درمان روان پریشی با داروی ریسپریدون Risperidone
متاسفانه بسیاری از افراد بیشترین توجه را به بیماری های جسمی و کمترین توجه را به بیماری های روحی و روانی خود می کنند و در صورتی که احساس کوچکترین درد جسمی را دارند به پزشک مراجعه می کنند اما در مقابل اختلالات روانی خود نه تنها دنبال درمان نمی روند بلکه به انکار مشکلات روانی خود هم می پردازند. اختلالات روانی به انواع مختلف با درمان های گوناگون تقسیم بندی می شوند. بیماری روان پریشی به نوعی از اختلالات روانی گفته می شود که فرد بدون عمد دچار دیدن توهمات می شود که در گذشته به دلیل عدم پیشرفت علم پزشکی به این دسته از افراد لقب جن زده داده می شده است. داروی ریسپریدون یکی از انواع داروهای اختلالات روانی است که کاربرد فراوانی در خصوص درمان سایکوزیا ( روان پریشی) و شیزوفرنی دارد. ما این مطلب را به تاثیرات و چگونگی عملکرد داروی ریسپریدون در بیماری های فوق اختصاص داده ایم.
آشنایی با مشخصات کلی داروی ریسپریدون
داروی ریسپریدون (Risperidone) که در دسته داروهای درمانی برای اختلالات و بیماری های روانی طبقه بندی می شود را می توان با نام اختصاری و تجاری Risperdal نیز در داروخانه ها و مراکز معتبر فروش دارو خریداری کرد. همانطور که در مقدمه نیز گفتیم مهمترین کاربرد این دارو در درمان بیماری های شدید و مزمن روانی مانند شیزوفرنی می باشد و همچنین در درمان علایم مثبت بیماری های اختلال فکری، حالت تهاجمی و حالت جنون و در درمان علایم منفی بیماری های انزوا طلبی و گوشه نشینی هم پرکاربرد محسوب می شود. از داروی ریسپریدون در دوزهای متفاوت برای درمان کوتاه مدت اختلال دو قطبی و بی قراری در کودکان اوتیسم هم استفاده می شود. افسردگی هایی که نسبت به داروهای دیگر مقاوم بوده اند نیز در اهداف درمانی این دارو قرار می گیرند. داروی ریسپریدون به اشکال قرص، تزریقی و محلول برای فروش در داروخانه ها یافت می شود و بنابر گزارش مجله پزشکی آسان طب بر اساس تحقیقات پزشکان متخصص بهترین زمان مصرف این دارو در اشکال قرص و محلول ۱ تا ۲ بار در روز اعلام شده است و همچنین اندازه دوز مجاز مصرفی داروی ریسپریدون در نوع قرص و محلول دارو ابتدا ۲ میلی گرم و سپس تا ۶ میلی گرم قابل افرایش است و در نوع تزریقی آن ۲۵ میلی گرم هر ۲ هفته یکبار در آغاز درمان و قابل افزایش تا ۵۰ میلی گرم هر ۲ هفته یکبار می باشد.
توجه داشته باشید که داروی ریسپریدون در صورت مصرف بیش از حد مجاز بسیار خطرناک است و به همین دلیل داروخانه های معتبر فقط در صورت داشتن نسخه پزشک این دارو را به شما می فروشند.
چگونگی تأثیر داروی ریسپریدون بر اختلالات روانی
داروی ریسپریدون نوعی از داروهای ضد سایکوز می باشد که نقش درمانی خود را با تاثیر گذاری بر روی تعادل ناقل های عصبی که وظیفه ی مخابره ی پیام های عصبی در مغز را دارند، ایفا می کند. اثرات مثبت محلول و قرص داروی ریسپریدون بعد از گذشت ۳ روز و حداکثر ۱ ماه نمایان می شود در صورتی که این اثرات در نوع تزریق بعد از ۳ هفته ظاهر می شوند و شایان ذکر است که تمامی این اثرات در حدود ۲ روز بعد از قطع مصرف داروی ریسپریدون در بدن دوام خواهند داشت. توصیه می شود که هرگز مصرف داروی ریسپریدون را به شکل خودسرانه و بدون مشورت پزشک قطع نکنید زیرا معمولا داروهای روحی و روانی در صورت قطع ناگهانی باعث بروز عوارض جدی و عود علایم بیماری می شوند. فقط در صورتی که در حین مصرف این دارو دچار عوارض خاصی مثل خشکی و سفتی عضلات بدن و تب شدید گشتید سریعا با پزشکتان تماس بگیرید و مصرف دارو را قطع کنید.
عوارض جانبی مصرف داروی ریسپریدون
بروز بیخوابی، استرس و اضطراب، خواب آلودگی، سردرد، سرگیجه، پریشانی و اختلال حواس را می توان به مهمترین و بارزترین عوارض جانبی داروی ریسپریدون نسبت داد که بسیاری از این عوارض بعد از گذشت مدتی از مصرف آن از بین می رود. دقت داشته باشید که اگر دچار لرزش اندام، اضافه وزن و چاقی، احساس تشنگی مفرط و بروز جوش گشتید بهتر است با دکتر خود تماس بگیرید.
نکات احتیاطی مهم در خصوص مصرف داروی ریسپریدون
در صورتی که از بیماری های زیر رنج می برید قبل از شروع درمان با داروی ریسپریدون حتما با بزشک معالجتان مشورت کنید.
√ اگر از نارسایی قلبی و مشکلات قلبی رنج می برید.
√ اگر به مشکلات گردش خون دچار می باشید.
√ اگر از گذشته به صرع مبتلا بوده اید.
√ در صورتی که از دردهای مزمن کبدی و کلیوی رنج می برید.
√ اگر به بیماری پارکینسونی مبتلا هستید و یا از داروهای دیگری استفاده می کنید.
√ مصرف دارو برای زنان حامله: مفید بودن داروی ریسپریدون در دوران حاملگی اثبات نشده است.
√ مصرف دارو برای زنان شیرده: دارو در شیر مادر ترشح می شود و روی بچه تاثیر می گذارد. بهتر است با پزشکتان مشورت کنید.
√ مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: برای کودکان زیر ۱۵ سال ممنوع است.
√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: کاهش دوز مصرفی برای این گروه ضروری است و این دارو باعث حواس پرتی و خواب آلودگی افراد می شود و ممکن است در اموری مثل رانندگی اختلال ایجاد کند. مراقب باشید.
منبع: https://mag.asanteb.com