاده کرده اید؟ یا پس از استفاده دچار مشکل شده اید؟

گاهی حساسیت بعضی افراد نسبت به پنی سلین ها انقدر زیاد است که ممکن است پس از استفاده جانشان در معرض خطر قرار بگیرد.

دسته دیگری از آنتی بیوتیک ها به نام تتراسایکلین ها هستند که میکروب هایی که نابود می کند، بسیار با میکرب هایی که پنی سیلین نابود می کند متفاوت است.

امروزه به خاطر مقاومت های دارویی دسته های جدیدی از آنتی بیوتیک ها وارد بازار دارو شدند که  خیلی از آن ها قیمتشان بالاتر است، ولی به همان اندازه که داروی جدیدی وارد بازار آنتی بیوتیک ها می شود، خطر بروز مقاومت باز هم وجود دارد.

فرض کنید که با یک گوش درد عفونی ساده مواجه شده اید، به سراغ استفاده از پنی سیلین می روید ولی نتیجه نمی گیرید، به سراغ تتراسایکلین ها می روید ولی باز هم نتیجه نمی گیرید، این همان دلیلی است که باید مقاومت های دارویی جدی گرفته شود. آنتی بیوتیک جزو آخرین ابزار و وسایلی است که پززشکان تجویز می کنند و باید برای زمانی استفاده شود که در ارتباط با بیماری های عفونی و باکتریایی، داروهای دیگر جواب ندادند.

تنها پزشک است که می تواند از بین انواع مختلف آنتی بیوتیک ها، آنتی بیوتیک موثر را با توجه به بیماری شخص تشخیص دهد و تجویز کند. به طور مثال کسی که دچار عفونت کلیه، گوش و گلو هست، نوع آنتی بیوتیکی که باید استفاده کند با توجه به سن و سال، نوع آلرژی و… فرق دارد.

تمام این ها را گفتیم تا زمانی که دچار عفونت شدید، به صورت خودسرانه به مصرف آنتی بیوتیک ها روی نیاورید و حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.    

منبع: https://mag.asanteb.com

‫5/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دکمه بازگشت به بالا