ایزوسورباید دی نیترات lsosorbide dinitrate ضد آنژین

از داروی ایزوسورباید دی نیترات به عنوان یک ضد آنژین و گشاد کننده عروق استفاده می شود. ایزوسورباید دی نیترات جزو نیترات ها شمرده شده و در عضله دنیتراته شده و سپس اکسید نیتریک آزاد و در نهایت گوانیلیل سیکلاز را تحریک کرده و این امر سبب شل شدن عضلات می شود. جای دارد که در این جا یاداوری کنم که آنژین صدری به دلیل  فقدان اکسیژن کافی در ماهیچه ها رخ می دهد. یکی از محسنات بسیار موثر این دارو قرص های زیززبانی جهت حملات حاد آنژینی اعلام شده است. به دلیل اهمیت این دارو ما در این مطلب سعی بر این داریم که اطلاعات مفیدی از ایزوسورباید دی نیترات و تاثیر آن در بدن در اختیاز شما عزیزان قرار دهیم.

 

مشخصات ایزوسورباید دی نیترات

ایزوسورباید دی نیترات
ایزوسورباید دی نیترات (lsosorbide dinitrate/mononitrate) با نام های تجارتی و اختصاری  Isoket, lsocard, Cedocard و چندین نام دیگر از شرکت های مختلف داریی در دسترس مصرف کنندگان آن قرار دارد. همانطور که در مقدمه نیز خدمتتان عرض کردیم ایزوسورباید دی نیترات چزو طبقه بندی دارویی ضد آنژین در پزشکی قرار گرفته و اعلام شده است که میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد و همچنین میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم است. شایان ذکر است که حتما برای تهیه و استفاده از ایزوسورباید دی نیترات احتیاج به نسخه پزشک است و در صورت تایید پزشک استفاده از آن برای عموم مشکلی ایجاد نمی کند. این داروها معمولا برای درمان بیماری آنژین و همچنین درمان برخی انواع نارسایی های قلبی، مورد استفاده قرار می گیرند. این ۲ دارو را می توان مدت طولانی نگهداری نمود بدون اینکه اثرشان را از دست بدهند.آگاه باشید که Dinitrate به شکل(قرص زیر زبانی، قرص جویدنی، قرص های SR، کپسول های SR، تزریقی، اسپری) و  Mononitrade به شکل (قرص، قرص های SR کپسول هایSR) در بازار جهت استفاده موجود می باشد.جالب است بدانید که بهترین زمان مصرف این قرص ها جهت تسکین درد بیماری آنژین (قرص های جویدنی، زیرزبانی و اسپری به اندازه نیاز) و جهت جلوگیری از آنژین (۲ تا ۴ بار در روز) از قرص ها و کپسول های SR استفاده شود همچنین اندازه دوز مجاز مصرفی دارو برای  تسکین آنژین  تا ۱۰ میلی گرم در هر دوز و جهت جلوگیری از آنژین (۳۰ تا ۱۲۰ میلی گرم در روز) تایید شده است.

 

چگونگی تأثیر ایزوسورباید دی نیترات

ایزوسورباید دی نیترات

اثرات قرص های جویدنی، زیرزبانی و اسپری دارو ظرف ۲ تا ۳ دقیقه و اثرات قرص های قورت دادنی دارو ظرف ۳۰ دقیقه پس از شروع درمان با دارو ظاهر می شوند. ضمنا اثرات قرص های جویدنی مدت ۲ ساعت، قرص های قورت دادنی مدت ۵ ساعت و کپسولهای SR دارو مدت ۱۰ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن باقی خواهند ماند. ایزوسورباید دی نیترات با گشاد کردن رگها و ورید ها باعث کاهش درخواست میزان اکسیژن میوکارد شده و این امر مانع از رخ دادن آنژین صدری می شود. یادتان باشد که این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس کودکان نگهداری شود. ضمنا از تابش نور محافظت گردد.نکته بسیار مهمی که در این جا باید به آن اشاره کنم این است که هرگز مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید زیرا قطع مصرف دارو ممکن است به بدتر شدن بیماری منجر گردد.

 

عوارض جانبی مصرف ایزوسورباید دی نیترات

ایزوسورباید دی نیترات

داغی و قرمزی صورت، سردرد، از جمله عوارض معمول مصرف دارو می باشند. از جدیترین عوارض مصرف این دارو که ناشی از کاهش میزان فشار خون می باشند، می توان به سرگیجه، غش یا ضعف و بی حالی اشاره نموده که باید در این موارد با پزشک مشورت شود. در گاهی موارد نیز ممکن است این دارو اثرات جلدی و پوستی داشته باشد که در این موارد نادر گمان به حساسیت به دارو می رود. جای دارد که بگویم ممکن است فرد مصرف کننده به هیچ یک از این عوارض نیز دچار نشود.

 

نکات احتیاطی مهم در مصرف ایزوسورباید دی نیترات

ایزوسورباید دی نیترات

اگر به امراض و بیماری های زیر مبتلا می باشید، حتما قبل از مصرف این دارو پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید: اگر به دردهای مزمن کلیوی و کبدی دچار می باشد یا بیماری آب سیاه چشم دارید. اگر به بیماری آنمی مبتلا هستید یا هر نوع بیماری خونی دیگری دارید. اگر قبلا دچار حمله قلبی شده اید یا غده تیروئید شما بیش از حد فعال است. اگر فشار خونتان پایین است و با داروهای دیگری را مصرف می کنید.

مصرف دارو برای زنان حامله و شیرده به دلیل اینکه مفید بودن این دارو برای این دوران خاص به اثبات نرسیده است، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود. مصرف دارو برای بچه ها و اطفال معمولا توصیه نمی شود و مجاز نمی باشد اما برای افراد بالای ۶۰ سال اشکالی ندارد و چون دارو می تواند موجب سرگیجه شود، لذا کلیه رانندگان و افرادیکه کارهای مخاطره آمیز انجام می دهند، بهتر است هنگام مصرف این دارو، از فعالیت های مربوطه دست بکشند.

 

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا