دارو کتوکونازول Ketoconazole یک ضدقارچ قوی
دارو کتوکونازول یکی از موثرترین و شناخته شده ترین دارو ها در درمان شوره سر, عفونت های شدید قارچی, درمان سرطان پروستات و درمان کچلی کشاله ران, تنه, پا و ریش می باشد. طبق تحقیقات انجام شده در شرایط آزمایشگاهی این دارو برای مقابله با اکثر قارچ ها نتیجه خوبی داده است اما وقتی دارو کتوکونازول وارد بدن شده ممکن است به دلیل تغییر غلضت با همه ی قارچ ها مقابله نکند. شایان ذکر است که با تمام محسنات و کاربردهای این داروی منحصر به فرد اما شایع ترین آن ها خاصیت ضد قارچ این داروست که ما تلاش داریم در این مطلب به سوالات ذهن شما عزیزان در مرد چگونگی عملکرد و تاثیر دارو کتوکونازول صحبت کنیم.
مشخصات دارو کتوکونازول
دارو کتوکونازول (Ketoconazole) با نام های تجارتی و اختصاری شرکتها Nizoral, Gold, Daktarin در داروخانه ها و در دسترس عموم قرار دارد تا برای مصرف آن را تهیه کنن. دارو کتوکونازول در پزشکی و طبقه بندی دارویی در دسته داروی ضد قارچ قرار گرفته و اعلام شده است که میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد و همچنین میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم است. اگر دچار نوعی از قارچ ها شده اید و قصد استفاده از این دارو را دارید یادتان باشد که برای تهیه آن احتیاج به نسخه پزشک است البته جز در مورد نوع شامپو دارو. این دارو به همین شکل و خورسر برای استفاده عموم نمی باشد.دارو کتوکونازول ضد قارچ به صورت قرص برای درمان عفونت های قارچی شدید درون بدن، بکار می رود. ضمنا در درمان عفونت های شدید پوستی، پرده غشاء و عفونت های مخاطی، نیز مؤثر است. شکل کرم این دارو برای درمان عفونت های قارچی پوست و نوع شامپوی آن برای درمان عفونت های پوست سر مورد استفاده قرار می گیرد.
شایان ذکر است که این دارو در بازار به شکل های قرص، محلول، کرم، شامپو در دسترس قرار دارد. جا دارد که بگویم بهترین زمان اعلام شده برای مصرف دارو در نوع خوراکی دارو (یک بار در روز همراه با غذا) و در نوع کرم دارو (۱ تا ۲ بار در روز) و در شامپوی دارو (۱ تا ۲ بار در هفته) می باشد و همچنین اندازه دوز مجاز مصرفی دارو در بزرگسالان (۲۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم در روز از نوع خوراکی دارو) و در بچه ها مطابق وزن و سن آنها، کاهش دوز مصرفی دارو ضرورت دارد.
چگونگی تأثیر دارو کتوکونازول
برخی اثرات دار و ظرف چند ساعت پس از شروع درمان با دارو، ظاهر خواهند شد. اما اثرات کامل و مفید دارو پس از چندین هفته از آغاز درمان معلوم خواهند گشت. ضمنا اثرات دارو مدت ۲۴ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن دوام خواهند داشت. نکته اینجاست که از این دارو نباید در درمان مننژیت قارچی استفاده شود و قبل از مصرف آن باید آزمایشهایی مبنی بر نداشتن حساسیت به آن انجام گیرد. یادتان باشد که حتما این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس کودکان نگهداری شود. نکته مهم دیگری که باید در این جا بگویم این است که حتما دوره درمان با این دارو را کامل کنید، حتی اگر احساس بهبودی نمودید زیرا ممکن است منشأ عفونت هنوز فعال باشد و قطع ناگهانی درمان، به عود مجدد علائم بیماری منجر شود. اما اگر دچار عوارض شدیدی مانند ظاهر شدن جوش، خارش بدن، درد پستان ها، یرقان، گشتید مصرف دارو را قطع کرده و با پزشک مشورت نمایید.
عوارض جانبی مصرف دارو کتوکونازول
دارو کتوکونازول از جمله داروهایی است که عوارض جانبی زیادی برای آن اعلام نشده است اما از عوارض معمول مصرف این دارو می توان به تهوع و استفراغ، شکم درد و سردرد اشاره نمود. همه ی افراد شرایط خاص بدنی خود را دارند و بروز این عوارض در افراد گوناگون متفاوت است و اغلب نیز از مصرف کنندگان دارو کتوکونازول می شنویم که به هیچ یک از این عوارض دچار نشده اند.
نکات احتیاطی مهم در مصرف دارو کتوکونازول
اگر دردهای مزمن کبدی و کلیوی دارید، اگر به سنگ مثانه مبتلا می باشید یا قبلا نسبت به داروهای ضد قارچ، حساسیت داشته اید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید. مصرف دارو برای زنان حامله معمولا مجاز نمی باشد. زیرا ممکن است موجب نقص در رشد نوزاد گردد. همچنین در زنان شیرده نیز چون دارو در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است روی بچه تأثیر بگذارد، لذا بهتر است با پزشک مشورت گردد و در صورت نیاز مصرف شود. در کودکان و بچه ها باید مصرف دارو با کاهش دوز دارو همراه باشد. مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال اشکالی ندارد اما استفاده بیش از مدت ۱۴ روز از این دارو، ممکن است موجب آسیب های کبدی گردد. لذا انجام آزمایشات منظم خون برای آگاهی از تأثیر دارو بر روی کبد، در طی مدت درمان با این دارو ضروری می باشد.
منبع: https://mag.asanteb.com
سلام وقتتون بخیر
آیا این دارو برای درمان جوش و آکنه هم موثر است؟؟؟