با انواع کامپوزیت دندان آشنا شوید
دندانهای زیبا تاثیر فوقالعادهای در چهره ما داشته و لبخند موجب جذابیت چهره خواهد شد. امروزه برای همرنگ کردن دندانها جهت رفع زردی، یک دست شدن فرم دندانها، زیبا سازی لبخند و ترمیم دندانهای پوسیده، شکسته، ترک خورده یا سیاه از کامپوزیت دندان استفاده میشود. در مواقعی که از دندانها به خوبی مراقبت نشده و به دلایل مختلف مانند خوردن آجیل دندانها لب پر شده باشد، قسمتهای ناقص دندان را با مواد همرنگ توسط کامپوزیت ترمیم میکنند. این فرآیند اشکال متفاوتی دارد که در این مقاله به انواع کامپوزیت دندان خواهیم پرداخت.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان در حقیقت یک متریال در دندانپزشکی است و امروزه در این عرصه بسیار پرکاربرد است. کامپوزیت دندان در حقیقت حالت خمیری دارد که پزشک با استفاده از آن دندانهای پوسیده، لب پر شده، شکسته، ترک خورده یا سیاه شده را بازسازی میکند. نامهای دیگر کامپوزیت دندان، کامپوزیت ونیر یا لمینیت کامپوزیتی است که یکی از مهمترین اقدامات زیبایی در زمینه دندانپزشکی محسوب میشود. در مورد ونیر در عرصه دندانپزشکی مطالعه این مطلب کمک زیادی به شما خواهد کرد. مواد تشکیل دهنده این روکش از گذشته تاکنون پیشرفت بسیار زیادی داشته و پزشکان با آسودگی خاطر آن را به مراجعین خود پیشنهاد میدهند. در این قسمت انواع کامپوزیت دندان در زیر آورده شده است که به آنها اشاره خواهیم کرد:
کامپوزیت دندان ماکروفیل یا درشت دانه: این نوع از کامپوزیت چند دهه قبل به عرصه دندانپزشکی وارد شده و حاوی ذرات 10 تا 50 میکرومتری میباشد. ذرات کامپوزیت ماکروفیل در مقایسه با سایر انواع کامپوزیت دندان درشتتر هستند. بهتر است بدانید که درشت بودن ذرات، مقاومت مواد را بالا میبرد اما عمل ترمیم را دشوار میسازد.
کامپوزیت دندان میکروفیل یا ریز دانه: کامپوزیت میکروفیل حاوی ذرات کوچکتر از 100 نانومتر بوده و همین مسئله موجب میشود که عمل پولیش راحتتر انجام شده و سطح ترمیمهای میکروفیل کاملا صاف و یکدست باشد، اما به نسبت کامپوزیت ماکروفیل از دوام و استحکام کمتری برخوردار است.
کامپوزیت دندان هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید: برخی از ذرات این دسته از کامپوزیتها در محدوده 10 تا 50 میکرومتر و برخی در محدوده 40 نانومتر قرار دارند. میکرو هیبریدها و نانو هیبریدها هر دو در گروه کامپوزیتهای هیبرید قرار دارند و محدوده ذرات این مواد کمتر از 100 نانومتر تا بیش از یک میکرومتر است. از مزایای این مدل از انواع کامپوزیت دندان میتوان به افزایش قدرت آنها در مقابل ساییدگی و استحکام بالایشان اشاره کرد، اما یکی از مشکلات آنها نیز آن است که دندانها به مرور زمان، زیبایی خود را از دست میدهند.
نانو کامپوزیت: یکی دیگر از انواع کامپوزیت دندان نانو کامپوزیت است که برای رفع مشکلات کامپوزیتهای هیبریدی مورد استفاده قرار میگیرد. اندازه ذرات در این نوع از کامپوزیت دندان، 20 نانومتر است و در مقابال ساییدگی مقاوم هستند، همچنین قابلیت پولیش و استحکام بالایی دارند و همه این موارد در ترمیم دندانهای عقبی، امری مهم محسوب میشوند.
توجه داشته باشید که دندانپزشک هنگام انتخاب نوع کامپوزیت دندان برای دندانهای عقبی، باید علاوه بر اندازه ذرات، مواردی مانند اندازه لایهها و تطابق نوع رنگ با دندانها را نیز در نظر بگیرد.
مزایای مختلف کامپوزیت ونیر
از کامپوزیت ونیر معمولا برای ترمیم دندان استفاده میشود، به عنوان مثال زمانی که فرد دندانهای نامنظمی داشته و فرصت کافی جهت انجام درمانهای طولانی مثل ارتودنسی را ندارد، از روشهایی نظیر کامپوزیت دندان یا لمینیت سرامیکی استفاده میکند. در مواقعی که فرد رنگ خاصی را برای دندانهای خود مد نظر دارد که با سایر روشهای سفید کردن دندان قابل انجام نیست، از این روش کمک گرفته میشود.
بهتر است بدانید که مهمترین مزایای کامپوزیت ونیر این است که انجام آن به هیچ تراشی روی دندان نیاز ندارد، به همین دلیل آسیبی به مینای دندان وارد نخواهد شد. انجام این روش در یک جلسه انجام شده و وقت زیادی از فرد نخواهد گرفت. نکته قابل توجه و حائز اهمیت این است که تمام مراحل ساخت کامپوزیت ونیر در مطب دندانپزشک انجام شده و مانند روش لمینیت سرامیکی نیازی به فرستادن قالب به لابراتوار ندارد، به همین دلیل آن را روش مستقیم مینامند و البته به دلیل سرعت در انجام، گاهی ارتودنسی فوری نیز نامیده میشود. از دیگر مزایای کامپوزیت دندان میتوان به قیمت مناسب آن اشاره کرد که نسبت به لمینیت سرامیکی کمتر است، از این رو افراد بیشتری قادر به استفاده از این روش هستند. برای مطالعه بیشتر در زمینه لمینیت دندانها بر روی این لینک کلیک کنید: لمینیت دندانها
مراقبت از دندانهای کامپوزیت شده
استحکام و دوام کامپوزیتهای دندان معمولا بالا است، اما برای طول عمر بیشتر نیاز به مراقبتهای بهداشتی و اصول تغذیهای دارد. در زیر به معرفی روشهایی جهت مراقبت از آنها خواهیم پرداخت:
- مسواک زدن به طور مرتب جهت مراقبت از دندانها
- استفاده از نخ دندان
- پرهیز از خوردن مواد غذایی سفت، زیرا موجب ساییدگی و آسیب به دندانهای کامپوزیت شده میشود
- مسواک زدن پس از خوردن مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی مانند چای یا قهوه، زیرا کامپوزیتها خاصیت رنگ پذیری دارند و دچار تغییر رنگ خواهند شد
طریقه انجام و بررسی این روش
برای انجام کامپوزیت دندان، ابتدا باید دندانها را تمیز کرده و جرم گیری انجام شود، سپس دندانها را خشک کرده و سطح آن را از هر نوع آلودگی یا بزاق پاکسازی مینماییم، زیرا برای انجام این کار سطح دندان باید کاملا تمیز باشد. در این مرحله، یک مواد که خاصیت چسبندگی دارد را بر روی دندان مالیده و مواد کامپوزیت را روی آن قرار میدهند. توجه داشته باشید که انجام این کار کاملا بدون درد است زیرا پزشک قبل از شروع از ژل بیحس کننده استفاده میکند. نتیجه کار و یکدست بودن آن به مهارت پزشک بستگی داشته و هزینه آن نیز با توجه به مواد مورد استفاده، نوع دندانها و مهارت پزشک متفاوت میباشد.
کاربران گرامی در صورتی که مقاله انواع کامپوزیت دندان را مطالعه کرده و این کار را انجام دادهاید، لطفا تجربیات خود را در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید. برای انجام این کار، به انتهای مقاله رفته و اگر با موبایل و تبلت هستید گزینه leave a comment را کلیک کنید، سپس نظر خود، نام و ایمیل را یادداشت کرده و با زدن تیک I’m not a robot پیام خودتان را ارسال کنید و چنانچه با کامپیوتر و یا لپ تاپ هستید در قسمت دیدگاه به انتهای صفحه رفته و نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: https://mag.asanteb.com