داروی هیدروکورتیزون Hydrocortisone کورتون قوی

داروی هیدروکورتیزون متعلق به دسته ی کورتیکواستروئیدی معروف به کورتون ها می باشد که طی تحقیقات گسترده پزشکی در ابتدا یک درمان اتنخابی برای نارسایی آدرنال تایید شده بود. داروی هیدروکورتیزون مناسب افرادی است که به هر دلیلی غدد فوق کلیوی آن ها اختلال دارد یا افرادی که به دلایل مختلفی مجبور به جراحی غدد فوق کلیوی و خروج این غدد از بدن شده اند اما شایان ذکر است که بگوییم امروزه برای این دارو کاربردهای فراوان دیگری کشف شده است که ما سعی بر آن داریم در این مطلب از کاربردهای داروی هیدروکورتیزون و تاثیر آن بر بسیاری از حساسیت ها بیشتر صحبت کنیم.

 

مشخصات کلی داروی هیدروکورتیزون

داروی هیدروکورتیزون
داروی هیدروکورتیزون (Hydrocortisone) با نام های تجارتی و اختصاری Dioderm, Corlan, Colifoam در بازار و در دسترس مصرف کنندگان قرار دارد. این دارو جزو طبقه بندی داروهای کورتیکوستروئید قرار می گیرد. بد نیست بدانید که میزان خطر مصرف بیش از حد دوز مجاز دارو کم  است و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو نیز کم میباشد. برای مصرف از داروی هیدروکورتیزون حتما احتیاج به نسخه پزشک است و در صورت تجویز پزشک استفاده از آن برای عموم بلامانع است. این دارو برای درمان انواع بیماری های ناشی از حساسیت و بیماری هایی که موجب التهاب می شوند، بکار می رود. اصولا این دارو موجب تسکین التهاب های پوست، چشم و گوش بیرونی می گردد. شکل خوراکی این دارو، در تخفیف و تسکین آسم، التهاب روده و بسیاری از حساسیت های دیگر مؤثر است. تزریق مستقیم این دارو در عضلات، موجب تسکین و کاهش درد و سفتی عضلات می شود. باید بدانید که اندازه دوز مجاز مصرفی دارو ۱/۵ تا ۲/۵ میلی گرم است.

 

چگونگی تاثیر داروی هیدروکورتیزون

داروی هیدروکورتیزون

برخی اثرات دارو ظرف ۱ تا ۲ ساعت پس از شروع درمان با دارو ظاهر می شوند، اما اثرات کامل و مفید دارو ممکن است تا چندین ماه احساس نشوند. ضمنا این اثرات مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن دوام خواهند داشت. بهتر است که این دارو را پس از وعده غذایی یا همراه با یک میان وعده استفاده کنید. اگر پزشک شما تشخیص داده است که باید در طول روز 2 یا 3 مرتبه از دارو استفاده کنید سعی کنید دوز مصرفی در صبح بیشتر باشد. این دارو باید در یک محفظه سربسته، در جای خشک و خنک، دور از دسترس کودکان، نگهداری شود.برای قطع مصرف دارو حتما و حتما مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. زیرا قطع ناگهانی مصرف دارو، ممکن است موجب بالا رفتن مجدد میزان فشار خون شود.

 

عوارض جانبی مصرفداروی هیدروکورتیزون

داروی هیدروکورتیزون

از معمول ترین عوارض جانبی داروی هیدروکورتیزون می توان به سردرد، خستگی و کوفتگی، گرفتگی عضلات، اشاره نمود. ضمنا خیلی به ندرت ممکن است عوارضی مانند یبوست و ناتوانی جنسی، حادث شوند. اگر دچار سرگیجه، غش و ارتعاش بدن گشتید و یا عوارضی همچون گلودرد، ظاهر شدن جوش یا یرقان حادث شد، سریعا تحت نظر پزشک قرار بگیرید. البته شایان ذکر است که این عوارض در موارد بسیار کمی ممکن است ظهور کند که علت اصلی آن هم می تواند حساسیت به دارو باشد.

 

نکات احتیاطی مهم در مصرفداروی هیدروکورتیزون

داروی هیدروکورتیزون

اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا می باشید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید. اگر قبلا دچار حمله قلبی شده اید و یا به دردهای کبدی و کلیوی دچار می باشید. اگر بیماری نقرس دارید و یا نسبت به داروهای سولفونامیدی، حساسیت دارید. اگر داروهای دیگری مصرف می کنید. بد نیست بدانید که مصرف دارو برای زنان حامله چون مفید بودن این دارو برای مصرف در دوران حاملگی به اثبات نرسیده است، لذا بهتر است برای جلوگیری از عوارض احتمالی و همچنین آسیب رسیدن به جنین با پزشک مشورت شود. زنان شیرده نیز باید از دستوالعمل زنان باردار که در سطر پیش گفته شد تبعیت کنند. باید گفته شود که مصرف دارو برای بچه ها و اطفال مجاز نمی باشد و توصیه نمی شود. مصرف داروی هیدروکورتیزون برای افراد بالای ۶۰ سال اشکالی ندارد. استفاده طولانی مدت از این دارو، ممکن است به کاهش میزان پتاسیم بدن در افراد کهنسال و برخی دیگر از گروههای سنی گردد، لذا آزمایشات منظم خون برای آگاهی از کارکرد کلیه ها و همچنین آگاهی از میزان پتاسیم و دیگر نمک های بدن، در طول مدت درمان با این دارو، ضروری می باشد.

 

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا