داروی الانزاپین Olanzapine و درمان بیماری شیزوفرنی

مشکلات و اختلالات روانی مانند بیماری های فیزیکی ممکن است گاها نماد خارجی نداشته باشند اما در برخی مواقع خاص احساسی، این اختلالات بروز پیدا کنند. خوشبختانه در دهه های اخیر مراجعه به روانپزشک برای بسیاری از مردم راحت تر از گذشته شده است و انسان ها مثل قبل از دیدن روانشناسان و روانپزشک ها امتناع نمی کنند. سلامت روحی انسان در اصل بسیار مهم تر از سلامت جسمی محسوب می شود زیرا بسیاری از بیماری های جسمی ما از بیماری های روحی و روانی می باشد. حال به این موضوع می پردازیم که بیماری های روانی هم درجات مختلفی دارند و برخی از آن ها تنها موجب آزار خود شخص می شوند اما برخی دیگر به طور وسیع تر آزار اطرافیان را در بر دارد و خطرناک به حساب می آید. داروی الانزاپین یکی از انواع داروهای بیماری های روانی به شمار می آید که مهمترین کاربرد آن در درمان شیزوفرنی و حالت جنون انسان ها می باشد، البته اکثر داروهای روحی و روانی در دوزهای مختلف کاربردهای متفاوتی دارند. ما تصمیم گرفته ایم در این مطلب از مشخصات و تاثیرات داروی الانزاپین بر بیماری شیزوفرنی و جنون صحبت کنیم.

داروی الانزاپین

مشخصات داروی الانزاپین

داروی الانزاپین (Olanzapine) که امروزه توسط شرکت های مختلفی و با نام های تجاری zolafren ،Zyprexa نیز در داروخانه ها به چشم می خورد را می توان در دسته ی داروهای درمان بیماری های روانی طبقه بندی کرد. مهمترین کاربرد داروی الانزاپین رفع شیزوفرنی و حالت جنون و سرخوشی در افراد است که در بیماری شیزوفرنی پزشکان از این دارو هم در نوع مثبت و هم در نوع منفی استفاده می کنند و ضمنا برای بیماری جنون اغلب از این دارو به همراه داروهای دیگر استفاده می شود. همانطور که در مقدمه نیز گفتیم این دارو کاربردهای دیگری هم دارد و گاها به تشخیص روانپزشک برای درمان اختلالات بی اشتهایی (عصبی) و همچنین افسردگی نیز تجویز می شود. بنابر تحقیقات انجام شده و گفته ی پزشکان میزان خطرات مصرف بیش از اندازه ی این دارو بسیار زیاد است اما میزان وابستگی به آن کم می باشد. توجه داشته باشید که داروی الانزاپین و اغلب داروهای روانی را بدون نسخه پزشک نمی توانید از داروخانه های معتبر خریداری کنید.

اشکال و نحوه ی مصرف داروی الانزاپین

 داروی الانزاپین به شکل های قرص و  قرص های جوشان در داروخانه ها و بازار به فروش می رسد. طبق گفته ی پزشکان و به طور میانگین بهترین زمان مصرف دارو روزی ۱ بار می باشد اما دوزهای آن در بیماری های مختلف متفاوت است مثلا در شیزوفرنی با ۱۰ میلی گرم در روز آغاز می شود و در درمان جنون اگر از این دارو به تنهایی استفاده می شود میزان ۱۵ میلی گرم و اگر با داروهای دیگر مصرف می شود مقدار ۱۰ میلی گرم کافی می باشد. ضمنا میزان مصرفی را در هر دو نوع بیماری بالا بنا به تجویز پزشک تا ۲۰ میلی گرم می توان افزایش داد.

چگونگی تأثیر داروی الانزاپین

داروی الانزاپین

مهم ترین مکانیسم اثر این دارو کاهش میزان دوپامین و سروتونین در مغز است که بیمار را از حالت جنون و سرخوشی بیرون می آورد. این دارو به سهولت از سیستم گوارشی جذب و در کبد متابولیزه می شود و در انتها از طریق ادرار دفع خواهد شد. پس از مصرف اولین قرص به مدت زمان ۴ الی ۸ ساعت اثرات این دارو نمایان می شوند و به مدت زمان ۳۰ الی ۳۸ ساعت نیز در بدن دوام خواهند داشت. ضمنا می توان گفت که طبق تحقیقات انجام شده اثرات این دارو در زنان و کهنسالان نسبت به مردان و جوانان قوی تر عمل می کند. توصیه مجله پزشکی آسان طب به مصرف کنندگان این است که هرگز بدون مشورت با پزشک خود مصرف این دارو را قطع نکنید زیرا باعث عود دوباره علایم بیماری خواهد شد.

معرفی عوارض جانبی داروی الانزپین

داروی الانزاپین نیز مانند بسیاری از داروهای روحی و روانی عوارض جانبی خاص خود را دارد که مهمترین آن ها ایجاد حالت خواب آلودگی شدید و چاقی می باشد. اگر دچار لرزش مستمر بدن، گلودرد، غش و سرگیجه شدید حتما با پزشک خود تماس بگیرید زیرا ممکن است که نسبت به این دارو حساسیت داشته باشید. ضمنا در افراد میانسال خیلی به ندرت ممکن است حالات پارکینسونی نیز ایجاد شود.

نکات احتیاطی مهم در مصرف داروی الانزاپین

داروی الانزاپین

اگر به بیماری ها و عارضه های زیر مبتلا هستید، قبل از شروع درمان با این دارو با پزشک خود صحبت کنید:

√ اگر از دردهای کبدی و یا کلیوی رنج می برید.

√ اگر به بزرگی غده پروستات دچار هستید.

√ اگر به بیماری صرع و یا بیماری آب سیاه چشم دچار می باشید.

√ اگر از داروهای دیگری نیز استفاده می کنید.

√ اگر به هر نوع دیابتی دچار می باشید.

√ مصرف دارو برای زنان حامله: متاسفانه هنوز مفید بودن این دارو در افراد حامله اثبات نشده است پس حتما با پزشک مشورت کنید.

√ مصرف دارو در زنان شیرده: اغلب مجاز نمی باشد.

√ مصرف داروی الانزاپین در کودکان: مجاز نمی باشد و افراد بالای ۱۳ سال مجاز برای مصرف دارو هستند.

√ مصرف دارو در کهنسالی: مجاز است.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا