کاهش وزن با مصرف قرص سیبوترامین Sibutramine
اضافه وزن و چاقی یکی از مهمترین دلایل مراجعه ی بانوان به پزشک تغذیه می باشد که البته نمی توان تعداد بیشمار مردانی هم که با همین انگیزه به دکترهای تغذیه مراجعه می کنند نادیده گرفت. امروزه در همه جای دنیا تب و تاب لاغری بسیار داغ است و هر کسی با روش مخصوص خود مثل ورزش، رژیم غذایی و استفاده از داروهای لاغری و داروهای ضد اشتها برای رسیدن به این هدف تلاش می کند. به دلیل تقاضاهای زیاد از داروهای لاغری بسیاری از افراد سودجو شروع به تولید داروهای ضد اشتها و چربی سوز کردند اما اشکال کار اینجا بود که فرد مصرف کننده بعد از یک دوره مصرف این داروها با انواع بیماری های گوارشی و عصبی مواجه می شد و همین امر باعث شد که بسیاری از پزشکان برای مصرف قرص های متفرقه ی لاغری هشدار جدی دهند. قرص سیبوترامین یکی از انواع داروهای ضد اشتها و کمک کننده به کاهش وزن است که به طور قانونی و معتبر در داروخانه ها به فروش می رسد اما به دلیل خطرات زیاد و احتمالی در صورت مصرف بیش از حد، این نوع دارو بدون نسخه پزشک مربوطه قابل خریداری نمی باشد. ما به دلیل استقبال زیاد از انواع داروهای لاغری این مطلب را به توضیح مشخصات و مکانیسم اثر قرص سیبوترامین اختصاص داده ایم.
آشنایی بیشتر با مشخصات دارویی قرص سیبوترامین
قرص سیبوترامین (Sibutramine) که در دسته دارویی جلوگیری کننده از اشتها (ضد اشتها) و کاهش وزن قرار دارد را می توان با نام تجاری و اختصاری Reductil هم از داروخانه ها و مراکز معتبر فروش دارو تهیه کرد. هدف اصلی از مصرف قرص سیبوترامین کاهش وزن و یا ثابت نگهداشتن وزن همراه یک برنامه ی غذایی کم کالری است و اغلب قرص سیبوترامین برای افرادی با وزن بالا و یا افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و همچنین افرادی که از چربی خون بالا رنج می برند، تجویز می شود. این دارو از طریق کاهش وزن افراد باعث جلوگیری از حملات قلبی احتمالی می شود و به علاوه دیابت را کنترل و فشار وارده بر روی مفاصل را که ناشی از اضافه وزن است از بین می برد که همین امر سبب کاهش بیماری های مفصلی نیز می شود. به گزارش مجله پزشکی آسان طب و طبق نتایج تحقیقات انجام شده بهترین زمان برای مصرف قرص سیبوترامین یکبار در هنگام صبح و به مقدار دوز ۱۰ الی ۱۵ میلی گرم در روز اعلام شده است.
چگونگی تأثیر قرص سیبوترامین در بدن
قرص سیبوترامین با مهار اثر بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین و در میزان کمتر دوپامین در مغز انسان میل به غذا خوردن را کاهش داده و باعث کم اشتهایی می شود و از نظر ساختمانی می توان این دارو را با آمفتامین ها شبیه دانست اما مکانیسم اثر متفاوتی دارند. شایان ذکر است که اثرات درمانی قرص سیبوترامین بعد از گذشت ۳۰ الی ۶۰ دقیقه از مصرف اولین قرص آشکار می شود و به مدت زمان ۲۴ ساعت بعد از قطع مصرف آخرین دوز هم در بدن دوام خواهد داشت. نکته ی قابل توجه این است که حتما در طول مدت استفاده از این دارو باید از یک برنامه ی غذایی کم کالری و مبتنی بر کاهش وزن پیروی کنید تا بهترین نتیجه را از مصرف آن بدست آورید. همچنین توصیه می شود که هرگز مصرف این قرص را بدون اجازه ی پزشک و به طور ناگهانی قطع نکنید تا دوباره شاهد بازگشت اضافه وزنتان نباشید.
آشنایی با عوارض جانبی مصرف قرص سیبوترامین
سردرد و بیخوابی از مهمترین و بارزترین عوارض جانبی این دارو محسوب می شوند اما عوارض قلبی مهمی همچون افزایش ضربان قلب و ارتعاش بدن نیز ممکن است حادث شود. از عوارض کمتر شایع هم می توان به خشکی دهان، تهوع، اضطراب، ریزش عرق، یبوست و داغی و قرمزی صورت اشاره کرد. بسیاری از این عوارض با گذشت چند روز از مصرف این دارو برطرف می شود و جای نگرانی ندارد.
نکات احتیاطی مهم در خصوص مصرف قرص سیبوترامین
در صورت ابتلا به هریک از بیماری ها و عوارض زیر بهتر است قبل از شروع مصرف قرص سیبوترامین با پزشکتان مشورت کنید.
√ اگر به بیماری های روحی و روانی مبتلا هستید.
√ اگر از میزان فشار خون بالا رنج می برید.
√ اگر به انواع نارسایی قلبی دچار می باشید.
√ در صورتی که غده تیروئید شما بیش از حد فعال است.
√ اگر از بیماری آب سیاه چشم رنج می برید.
√ اگر به مشکلات غده پروستات مبتلا می باشید و از انواع داروهای دیگری استفاده می کنید.
√ مصرف دارو برای زنان حامله: این دارو در رده ی C قرار دارد و نباید برای کاهش وزن در دوران بارداری استفاده شود زیرا ممکن است بر جنین تاثیر منفی بگذارد.
√ مصرف دارو برای زنان شیرده: مصرف قرص سیبوترامین در این دوران ممنوع است زیرا هنوز معلوم نیست که این دارو در شیر مادر ترشح می شود یا نه!
√ مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: برای افراد زیر ۱۸ سال مجاز نمی باشد.
√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: مصرف این دارو برای افراد بالای ۶۵ سال ممنوع است زیرا موجب اختلالات بینایی، گیجی و اختلالات فکری می شود و ممکن است در برخی مواقع حساس مانند رانندگی ایجاد مشکل کند.
نکته: در مدت زمان مصرف این قرص باید مقدار بیشتری آب بیاشامید.
منبع: https://mag.asanteb.com