حادثه در هواپیما و شیوه برخورد با این حوادث
حادثه در هواپیما ، امن ترین وسیله سفر بر روی کره زمین نیز ممکن است اتفاق بیفتد. خبرهایی که هر چند وقت یک بار می شنویم، متاثر می شویم و گاهی اوقات شاهد خانواده هایی هستیم که داغدار این اتفاق می شوند. ابزار ساخته شده به دست بشر به هر دلیلی ممکن است دچار نقص شود، ممکن است ما نظاره یا شنونده این نقص باشیم و یا در هواپیمایی حضور داشته باشیم که ناگهان اعلان هشدار سقوط می دهد. بیایم با هم بدانیم در این شرایط چه اقداماتی باید انجام دهیم، چون در بدترین حالت ها هم امکان نجات وجود دارد.
دسته بندی حادثه در هواپیما
این مطلب و بررسی حوادث هوایی صرفا در مورد پروازهای هواپیماهای غیر نظامی است و با توجه به نحوه عملکرد سیستم های هواپیمایی نظامی و غیر نظامی این بخش در مورد امداد و نجات حادثه هواپیماهای غیر نظامی مسافربری است. به شکل کلی حوادث هواپیمایی مورد بحث ما در اینجا به 2 دسته فردی و جمعی مربوط می شود. حوادث فردی مانند ارتفاع زدگی ، وزوز گوش و حوادث جمعی که متاسفانه حادثه آفرین و در صورت اتفاق می تواند مرگ آور باشد مربوط به دسته بندی سقوط هواپیما به دلایل متعدد است.
حوادث فردی و شرایط امدادی آن
قبل از هر چیز باید بدانیم که ما به عنوان مسافر موظف هستیم در صورت داشتن بیماری در هنگام اخذ بلیط پرواز این موارد را با هواپیمایی در میان بگذاریم. این امر از آن جهت مهم می باشد که تیم پرواز باید بداند که با چه شرایطی روبرست و حتی گاهی ممکن است در موارد خاص مانند بارداری مادر در آخرین ماه های زایمان اجازه پرواز داده نشود. پس نکته اول اعلان شرایط جسمی مسافر به هواپیمایی است. در صورت داده شدن اجازه پرواز و بروز مشکل در آسمان و حین سفر گزارش لحظه به لحظه اتفاقات به کاپیتان اول هواپیما داده می شود چرا که ایشان از لحظه بلند شدن هواپیما مسئول تمامی اتفاقات و وقوع حادثه در هواپیما هستند و تصمیم گیرنده نهایی در صورت بروز مشکلات پروازی با ایشان است. مشکلات عمومی فردی در پرواز غالبا یا بر اثر استرس و فشار عصبی می باشد یا ارتفاع زدگی. در هر دو مورد شما با مصرف آب ( بدانیم آب بهترین تسکین دهنده در این شرایط است) و راهنمایی خدمه پروازی که برای این موارد کاملا آموزش دیده هستند می توانید بر این دو عامل غلبه کنید. در این بین موارد اورژانسی مانند حمله قلبی و حوادثی از این دست که فوریت اورژانسی دارند را نیز با صلاحدید کاپیتان عملیات فرود اضطراری در نزدیک ترین فرودگاه انجام خواهد پذیرفت و تا هنگام فرود تیم پرواز به واسطه دانش امداد و نجات و در حد توان، عملیات امدادی و احیا و در صورت لزوم CPR را انجام خواهند داد.
بر اساس استانداردهای پرواز قبل از نشت اضطراری هواپیما و با همانگی های قبلی، تیم امداد و اورژانس جهت انتقال مصدوم به بیمارستان در محل باند ایستاده تا بلافاصله مصدوم منتقل شود. بر اساس پیشنهاد آسان طب افرادی که اضطراب ناشی از پرواز یا همان فوبیای پرواز دارند می توانند که قبل از سفر با خوردن مایعات و همچنین دم نوش های گیاهی آرامش بخش به خود کمک کرده و شرایط پرواز را برای خودشان راحت تر نمایند.
حادثه در هواپیما و موقعیت های نجات
بر اساس تحقیقات جهانی کم خطر ترین شیوه سفر در جهان، صنعت هواپیمایی و هواپیماست. یکی از دلایل انفجار خبری حوادث مربوط به هواپیما و سقوط این پرنده به دلیل کم بودن این گونه حادثه است. ما تقریبا هر روز با حوادث رانندگی روبرو هستیم و اینقدر متعجب نیستیم که در مورد برخود هواپیما شوکه می شویم.
حوادث منجر به مرگ در هواپیماهای مسافربری به 2 دسته تقسیم می شود:
- حوادثی که هنگام برخاستن یا نشستن هواپیما اتفاق می افتد.
- حوادثی که در میان پرواز و در ارتفاعات بالای پروازی اتفاق می افتد.
بیشتر حوادث هواپیمایی در 2 لحظه برخاستن و یا نشستن هواپیما اتفاق می افتد، که البته این یک شانس یا فرصت بزرگ است چرا که ارتفاع هواپیما در هر حال پایین تر از سقوط در میانه راه پروازی است. اگر در هواپیمایی بودیم که در هنگام نشستن یا برخاستن دچار سانحه شد باید به ترتیب اولویت بدانیم که با چه چیز هایی روبرو هستیم و برای هر کدام با هوشیاری کامل عمل کنیم.
√ با اعلان کاپیتان و درک شرایط اضطراری باید بدانیم ما مانند برخورد اتومبیل با یک ضربه بسیار شدید روبرو خواهیم بود و این ضربه شدیدتر احساس خواهد شد چون میزان سرعت هواپیما بسیار بیشتر از یک خودر است. معمولا برخورد در این مواقع به دلیل حرکت رو به جلو و سقوط دماغه ای، مسافر را به جلو پرتاب می کند با این وجود خواهیم دانست که در مزحله اول به شدت هر چه تمام تر به جلو پرتاب خواهیم شد. در این موقعیت بر اساس آنچه در حوادث اتومبیل گفته شد بستن کمربند ایمنی رکن اول عملیات امداد و نجات فردی است. کمربند صندلی هواپیما به گونه ای طراحی شده که مابین ناف و پایین تنه قرار دارد ودر برخورد با این شدت مانع شلیک شدن شما می شود پس این کمربند را با درجه مناسب محکم کنید.
√ بعد از اعلان هشدار ماسک های ویژه اکسیژن آزاد می شود، بلافاصله بعد از بستن کمربند ماسک های اکسیژن خود را بر روی صورت ببندید فشار و استرس ناشی از این شرایط ضربان قلب را به شدت بالا خواهد برد و سیستم ایمنی و ترشح هورمون های درونی بدن را در حالت اضطرار قرار خواهد داد پس اکسیژن منتقل شده از ماسک برای شما بسیار لازم و ضروری است.
√ کارشناسان پس از بررسی های متعدد حادثه در هواپیما به این نتیجه رسیدند که غالب مصدومین و اجساد بر جای مانده از هواپیما دچار شکستگی استخوان زانو شده اند، پس اگر جلوی شما صندلی هست پاهای خود را در حالت کشیده دراز کنید و تنها اگر در مقابل شما صندلی نیست زانوهای خود را خم کرده و سر را بر روی زانوهای خود خم کنید.
√ شما باید بدانید که 2 بخش بسیار حیاتی را مراقبت نمایید، محفظه شکمی و محفظه مغزی یا همان سر را. پس سر را با بر روی صندلی جلویی قرار دهید یا تا جایی که ممکن است به کشاله های ران خود نزدیک کرده و در هر دو حالت با قلاب کردن انگشتان پشت سر را با ساعد پوشش داده و حتما در جلوی صورت دو آرنچ را به هم بچسبایند.
√ از این لحظه تا زمان برخورد هیچ فعالیتی انجام ندهید. تمام تمرکزتان را بر روی هوشیاری خود معطوف کنید و آماده مراحل پس از برخورد باشید.
90 ثانیه طلایی نجات در حوادث هواپیما
با برسی های متعدد حادثه در هواپیما که بر اثر فرود یا برخاستن هواپیما اتفاق افتاده است متخصصان به این نتیجه رسیده اند تا زمان انفجار اول و سوختن هواپیما نود ثانیه زمان طلایی نجات وجود دارد. نود ثانیه بسیار مهم و تایم نجاتی که تنها و تنها با هوشیاری می توانید از این مهلکه نجات پیدا کنید. بنزین هواپیما با اکتان بالا قابلت شعله وری و انفجارش چندین برابر بنزین معمولی خودروهای شهری است. پس شما باید به سرعت از این محفظه که پس از نود ثانیه تبدیل به کوره خواهد شد خارج شوید. به این منظور پس از برخورد با سطح و ثابت شدن بدنه ثانیه شمارتان را به کار بیندازید شما فقط 90 ثانیه تا سوختن شدید و مرگ فاصله دارید. پس از برخورد دود بسیار زیادی محیط داخل هواپیما را خواهد پوشاند و نور محیطی بسیار کم است پس با سرعت به سمت محوطه یا شکافی بدوید که بر اثر برخورد هواپیما ایجاد شده است. معمولا هواپیما پس از برخورد با زمین چند تکه می شود یا شکافی در بدنه اش ایحاد می شود باید خودتان را از بدنه و شکاف بیرون یبندازید و در مسیر مخالف باد تا جایی که میشود از بدنه هواپیما دور شوید زیرا مخازن بزرگ بنزین هواپیما در صورت انفحار شعاع گسترده ای را شعله ور خواهند کرد.
♦ هنگام اعلان حادثه در هواپیما اگر کفش پاشنه بلند یا صندل به پا دارید حتما آنها را از پا خارج کنید تا بتوانید بعد از برخورد به راحتی بدوید.
♦ به وسایلتان فکر نکنید، جان شما بر همه چیز مقدم است.
♦ اگر می توانید در طول مسیر خروج، به مصدومان کمک و آنها را نیز خارج کنید.
♦ بدانید در برخوردهای این گونه شما با دو خطر روبرو هستید: یکی برخورد که باعث بی هوشی، شکستگی ها و شوک های شدید و … خواهد بود و دوم آتش سوزی که باعث سوختگی در درجات متفاوت، دود گرفتگی و … می شود، برای هر دو موقعیت خودتان را آماده کنید.
♦ براساس آنچه در مورد امداد مصدوم در خودرو دانستیم، اگر شرایط انفجار بود (که متاسفانه هست) بدون در نظر گرفتن میزان مصدومیت سایر مصدومان، آن ها را از محیط خارج کنید.
♦ بدانید پس از 90 ثانیه هواپیما منفجر خواهد شد پس احساسی نشوید و احساساتی برخورد نکنید. همه این اتفاقات از زمان اعلان حادثه در هواپیما تا خروجتان در نهایت هوشیاری باید انجام پذیرد زیرا که مساله در این موقعیت مرگ و زندگی است.
حادثه در هواپیما در ارتفاعات بالای پروازی
حادثه در حالی که صدها متر از زمین فاصله دارید یکی از حوادث خطرناکی است که درصد و شانس زنده ماندن در آن بسیار پایین است. ملاک های متفاوتی مانند موقعیت فرود، مهارت خلبان و … می تواند در این موارد بسیار کارگشا باشد. اگر هواپیما، همراه بودن مسیر بادی مناسب و تکنیک پروازی خلبانان کمک نماید این شانس بالاتر خواهد رفت اما تمامی موارد احتیاطی که در موارد بالا گفته شد در زمان اعلان حادثه در هواپیما باید لحاظ شود تا اگر قسمت بر ماندن بود سرنشین یا سرنشینان نجات پیدا کنند. در هر حالی هواپیما با تنظیم فشار هوا، شرایط تنفسی و زندگی بر روی سطح زمین را برای مسافران فراهم می نماید اما اگر در صورت شکستگی یا ایجاد حفره در بدنه این اختلاف بهم خورد شما باید در زمان طلایی 15 ثانیه ماسک هوای خود را بزنید و گرنه دچار اختلالات شدید خواهید شد.
حادثه در هر لحظه و هر مکانی ممکن است رخ دهد آگاه باشیم و بدانیم اگر وقت رفتن باشد خواهیم رفت وگرنه زمین همچنان میزبان ما خواهد بود…
منبع: https://mag.asanteb.com