داروی سیکلوفسفامید Cyclophosphamide ضد انواع سرطان
با اینکه سرطان طبق تحقیقات انجام شده بیشتر مریضی ارثی می باشد اما ما امروزه شاهد این هستیم که رشد انواع سرطان در افراد جامعه بیشتر شده است. البته سن سرطان نیز کاهش یافته است اما قابل ذکر است که به دلیل پیشرفت های علمی بسیاری از سرطان ها قابل درمان هستند و اگر هم درمان نشوند قابل کنترل هستند. داروی سیکلوفسفامید یکی از همین داروهای مخصوص درمان سرطان است که برای انواع سرطان کاربرد دارد. پیشنهاد می شود در ادامه ی مطلب از سایت آسان طب با ما همراه باشید.
مشخصات پزشکی داروی سیکلوفسفامید
داروی سیکلوفسفامید (Cyclophosphamide) با نام تجاری و به اختصار Endoxana : UT در بازار موجود است . داروی سیکلوفسفامید جزو دسته دارویی ضد سرطان قرار دارد. میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد است و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم می باشد. برای مصرف این دارو احتیاج به نسخه پزشک است و در صورت تشخیص پزشک استفاده از داروی سیکلوفسفامید برای عموم بلامانع است. داروی سیکلوفسفامید برای درمان انواع سرطان ها از جمله بیماری لوسمی، درمان تومورهای خوش خیم به خصوص سرطان پستان و سرطان ریه و سرطان خون مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو معمولا همراه با رادیوتراپی یا دیگر داروها مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو به شکل قرص، آمپول در دسترس مردم قرار دارد. زمان مصرف دارو بستگی به نوع درمان دارد و معمولا روزی یکبار یا هر ۳ هفته یک بار انجام می شود. اندازه دوز مجاز مصرفی دارو نیز بستگی به نوع بیماری، وزن فرد بیمار و همچنین شرایط بدنی بیمار دارد.
چگونگی تاثیر داروی سیکلوفسفامید
برخی اثرات این دارو ممکن است ظرف چند ساعت پس از شروع درمان با دارو، ظاهر شوند اما اثرات کامل و مفید دارو ممکن است تا چندین هفته، قابل احساسی نباشند. ضمنا اثرات دارو مدت چند هفته پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن باقی می مانند. داروی سیکلوفسفامید DNA را آلکیله می کند و این روش از همانندسازی دی ان ای جلوگیری می کند. رژیم غذایی خاص هنگام مصرف دارو بدین صورت است که نوشیدن مقدار زیاد آب به خصوص هنگام خالی بودن مثانه، ضرورت دارد. زیرا این کار موجب جلوگیری از تحریک مثانه می شود. این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس کودکان قرار گیرد ضمنا از تابش نور محافظت شود. قطع مصرف نوع تزریقی این دارو حتما باید تحت نظارت دقیق پزشک صورت گیرد. ضمنا از قطع مصرف نوع قرصی این دارو، بدون مشورت با پزشک خودداری نمایید.
عوارض جانبی مصرف داروی سیکلوفسفامید
عوارض معمول مصرف این دارو عبارتند از تهوع و استفراغ می باشند که به مرور زمان قابل رفع هستند. همچنین عوارض دیگری مانند ریزش مو، زخم دهان، نیز ممکن است حادث شوند. همچنین زنان مصرف کننده این دارو دچار قاعدگی های غیر منظم می شوند. کدر یا خونی بودن ادرار نیز ممکن است دلالت بر آسیب مثانه باشد، که باید به دکتر گزارش داد. چون این دارو فقط باید تحت نظارت دقیق پزشک مصرف شود، لذا آگاه نمودن پزشک از سوابق پزشکی خود و وضعیت حال حاضر بدن ضروری است. مصرف دارو برای زنان حامله معمولا مجاز نمی باشد. ممکن است موجب نقص در نوزاد گردد. مصرف دارو برای زنان شیرده مجاز نمی باشد. چون دارو در شیر مادر ترشح می شود. ممکن است بر روی بچه تأثیر منفی بگذارد مصرف دارو برای بچ هها و اطفال با کاهش دوز مصرفی دارو، ضرورت دارد. مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال اشکالی ندارد. مصرف در افراد بالای ۶۰ سال برای استفاده طولانی مدت از این دارو، ممکن است موجب کاهش تولید سلولهای خون گردد.
منبع:https://mag.asanteb.com