مهارت پاسخ دهی در تعاملات اجتماعی را بیاموزید؟
یکی از مهم ترین مهارت های اجتماعی که در گروه های آموزشی آموخته می شود، مهارت پاسخدهی است (دیویس و پروکو و تیز، ۱۹۷۹).ما در مجله اینترنتی آسان طب در مورد آموزش مهارت پاسخ دهی در تعاملات اجتماعی بیشتر توضیح خواهیم داد.
در مطالعه ای که گروهی از دانشجویان مرد به زن جذابی معرفی می شدند تا به مدت ۵ دقیقه با هم صحبت کنند، قدرت مهارت پاسخدهی نمایان شد. در مورد گروهی از مردان، زن جذاب با حفظ تماس چشمی و مکث کردن در پایان صحبت خود، علاقه ی خود را به فرد مقابل نشان می داد.
گروهی دیگر با همان خانم ملاقات کردند، ولی فرصتی برای گپ زدن و جلب توجه و علاقه او پیدا نکردند. با توجه به اینکه این خانم، جذاب و زیبا بود همه آقایان از او خوششان آمد، اما مردانی که توانستند علاقه و توجه زن را به خود جلب کنند، بیشتر مجذوب او شدند.
در واقع ۵ دقيقه توجه خالصانه موجب شد تا تضاد و ناهماهنگی های موجود در نگرش ها و نظرهای شخصی مرد و زن به فراموشی سپرده شود. بنابراین با نشان دادن پاسخ مناسب به رفتار و گفتار دیگران می توانید علاقه و دوستی آنان را جلب کنید و به آنها کمک کنید تا خودشان را نیز دوست بدارند.
وقتی شما بتوانید برای فردی تجربه ی مثبتی فراهم آورید، این تجربه موجب می شود تا آن فرد خود را بهتر حس کند.
مهارت پاسخ دهی و پاسخده بودن
پاسخده بودن یعنی همراه شدن با دیگران از طریق نشان دادن علاقه و توجه، برقراری تماس چشمی و گوش دادن به گفته های آنان.
کارل راجرز (۱۹۶۱) می گوید: «ما اغلب در هنگام ارتباط با دیگران نقطه نظرهای خودمان را بیان می کنیم بدون اینکه به احساسات آن ها توجه کنیم».
به عنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که به شما می گوید و من از آن فیلم خوشم آمد» یا «از مشاهده ی چنین اتفاقاتی احساس بدی به من دست می دهد». یک شخص پاسخده چنین خواهد گفت: «به نظرتان فیلم چطور بود؟» یا «من متأسفم که شما احساس بدی داشتید لطفاً فیلم را برایم تعریف کن»، اما غالب ما صرفاً نظرهای خود را با عباراتی مانند این بیان می کنیم: «فکر نمی کردم که فیلمش این قدر خوب باشد، یا حس می کردم که باید فیلم خوبی باشد» یا «من نیز احساس بدی داشتم، ولی به هر حال انتظار این رویدادها را داشتم. پاسخ دهی به دیگران هم نشان دهنده ی همدلی ما می باشد و هم بیانگر درک احساسات آنها است.
چرا افراد با مهارت پاسخ دهی را دوست داریم
همه ی ما می دانیم که چرا افراد کسانی را که پاسخده هستند، دوست دارند. پاسخ دهی نشان دهنده ی علاقه ی شخصی و احساسات مثبت است، همچنین پاسخ دهی تقويت کننده ی اطمینان و اعتماد به نفس است. افراد دوست دارند بدانند که شما به آنها توجه دارید و آنها را جدی می گیرید.
پاسخده بودن مستلزم چیست؟ در زیر پیشنهادهایی مطرح می شوند
انگیزه: به جای اینکه فقط نظرهای خود را بیان کنید باید مایل به شنیدن صحبت های دیگران نیز باشید.
توجه: تماس چشمی برقرار کنید و به دقت به حرف های طرف مقابل گوش دهید. ببینید فرد مقابل میل دارد به کدام موضوع ها و مسایل و احساسات او واکنش نشان داده شود؟
همدلی : شخص دیگر چه احساسی دارد؟ اگر مطمئن نیستید باید سؤال کنید.
مهارت: باید آنقدر مهارتهای اجتماعی را تمرین کنید تا بتوانید به شیوه ی مناسبی واکنش نشان دهید.
نکته ی آخر در مورد پاسخ دهی به موضوع کانون کنترل درونی و بیرونی مربوط می شود.
برای پاسخده بودن باید در تعاملات اجتماعی خود ابتکار عمل داشته باشید. شما نمی توانید فقط بگویید به نظر می رسید آن شخی به من علاقه ای نداشت، پس من هم به او پاسخ ندادم.
برعکس این طور فکر کنید که اگر پاسخده باشید، احتمالا طرف مقابل هم پاسخ خواهد داد. تحقیقات نشان می دهد افرادی که در آغاز کردن روابط با دیگران مهارت دارند، معمولاً میل دارند مسئولیت شروع مکالمه را بر عهده بگیرند.
افرادی که می توانند به راحتی سر صحبت را با دیگران باز کنند، مهارت های اجتماعی خود را به حدی ارتقا داده اند که می توانند به سؤالات زیر پاسخ مثبت دهند.
-آیا شنونده ی خوبی هستید؟
– آیا دیگران را می پذیرید؟
– آیا به دیگران کمک می کنید تا احساس آرامش کنند؟
– آیا دیگران را ترغیب می کنید تا در مورد احساس خود با شما صحبت کنند؟
– آیا با مسایل و مشکلات مردم همدلی می کنید؟
البته وقتی شما ابتکار عمل پاسخده بودن را به دست بگیرید، گاهی هم ممکن است از طرف دیگران طرد شوید یا مورد بی توجهی قرار گیرید.
مهارت مقابله ای: از مهارت پاسخ دهی استفاده کنید و به رفتار و گفتار دیگران توجه نشان دهید.