داروی گلی کلوزاید Gliclazide ضد دیابت
دیابت یک بیماری ارثی است و کسانی که در خانواده شان به صورت ارثی دیابت وجود داشته است اگر از دوران جوانی مراقبتهای غذایی بکنند ممکن است بتوانند از دچار شدن به دیابت یا مرض قندخون جلوگیری کنند. دیابت دارای دو نوع است نوع اول و نوع دوم. در دیابت نوع اول استفاده از انسولین اجباری است و در دیابت نوع دوم معمولا با خوردن قرص های خوراکی از جمله داروی گلی کلوزاید قند خون کنترل و تنظیم می شود. البته با استفاده از قرص ها رعایت برنامه غذایی هم مهم است. پیشهناد ما به شما عزیزان این است که با ما در این مطلب از سایت آسان طب همراه باشید تا اطلاعات بیشتری از داروی گلی کلوزاید بدست آورید.
مشخصات داروی گلی کلوزاید
داروی گلی کلوزاید (Gliclazide) با نام اختصاری و تجارتی Diamicron MR, Diamicron, Dlaglyk در بازار و داروخانه ها در دسترس عموم قرار دارد. داروی گلی کلوزاید جزو طبقه بندی داروی خوراکی ضد دیابت و قند خون قرار می گیرد. بد نیست بدانید که میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد تخمین زده شده است و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم است. برای مصرف داروی گلی کلوزاید حتما احتیاج به نسخه پزشک است و در صورت تشخیص و تجویز پزشک استفاده از آن برای عموم بلامانع است. این دارو موجب انگیزش غده پانکراس و تولید انسولین توسط این غده می گردد. حتما سبب پایین آوردن میزان گلوکز خون می شود. این دارو برای درمان بیماری دیابت بکار می رود و هنگام مصرف آن باید یک رژیم غذایی خاص مبتنی بر کاهش کربوهیدرات و کاهش چاقی صورت بگیرد. در صورت شدید بودن دیابت و یا وجود جراحت و استرس این دارو تأثیر چندانی ندارد لذا باید از تزریق .انسولین استفاده شود داروی گلی کلوزاید به شکلهای قرص، قرصهای MR در دسترس قرار دارد و به فروش می رسد. بهترین زمان مصرف دارو ۱ تا ۲ بار در روز، هنگام صبح و غروب، همراه با غذا تایید شده است . اندازه دوز مجاز مصرفی دارو نیز ۲۰ تا ۳۲۰ میلی گرم در روز، ضمنا دوزهای بالای ۱۶۰ میلی گرم، باید به ۲ روز تقسیم شوند.
چگونگی تأثیر داروی گلی کلوزاید
اثرات این دارو ظرف ۱ ساعت پس از شروع درمان با دارو ، ظاهر می شوند. ضمنا این اثرات مدت ۲ بدن باقی خواهند ماند.تا 22 ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، داروی گلی کلوزاید اثراتش در بدن باقی می ماند. رژیم غذایی مخصوصی، هنگام مصرف دارو بدین صورت است که درطی مدت درمان ہا این دارو ہاید رژیم غذایی فردی مبتنی بر پایین آوردن کربوهیدرات و کاهش چاقی صورت بگیرد. در این صورت مورد طبق دستور پزشک عمل شود. این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترسی کودکان نگهداری شود.یادتان باشد که هرگز مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک، قطع نکنید. زیرا قطع مصرف دارو، ممکن است موجب وخیم تر شدن بیماری گردد.
عوارض جانبی مصرف داروی گلی کلوزاید
غش یا سرگیجه ضعف یا لرزش بدن، تورم، از جمله عوارض مصرف داروی گلی کلوزاید می باشند که بیشتر علامت پایین آمدن گلوکز خون هستند. در صورت این عوارض فرد باید چیز شیرین بخورد یا بیاشامد و تحت نظر پزشک قرار بگیرد. از دیگر عوارض این دارو می توان به تهوع، یبوست یا اسهال، استفراغ ظاهر شدن جوش و خارش پوست، اشاره نمود. ضمنا اگر دچار یرقان گشتید سریعا پزشک را در جریان قرار د هید. نکات احتیاطی مهم در مصرف دارو: اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا می باشید حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را آگاه سازید: اگر به دردهای مزمن کلیوی و کبدی دچار می باشید. اگر نسبت به داروهای سولفونیلرویی، حساسیت داشته اید. . اگر مشکلات تیروئیدی دارید و یا به سنگ مثانه دچار می باشید. اگر قبلا مشکل غدد آدرنال داشته اید و یا داروهای دیگری را مصرف می کنید. مصرف دارو برای زنان حامله: مجاز نمیباشد. زیرا دارو ممکن است موجب تاثیر روی بچه شود لذا اینگونه زنان اگر به دیابت مبتلا می باشند، بهتر است برای کنترل دیابت از انسولین استفاده نمایند. مصرف دارو برای زنان شیرده: چون دارو در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است روی بچه تأثیر بگذارد، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود. مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: مجاز نمی باشد. برای افراد بالای ۶۰ سال: چون کاهش میزان گلوکز خون ممکن است به مشکلاتی در قوه تشخیص آنها متحجر شود لذا کاهش دوز مصرفی دارو ضرورت دارد۔. مصرف در افراد بالای ۶۰ سال چون دارو ممکن است موجب سرگیجه، خواب آلودگی و گیجی گردد، لذا کلیه رانندگان و افرادی که کارهای مخاطره آمیز انجام می دهند، باید هنگام مصرف این دارو از فعالیت های مربوطه دست بکشند. نکته: آزمایش منظم میزان گلوکز موجود در خون یا ادرار، در طی مدت درمان با این دارو، ضروری می باشد. ضمنا آزمایشات مبتنی بر تشخیص، چشم ها، قلب و کلیه ها، در هنگام مصرف این دارو، باید انجام بگیرد.
منبع: https://mag.asanteb.com