عوارض و خطرات استفاده از آموکسی سیلین

آموکسی سیلین چرک خشک کنی است که عفونت های بدن را خشک می کند و برای سرماخوردگی و دندان بسیار استفاده می شود. اما شما نباید برای هر مشکلی به سراغ آموکسی سیلین بروید. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره عوارض آموکسی سیلین ، موارد مصرف و تداخل دارویی آموکسی سیلین و همچنین کاربردهای آموکسی سیلین اطلاعاتی را برای شما آماده کرده ایم که تقدیم می کنیم.

آموکسی سیلین

آموکسی سیلین چیست؟

احتمالا شما هم به محض سرماخوردگی یا دندان درد، سریعا سراغ جعبه قرص‌ها و یا داروخانه می‌روید و چند عدد کپسول آموکسی سیلین تهیه می کنید، چون بر این باورید که این دارو چرک احتمالی بدن‌تان را خشک می‌کند و از شر ویروس‌ها و باکتری‌ها‌ خلاص می‌شوید.

این آنتی‌بیوتیک، داروی مورد علاقه پزشکان در تجویز هم هست، ولی واقعیتی تلخ در کنار مصرف این دارو وجود دارد.
باید گفت آموکسی سیلین تاثیری در درمان سرماخوردگی و عوارض ناشی از آن مثل سرفه ندارد و به عکس، عوارض جانبی زیادی بر جای می‌گذارد.

«مریم بهاری ساروی»، دکتر داروساز درباره این نوع ‌‌آنتی‌بیوتیک، موارد مصرف، عوارض جانبی و میزان اثرگذاری آن توضیح می‌دهد.

آموکسی سیلین و موارد مصرف

آموکسی‌سیلین یکی از آنتی‌بیوتیک‌های خانواده پنی‌سیلین است که به صورت کپسول تولید می‌شود.

این دارو باعث تخریب یا توقف رشد بعضی از باکتری‌ها می‌شود و برای درمان چند ‌‌نوع بیماری عفونی تجویز می‌شود، اما به طور کلی تاثیری در درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا و دیگر بیماری‌های ویروسی ندارد، اما برای مقابله با عفونت‌های تنفسی، اوتیت (عفونت گوش)، سینوزیت، ‌ذات‌الریه، عفونت‌های مجاری ادراری، بیماری لایم و مقابله با هلیکوباکتر پیلوری (باکتری معده) تجویز می‌شود.

البته این‌که کارایی این دارو برای مقابله و درمان این بیماری‌ها تا چه میزان است، بحث دیگری است.

آیا آموکسی سیلین برای مقابله با بیماری‌های ویروسی کارایی لازم را دارد

با وجود این‌که آموکسی‌سیلین جزو پرمصرف‌ترین آنتی‌بیوتیک‌هاست و پزشکان هم آن را زیاد تجویز می‌کنند، اما باید بدانید نتایج یک پژوهش انگلیسی نشان داده،

آنتی‌بیوتیک‌هایی مثل آموکسی سیلین هیچ تاثیری در درمان بیماری‌های ویروسی مثل برونشیت و نشانه‌های آن از قبیل تب، سرفه‌های خلط‌دار و مشکل نفس‌کشیدن ندارد.

مصرف خودسرانه آموکسی سیلین به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و در صورت تجویز پزشک لازم است طول درمان به طور کامل ادامه داده شود.

محققان به گروهی از داوطلب‌ها روزانه سه مرتبه آموکسی سیلین و به گروهی دیگر دارونما (شبه‌ دارو) تجویز کردند.

بعد از یک هفته درمان با آموکسی سیلین و انجام بررسی‌های لازم مشخص شد ‌تفاوت چشمگیری در‌ طول دوره و شدت علائم بیماری در دو گروه وجود ندارد.

محققان همچنین به این نتیجه رسیدند که این دارو در افراد بالای 60 سال بی‌تاثیر است، هرچند در این سن و سال نباید خطر عفونت‌های تنفسی را دست‌کم گرفت.

محققان با بررسی عوارض جانبی دو گروه مشاهده کردند افرادی که آموکسی سیلین دریافت کرده‌اند، دچار مشکلاتی مثل حالت تهوع، اگزما و اسهال شده‌اند.

بنابراین مصرف این آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان عفونت‌های گوش، حلق و بینی تاثیری ندارد. مشکل اینجاست که مصرف زیاد آموکسی‌سیلین و دیگر آنتی‌بیوتیک‌ها علاوه بر ایجاد عوارض جانبی باعث مقاومت بدن نسبت به باکتری‌ها هم می‌شود.

در بیشتر موارد، برونشیت شدید منشأ ویروسی دارد و آنتی‌بیوتیک‌ها هم در برابر ویروس‌ها کاری از پیش نمی‌برند.
این دارو صرفا با باکتری‌ها و تکثیر آنها مقابله می‌کند، اما تاثیری در علائم بیماری ندارد.

مردم فکر می‌کنند این قرص باعث از بین رفتن تمام‌ عفونت‌ها می‌شود. شاید در مواردی حتی بگویند با خوردن آموکسی‌سیلین سرماخوردگی آنها خوب شده است، ولی علت بهبود این بوده که ویروس بیماری در مرحله نخست بوده و هنوز در بدن آنها تکثیر نشده، بنابراین با خوردن آموکسی‌سیلین خوب شده‌اند.

در صورت ابتلا به برونشیت هم نیازی به مصرف آموکسی‌سیلین و آنتی‌بیوتیک‌های دیگر وجود ندارد، چون در بیشتر موارد این بیماری به خودی خود و با استراحت درمان می‌شود.

کافی است به جای این داروها از داروهای ضدسرفه و مسکن‌ها استفاده شود.

همه افراد با هر شرایط بدنی نمی‌توانند از این کپسول استفاده کنند

اگر شخصی دچار مشکل خاصی باشد و یا دچار بیماری‌هایی مثل آسم، بیماری‌های کلیوی، واکنش‌های غیرعادی و آلرژیک نسبت به پنی‌سیلین، آموکسی‌سیلین، سفالوسپورین و داروهای دیگر، مواد غذایی یا رنگ‌ها باشد، باید پزشک خود را مطلع کند.

زنان باردار، شیرده یا خانم‌هایی که در شرف بارداری هستند هم باید قبل از مصرف آموکسی‌سیلین، پزشک را در جریان شرایط خود قرار دهند.

کسانی که حساسیت‌های مفرط به پنی سیلین دارند و نوزادان نباید آموکسی سیلین مصرف کنند.

شیوه مصرف آموکسی سیلین

لازم است آموکسی سیلین با یک لیوان آب مصرف شود. این دارو را می‌توانید همراه با غذا یا مواقع دیگر مصرف کنید.
جذب آموکسی سیلین از طریق دستگاه گوارش صورت می‌گیرد و زمان اثر آن، سی دقیقه بعد از مصرف و اوج اثر آن نیز یک تا دو ساعت بعد است.

سوخت و ساز این دارو در کبد صورت می گیرد و دفع آن از طریق کلیه ها است.

داروی آموکسی سیلین را همچنین می‌توان همراه با شیر یا آب میوه مصرف کرد.

دارو باید در فواصل زمانی منظم مصرف شود.

مصرف خودسرانه آموکسی سیلین به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و در صورت تجویز پزشک لازم است طول درمان به طور کامل ادامه داده شود.

از نظر درمانی، کامل بودن دوره‌ی درمان برای کشتن میکروب الزامی است. این دوره از ده تا چهارده روز است. بنابراین مقدار داروی تجویزشده توسط پزشک را تا آخر دوره مصرف کنید.

اگر کودکان بخواهند دارو را مصرف کنند باید حتما نظر پزشک متخصص کودک را جویا شوید.

در صورت مصرف اشتباه و بیش از دوز تجویز شده هم به پزشک ‌‌اطلاع داده و به اورژانس مراجعه کنید.

همچنین اگر مصرف دارو را فراموش کرده‌اید بهتر است به محض یادآوری مصرف کنید، اما اگر زمان مصرف آن نزدیک زمان مصرف داروی بعدی باشد از مصرف آن صرفنظر کرده و وعده بعدی را میل کنید.

تداخل دارویی آموکسی سیلین

تمام افرادی که داروی خاصی مصرف می‌کنند، برای مصرف آموکسی‌سیلین باید پزشک ‌ را در جریان بگذارند.

علاوه بر داروهای مصرفی اگر داروی گیاهی یا مکمل هم مصرف می‌کنید، به پزشکتان اطلاع دهید، چون امکان تداخل دارویی با آموکسی‌سیلین وجود دارد.

به طور کلی آموکسی‌سیلین با داروهایی مثل آمیلوراید، قرص‌های ضدبارداری، کلرامفنیکل، پروبنسید، سولفونامید و تتراسایکلین تداخل دارویی ایجاد می‌کند.

مصرف هم‌زمان این دارو با تتراسیکلین موجب کاهش تاثیر آن و مصرف آن با داروی پروبنسید سبب طولانی شدن زمان اثر آن می‌شود.

عوارض جانبی آموکسی سیلین

آموکسی سیلین

آموکسی‌سیلین باید با تجویز پزشک و طبق دستور مصرف شود و بدون شک مصرف آن با عوارض جانبی کم‌وبیش جدی همراه است.

از مهم‌ترین عوارض جانبی و خطرات مصرف این دارو می‌توان به واکنش‌های آلرژیک مثل تحریک، حساسیت و خارش پوست، کهیر، تورم ‌صورت، لب‌ها یا زبان اشاره کرد.

علاوه بر این موارد، مشکلات تنفسی، پررنگ شدن ادرار، قرمزی، پوسته پوسته شدن یا سستی پوست داخل دهان، تشنج، مشکلاتی از قبیل حالت تهوع، بی‌اشتهایی، استفراغ، نفخ، اسهال شدید یا مدفوع آبکی، خشکی دهان، تغییر طعم دهان، مشکل در ادرار کردن یا تغییر میزان ادرار دفع شده، خونریزی یا خونمردگی و کبودی‌های غیرعادی، خستگی و ضعف غیرعادی، زردی پوست یا مخاط داخل چشم هم جزو عوارض رایج مصرف آموکسی‌سیلین است.

توجه داشته باشید با مشاهده عوارض جدی‌تری مثل سرگیجه، سردرد، معده درد یا مشکل در خواب لازم است پزشکتان را در جریان قرار دهید.

توجه داشته باشید عوارض جانبی مصرف آموکسی‌سیلین در دستگاه گوارش معمولا در حین یا بعد از مصرف دارو از بین می‌رود و همچنین مصرف دارو در بین غذا معمولا باعث کاهش عوارض جانبی آن می‌شود.

عوارض پوستی مصرف آموکسی‌سیلین مثل خارش پوست و کهیر معمولا بعد از 5 تا 11 روز از شروع مصرف دارو بروز می‌کند.

اگر بلافاصله بعد از مصرف آموکسی‌سیلین دچار کهیر پوستی و واکنش‌های آلرژیک شدید، بهتر است مصرف دارو را قطع کنید.

همچنین اگر با مصرف این دارو دچار اسهال شدید، به طوری که بیش از دو روز طول کشید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

در موارد کمی عوارضی مثل تغییر رنگ دندان‌ها هم دیده می‌شود که معمولا با مسواک زدن از بین می‌رود.

اگر مشکلات و علائم اشاره شده در بالا بعد از دو تا سه روز خوب نشد، لازم است نزد پزشک بروید.

افرادی که از بیماری دیابت رنج می‌برند، باید بدانند مصرف آموکسی‌سیلین باعث بروز خطا در‌نتیجه آزمایش قند خون می‌شود.

کاربرد آموکسی سیلین در دندان پزشکی

در پری کرونایتیس شدید اگر بیمار دارای تریسموس . تورم مشخص د هانی .افزایش درجه حرارت بدن و لنفادنوپاتی باشد درمان ۳ گرم آموکسی سیلین خوراکی در ابتدا و پس از ۸ ساعت درمان با ۲۵۰ نا ۵۰۰ میلی گرمی ادامه می یابد.

ولی در درمان پری کرونایتیس متوسط درمان پیشنهادی ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم آموکسی سیلین است یا مترونیدازول
در پریودنتیت قبل از بلوغ که تخریب سریع استخوان در اطراف دندان های شیری مطرح است و معمولا زمینه ژنتیکی نیز دارد علاوه بر رعایت بهداشت از سوی بیمار و جرم گیری دوز ۱۲۵ تا ۲۵۰ میلی گرمی آموکسی سیلین ۳ بار در روز به مدت ۱ هفته پیشنهاد میگردد نکته قابل توجه اثر بیشتر تترا سایکلین است اما به علت سن کودک و اثرات سوء بر روی دندان ها تجویز نمی گردد.
 
در آبسه های حاد پری آپیکال علاوه بر درناژ از راه کانال یا در آبسه هاس پریو دنتال حاد علاوه بر درناژ از طریق برش سالکوس اگر بیمار تب داشته باشد باید آنتی بیوتیک دریافت کند که داروی انتخابی پنی سیلین استولی میتوانیم از آموکسی سیلین نیز استفاده کنیم در صورتی که بوی شدید عفونت وجود داشته باشد و ما به باکتری های بی هوازی مشکوک باشیم که درمان پیشنهادی آموکسی سیلین همراه با مترونیدازول به میزان ۴۰۰ میلی گرم ۲ تا ۳ بار در روز به مدت ۵ روز است.
 
نکته:غالبآ در آبسه های حاد پری آپیکال مخلوطی از میکرو ارگانیسم های هوازی و بی هوازی مطرح است.
 
در آبسه های پریودنتال مزمن که عمومآ با سینوس همراه بوده و دندان نیز وایتال است و در رادیوگرافی تحلیل کرست آلوئول را دارد علاوه بر درناژ و دبریدمان پاکت آموکسی سیلین به مدت ۵ روز ۲۵۰ یا ۵۰۰ میلی گرم تجویز می گردد.
 
در درمان استئومیلیت علاوه بر خارج کردن سکستر و استخوان نکروتیک آموکسی سیلین همراه با یک آنتی بیوتیک مقاوم به پنی سیلیاز مثل کلوگزاسیلین تجویز می شود.( بزرگسالان ۵۰۰ میلی گرم آموکسی سیلین هر ۸ ساعت + ۲۵۰ میلی گرم کلوگزاسیلینهر ۶ ساعت و در کودکان ۲۰ تا ۴۰ میلی گرم بر کیلوگرم در دوز های ۸ ساعتی آموکسی سیلین + ۵۰ تا ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم کلوگزاسیلین هر ۶ ساعت به مدت ۲ هفته یا بیشتر)
 
سلولیت بیشتر  در کف دهان توسعه می یابد و اغلب از عفونت اترپتو کوکی به وجود می آید و با چرک زیادی نیست ولی اگر چرک زیاد باشد نشان دهنده عفونت استافیلوکوکی است و اغلب همراه با یک بی هوازی مثل گونه ای از باکتروئید است اگر چرک باشد باید درناژ صورت گیرد و درمان اولیه با استفاده از آموکسی سیلین داخل وریدی ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرمی هر ۸ ساعت ۱ بار و آموکسی سیلین خوراکی ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرمی هر ۸ ساعت ادامه یابد اگر مشکوک به عفونت باکتروئید بودیم( بعد از تشخیص آزمایشگاه) مترونیدازول وریدی ۵۰۰ میلی گرمی ۲ بار در روز داروی انتخابی خواهد بود و اگر عامل استافیلوکوک های مولد پنی سیلیناز باشد از کلوگزاسیلین استفاده می کنیم.
 
درمان آنژین لدویک انفوزیون داخل وریدی ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرمی آموکسی سیلین و ۵۰۰ میلی گرمی مترونیدازول هر ۸ ساعت ۱ بار است.در صورت حساسیت بیمار به پنی سیلین ها از کلیندا مایسین وریدی ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم هر ۶ ساعت ۱ باز استفاده می کنیم.
 
نکته:اریترو مایسین ممکن است تجویز بشود ولی این دارو بایستی به صورت انفوزیون وریدی آهسته تزریق شود.
 
برای جذب بهتر آموکسی سیلین داروباید که با معده خالی مصرف شود (جذب حداکثر) اما تاثیر چندانی در جذب دارو ندارد.
 
آموکسی سیلین در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه باید با احتیاط تجویز شود و مصرف آن در بیماران با نارسایی متوسط تا شدید کلیه کاهش یابد.
 
  آموکسی سیلین از راه خوراکی غلظت خونی ۲ برابر آمپی سیلین دارد.
 
مصرف آموکسی سیلین در بیماران مبتلا به مونو نوکلئوز عفونی بایستی با احتیاط باشد چون موجب بثورات پوستی می شود.
 
پایداری سوسپانسیون آموکسی سیلین بعد از تهیه مت ۷ روز در دمای خانه و ۱۴ روز در یخچال است.
 
مصرف آموکسی سیلین در بیمارانی که به پنی سیلین یا سفالوسپورین حساسیت مفرط دارند ممنوع است.
 
آموکسی سیلین به راحتی در شیر مادر ترشح می شود و بی ضرری آن در زمان شیر دهی ثابت نشده لذا قطع شیردهی و تغییر رژیم غذایی کودک در دوره درمانی توصیه می شود.
 
در بارداری این دارو جز رده B محسوب می شود.
 
اگر آموکسی سیلین با آنتب بیوتیک های باکتریو استاتیک مثل تتراسایکلین.اریترو مایسین.لینکومایسین مصرف شود اثر ضد میکروبی آن کاهش می یابد.
 
آموکسی سیلین ممکن است کمتر از سایر هم خانواده پنی سیلین مثل آمپی سیلین سبب بروز اسهال شود بنابراین در بیماران با تجربه بروز اسهال پس از مصرف پنی سیلین امتخابی خوب است.
 
‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا