گلی بن کلامید Glibenclamide تنظیم کننده قندخون
داروی گلی بن کلامید یکی از موثر ترین داروها برای تنظیم و کاهش انسولین در دیابت نوع دوم(بذون نیاز به انسولین) می باشد. گلی بن کلامید باعث تحریک و آزاد شدن مقدار بیشتری اسولین از پانکراس یا همان لوزالمعده می شود. انسولین به هورمونی گفته می شود که از پانکراس در بدن تولید می شود . قند خون بدن اسان را تنظیم می کند. از گلی بن کلامید برای دیابت نوع یک که وابسته به انسولین می باشد استفاده نمی کنیم. پیشنهاد می شود برای کسب اطلاعات بیشتر از داروی گلی بن کلامید با ما در این مطلب از سایت آسان طب همراه باشید.
مشخصات داروی گلی بن کلامید
گلی بن کلامید (Glibenclamide) با نام های تجاری و اختصاری Semi-Daonil, Euglucon, Daonil در داروخانه ها در دسترس عموم قرار دارد. گلی بن کلامید جز طبقه بندی داروییدر درمان بیماری دیابت قرار می گیرد و باید بدانید که میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو بسیار زیاد است و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم می باشد. برای مصرف این دارو حتما احتیاج به نسخه پزشک است و در صورت تشخیص پزشک استفاده از آن برای عموم بلامانع است.گلی بن کلامید که بصورت خوراکی می باشد، برای درمان بیماری دیابت، مورد استفاده قرار می گیرد و مانند دیگر داروهای ضد دیابتی سبب انگیزش و تولید و ترشح انسولین توسط غده پانکراس می گردد. و بدین وسیله موجبات کاهش میزان گلوکز خون را فراهم می سازد. در طول مصرف این دارو باید یک رژیم غذایی مخصوص مبتنی بر کاهش چاقی و تصفیه کربوهیدرات، صورت بگیرد. در شرایط حاد بودن بیماری دیابت و یا ایجاد جراحت و استرس، که این دارو کاربرد و تأثیر خود را از دست می دهد، باید از تزریق انسولین، استفاده نمود. گلی بن کلامید فقط به شکل قرص در بازار وجود دارد. بهترین زمان مصرف دارو یک بار در روز هنگام صبح و همراه با صبحانه است و اندازه دوز مجاز مصرفی دارو : ۵ تا ۱۵ میلی گرم در روز می باشد.
چگونگی تاثیر گلی بن کلامید
اثرات این دارو، ظرف ۳ ساعت پس از شروع درمان با این دارو، ظاهر می شوند. ضمنا این اثرات به مدت ۱۰ تا ۱۵ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن باقی می مانند. این دارو وارد بدن شده و به تنظیم هورمون انسولین در لوزالمعده کمک می کند. رریم غدایی خاصی هنگام مصرف دارو بدین صورت است که در طی مدت درمان با این دارو، باید یک رژیم غذایی فردی مبتنی بر کاهش میزان کربوهیدرات و کاهش چانی، طبق دستور پزشک، صورت گیرد. این دارو باید در یک محفظه سربسته، در جای خشک و خنک، دور از دسترس اطفال نگهداری شود. ضمنا از تابش نور محافظت گردد.
یاداور می شویم که برای قطع دارو بدون مشورت با پزشک مصرف آن را قطع نکنید. زیرا قطع مصرف دارو، ممکن است موجب بدتر شدن بیماری گردد.
عوارض جانبی مصرف گلی بن کلامید
از عوارض معمول مصرف گلی بن کلامید که بیشتر ناشی از پایین آمدن میزان گلوکز خون می باشند، می توان به غش یا گیجی ضعف و سستی، لرزش بدن، تورم، یبوست یا اسهال اشاره نمود. در صورت بروز هر یک از این عوارض، مقداری چیز شیرین بخورید یا بیاشامید و سریعا تحت نظر پزشک قرار بگیرید. دیگر عوارض این دارو عبارتند از: تهوع یا استفراغ، ظاهر شدن جوش، خارش پوست و تغییر وزن بدن. ضمنا اگر دچار یرقان، گشتید سریعا پزشک را در جریان قرار دهید. نکات احتیاطی مهم در مصرف دارو : اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا می باشید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید. * اگر به دردهای مزمن کبدی و کلیوی دچار می باشید. و اگر نسبت به داروهای سولفونیلوری، حساسیت دارید. * اگر مشکلات تیروئیدی داریل و یا دچار سنگ مثانه می باشید. و اگر قبلا مشکلات غدد آدرنال داشته اید و یا داروهای دیگری را مصرف می کنید.
مصرف دارو برای زنان حامله اغلب مجاز نمی باشد. زیرا ممکن است موجب کاهش غیر طبیعی میزان گلوکز خون در نوزاد گردد. اینگونه زنان بهتر است در صورت ابتلا به دیابت از انسولین استفادہ نمایند. مصرف دارو برای زنان شیرده چون دارو در شیر مادر ترشح می شود همان است روی یجه تأثیر منفی بگذارد، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود. مصرف دارو برای اطفال و کودکان مجاز نمی باشد. مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال بدلیل احتمال عوارض شدید ناشی از پایین آمدن میزان گلوکز خون، کاهش دوز مصرفی دارو، ضرورت دارد. مصرف در افراد بالای ۶۰ سال کنترل منظم میزان گلوکز خون و ادرار، در طول درمان با این دارو، ضروری م یباشد. ضمنا آزمایشات تشخیص چشم، قلب و کلیه ها در طی مصرف دارو، باید انجام بگیرد.
منبع: https://mag.asanteb.com