قرص کلونازپام Clonazepam ضد تشنج و صرع
متاسفانه یکی از داروهایی که امروزه بدون نسخه پزشک و به وفور مصرف می شود قرص کلونازپام است که به طور کلی به عنوان داروی خواب آور شناخته شده است. قرص کلونازپام در صورتی که به مقدار زیادی و بدون تجویز پزشک مصرف شود عوارض بسیاری زیادی دارد.مصرف قرص کلونازپام طول درمان مشخصی دارد که مردم به این مساله توجه نمی کنند و برخی سالها قرص کلونازپام را بدون مجوز پزشک مصرف می کنند.
مشخصات دارویی قرص کلونازپام
قرص کلونازپام (Clonazepam) با نام تجاری و اختصاری Rivotril در بازار و داروخانه ها موجود است. قرص کلونازپام جزو دسته دارویی بنزودیازپین ضد تشنج است و کاربرد اصلی این دارو بدین منظور است. میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد است و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو نیز نسبتا زیاد است. برای مصرف قرص کلونازپام احتیاج به نسخه پزشک است و این دارو برای استفاده عموم نمی باشد. این دارو به گروهی از داروها تعلق دارد که بنام بنزودیازپاین ها، شهرت دارند و معمولا ضد اضطراب و خواب آور می باشند. اما کلونازپام منحصرا به عنوان یک داروی ضد تشنج، برای جلوگیری و درمان بیماری صرع و غش، بکار می رود. ضمنا در درمان تشنج عضلات نیز مؤثر است. اما بیشتر مردم به دلیل خواب آور بودن این قرص از آن استفاده می کنند. این دارو به شکل قرص، آمپول در بازار موجود است. مناسب ترین زمان مصرف دارو ۱ تا ۳ بار در روز می باشد اندازه دوز مجاز مصرف دارو در (بزرگسالان) ابتدا ۱ میلی گرم در روز، که قابل افزایش تدریجی به ۴ تا ۸ میلی گرم در روز می باشد و در (بچه ها) مطابق وزن و سن آنها، کاهش دوز مصرفی دارو، ضرورت دارد.
چگونگی تاثیر قرص کلونازپام
اثرات این دارو ظرف ۱ ساعت پس از شروع درمان با دارو ظاهر می شوند. ضمنا این اثرات تقریبا مدت ۳۰ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن دوام خواهند داشت. از قرص کلونازپام به عنوان داروی ضد افسردگی نیز استفاده می شود. این دارو توسط دستگاه گوارش جذب می شود و با ادرار نیز به سادگی دفع می شود. این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس اطفال و بچه ها نگهداری شود. مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. زیرا ممکن است موجب تار شدن دید و عود مجدد بیماری گردد.
عوارض جانبی مصرف قرص کلونازپام
عوارض معمول این دارو بیشتر بواسطه خاصیت مسکن بودن آن است و از جمله آنها می توان به خواب آلودگی، سرگیجه، فراموشی و ضعف عضلات، اشاره نمود. ضمنا ترشح بیش از حد بزاق، نیز ممکن است حادث شود. این عوارض اکثرا در چند روز اولیه شروع درمان با دارو، برطرف خواهند شد. نکات احتیاطی مهم در مصرف دارو : اگر دچار امراض و بیماری های زیر می باشید، حتما قبل از مصرف این دارو پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
* اگر بیماری شدید تنفسی دارید. * اگر به دردهای مزمن کلیوی و کبدی دچار می باشید. * اگر قبلا نسبت به مصرف این دارو دچار مشکل شده اید. * اگر داروهای دیگری مصرف می کنید. مصرف دارو برای زنان حامله چون مفید بودن این دارو برای مصرف در دوران حاملگی، ثابت نشده است، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود. مصرف دارو برای زنان شیرده چون دارو در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است بر روی بچه تأثیر منفی بگذارد و یا ایجاد عارضه نماید، لذا بهتر است با پزشک مشورت گردد. مصرف دارو برای بچه ها و اطفال با کاهش دوز مصرفی دارو، ضرورت دارد. مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال با کاهش دوز مصرفی دارو ضروری می باشد. مصرف در افراد بالای ۶۰ سال چون دارو ممکن است موجب خواب آلودگی و سرگیجه نماید، لذا کلیه رانندگان و افرادیکه کارهای مخاطره آمیز دارند بهتر است هنگا مصرف دارو از فعالیت های مربوطه دست بکشند.
منبع: https://mag.asanteb.com