آشنایی با کاربرد آمپول آپروتینین Aprotinin

بسیاری از افراد به دلایل مختلفی مثل بیماری های خاص در هنگام عمل جراحی به نسبت بقیه، خون بیشتری از دست می دهند که مسلما از خطر همچین عارضه ای مطلع هستید. بسیاری از داروها با خاصیت ضد خونریزی توانسته اند اثرات مثبتی در عمل های جراحی برای اینگونه افراد بگذارند. آمپول آپروتینین (Aprotinin) مخصوص بیمارانی است که در خطر شدید از دست دادن خون خود در زمان عمل های جراحی قلب باز و یا پس از آن می باشند. البته آمپول آپروتینین در علم پزشکی کاربردهای دیگری همچون نگهداری بهینه خون در بیمارانی که در اولویت هستند، دارد. ما تلاش کرده ایم در این مطلب از مشخصات و نحوه ی عملکرد آمپول آپروتینین بیشتر صحبت کنیم.

آمپول آپروتینین

مکانیسم اثر  آمپول آپروتینین

آمپول آپروتینین علاوه بر جراحی قلب در کنترل خونریزی ناشی از پلاسمین خون (دیده شده در بیماری های لوسمی حاد و یا بعد از درمان با انواع داروهای ترمبولیتیک و یا در هنگام برداشتن تومورهای بدخیم) نیز مصرف دارد. به طور کلی آمپول آپروتینین یک مهار کننده ی آنزیم پروتئیناز است که دارای چندین نوع مکانیسم اثر بر روی سیستم انعقاد خون می باشد. پس از مصرف دارو و ورود وریدی آمپول آپروتینین به بدن این دارو به سرعت در فضای خارج سلولی پخش می شود سپس به طور فعال توسط توبول های پروکسیمال در کلیه ها جمع شده و به آرومی در کلیه متابولیزه می شود و به مرور از غلظت پلاسمایی آن کاسته می شود. ضمنا آمپول آپروتینین به شکل مستقیم با مهار پلاسمی و  کالیکریئین از فیبرینولیز پیش گیری می کند. نیمه ی عمر این دارو بعد از پخش شدن در خون ۱۵۰ دقیقه است و حدودا به مدت ۱۰ ساعت در بدن دوام خواهد آورد. آمپول آپروتینین به شکل غیر فعال از طریق ادرار از بدن خارج می شود.

عوارض جانبی و تداخلات دارویی 

آمپول آپروتینین

در صورت وجود آلرژی به آمپول آپروتینین عوارضی همچون ضعف تنفسی، تاکیکاردی، اسپاسم برونش ها، آنافلاکسی، تغییر رنگ و خارش ایجاد می شود. بقیه عوارض جانبی این دارو عبارتند از:

√ سیستم قلبی – عروقی: تاکیکاردی، نارسایی قلبی، برادیکاردی، ترومبوز، ایست قلبی، ایسکمی میوکارد، شوک، بلوک قلبی، خونریزی و فیبریلاسیون بطنی.

√ اعصاب مرکزی: اضطراب، تشنج، حالت گیجی و تب.

√ متابولیک: هایپرگلیسمی، هایپوکالمی و اسیدوز.

√ کبدی: انواع نارسایی کبدی و یرقان.

√ عضلانی: درد مفاصل.

√ تنفسی: پنومونی، آپنه تنفسی، سرفه و هایپوکسی.

√ سیستم گوارشی: تهوع، اسهال، دردهای شکمی و خونریزی گوارشی.

√ کلیه ها: نارسایی کلیه و الیگوری.

√ مصرف همزمان آمپول آپروتینین همراه با داروهای ترومبولیتیک اثرات آنتاگونیست دارد.

√ مصرف همزمان آمپول آپروتینین با سوکسینیل یا توبوکورارین ممکن است به بروز آپنه منجر شود.

√ مصرف این دارو با هپارین، تتراسایکلین ها، محلول های آمینو اسیدی و امولسیون های لیپیدی ناسازگار است.

نکات مهم در خصوص آمپول آپروتینین

آمپول آپروتینین
 
√ مصرف این دارو در بیماران بالای ۶۵ سال مشکوک به توقف عمیق قلبی و هیپوترمیک گردش خون باید با احتیاط همراه باشد.
 
√ آمپول آپروتینین باید در مسیر وریدی مرکزی تزریق شود.
 
√ برای جلوگیری از بروز واکنش های آلرژیک ابتدا باید یک میلی گرم از دارو از راه وریدی داخل بدن شود و به مدت ۱۰ دقیقه صبر کنیم و بعد در صورت مشاهده نشدن واکنش آلرژیک بقیه دوز دارو تزریق شود.
 
√ در صورتی که بیمار بعد از تزریق دوز آزمایشی دچار حملات آلرژیک شد، مصرف این دارو برای این فرد ممنوع است.
√ در صورتی که فردی قبلا هم از آمپول آپروتینین مصرف نموده برای پیشگیری از حملات آلرژیک،بهتر است نوعی آنتی هیستامین بلافاصله قبل از تزریق دارو، مصرف کند و در طول مصرف این دارو به طور منظم وضعیت بیمار برای تشخیص علایم آنافلاکسی بررسی شود.
 
√ بروز افت فشارخون بعد از مصرف این دارو شایع است.
 
√ بعد از تحقیقات بسیار احتمال بروز نارسایی قلبی و آسیب کبدی در طی مصرف این دارو مطرح شده است. بیمارانی که از نارسایی کبدی رنج می برند بیشتر در خطر این موارد هستند.
√ انفوزیون سریع آمپول آپروتینین (کمتر از 20 دقیقه) ممکن است باعث افت گذرای فشار خون بشود.
 
√ مفید بودن مصرف آمپول آپروتینین در کودکان پابت نشده است.
 
√ مصرف این دارو در زنان شیرده و در دوران بارداری دارای نتیجه ی مشخصی نیست. با پزشک مشورت شود.
 
√ به طور خلاصه مهمترین هشدار در خصوص این دارو بروز واکنش های حساسیتی و آلرژیک است ،که انجام تست قبل از تزریق وریدی این دارو را اجباری می سازد .حتی برای کسانی که قبلا از این دارو استفاده کرده اند.
 
منبع: https://mag.asanteb.com
‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا