اصول جستجو شامل مجموعه فعالیتهای نجات فرد
اصول جستجو یک برنامهریزی گروهی برای جستجوی فرد گم شده از یک تیم، خانواده و … میباشد. دقت کرده باشید در این مواقع کارشناس، لیدر و خبره جستجو حضور دارند و تعدادی هم مشغول گریه و ابزار ناامیدی و عده ای هم عصبانی و به زمین و زمان فحش میدهند، اما از نگاه امداد و نجات همین توانهای در حال هدر روی اگر متمرکز شود بالاترین کارایی و شانس نجات برای فرد گمشده را خواهد داشت، برای این منظور باید بدانیم که چگونه توان {من} ها را به توان {ما} ها تبدیل تا بتوانیم مفید و سریعتر عملیات جستجو را برنامهریزی و پیادهسازی نماییم. در این مطلب ما به موضوع حیاتی اصول جستجو خواهیم پرداخت و ضمن تحلیل رفتاری فرد گمشده چگونگی شکلگیری یک تیم نجات را با هم خواهیم دید.
SAR و اصول جستجو و نجات
SAR یا همان SEARCH AND RESCUE واژهایست کامل برای تدوین پروژهای از نقطه صفر تا انتهای پروژه، RESCUE واژهای است که درون آن کلیه پروسههای امداد و نجات مختص به این اقلیم و فضای حادثه را شامل می شود. در تدوین شاخههای مختلف امداد نقطهای مشترک وجود دارد و آن همان بخش SAR می باشد که برنامه ریزی مشخص و هدفمند را اولویت اول می داند و تیم را دعوت به داشتن استراتژی نجات میکند.
بیایید یک موقعیت مفروض را با هم بررسی کنیم، شما یک گروه 6 نفره در جنگ هستید که یک نفر از این تیم گم شده، تیم در ساعت 12 متوجه گم شدن فرد شده! چه باید کرد؟ قبل از هر اقدامی باید برای تیم جستجو پلانی آگاهانه داشت. این پلان آگاهانه از آن جهت مهم است که نجات جان فرد کاملا مبتنی بر این پلان است، در اولین قدم تیم جستجو باید یک رهبر داشته باشد، رهبری که همه به او اعتماد داشته و تجربه بیشتری نسبت به افراد گروه داشته باشد. بعد از انتخاب لیدر تیم باید بدانیم که در قدم اول چگونه می توانیم با تیمهای امداد و نجات حرفه ای، اورژانس، پلیس و … ارتباط برقرار کنیم. شرایط را کمی سختتر کنیم، موبایل ها آنتن نمیدهد و اعلان پالس SOS به هیچ وجهی ممکن نیست حال چه باید کرد؟ چند عامل مهم که مختصرا به LAST معروف است می تواند ما را از نقطه صفر به یک ببرد.
نکتههای بسیار مهم در اصول جستجو
این نکات کلیدیترین شرایط برای اصول امدادی و ساختار درست اصول جستجو هستند:
√ مقدار مواد غذایی، وسایل امداد و نجات ، کیت های مخصوص، لباس ها، چادر و هر آنچه که به همراه ماست را بررسی نماییم چرا که در روند استراتژی جستجو بسیار مهم هستتد.
√ اگر کاملا آگاه هستیم که می توانیم با سرعتی کمتر از 4 تا 6 ساعت به تیم امداد حرفهای برسیم و آن تیم را جهت جستجوی تخصصی به سمت کمپ صفر بفرستیم این گزینه را می توانیم گزینه اول خود قرار دهیم.
√ رهبر تیم در این مرحله وظیفه بستن تیم SAR را دارد، این تیم باید شامل افرادی با توان روحی و جسمی خوب و آمادگی لازم در برخورد با هر موقعیتی را داشته باشند. بیاییم تصور کنیم که از تیم 5 نفره ما، یک نفر توان همراهی با تیم جستجو را ندارد چه باید بکنیم؟ در عملیات جستجو سرعت عمل و تحلیل داده بسیار مهم است پس تمامی کسانی که سرعت پروسه را کم می کنند باید در کمپ صفر باقی بمانند! اما نمی توان این افراد را تنها رها کرد، پس فردی که نمی تواند با شما همراه شود با یکی دیگر از بچه های تیم در کمپ صفر باقی می ماند. تیم می تواند خوش بین باشد که فرد گم شده در همین حوالی است و ممکن است به کمپ صفر بازگردد.
√ تیم باقی مانده در کمپ صفر نباید از لحاظ غذایی و امکانات مهم ایمنی و شرایط خطر دارای ریسک باشند پس کمپ صفر را کاملا مجهز و تامین کنید.
√ افراد گروه SAR باید کاملا آمادگی روحی برای مقابله با هر کنش و یا موقعیتی را داشته باشند که این موقعیت می تواند شرایط حاد فرد گمشده یا حتی جسد بی جان او باشد.
√ اصل در عملیات نجات این است که تیم جستجو باید چند نکته را در اولویت قرار دهد، اول از همه جان خودش و سلامتی خودش مهم است، دوم جان و سلامتی تیم و در مرحله سوم جان و سلامتی فرد گمشده از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. به یاد داشته باشیم که نمی توان برای یافتن فرد گمشده یک تیم را در شرایط پر ریسک مرگ قرار داد پس بدون دخالت احساستان تصمیم بگیرید و مانند یک تیم امدادی خبره رفتار کنید، تیمهای امدادی اولویت اولشان مراقب از جان خودشان است.
√ به هیچ وجه در شب هنگام عملیات جستجو را ادامه ندهید، اگر به شب رسیدید کمپ بزنید و حتما آتش روشن نمایید. اول از همه خود تیم احتیاج به استراحت، گرما و آرامش دارد و دوم اینکه نور آتش می تواند نشانه خوبی برای فرد گمشده یا تیمهایی باشد که در آن محل هستند.
√ در شرایط بد جوی حتما عملیات جستجو را متوقف کنید، خیس شدگی یا سرمای شدید می تواند تیم SAR را دچار مشکلات عدیدهای کند، بدانید فرد گمشده هم اگر زنده باشد در این شرایط خودش را در گوشهای پنهان نموده است.
√ یک اصل بسیار مهم در جنگل برای تیم های غیر حرفهای امداد و نجات این مورد می باشد که باید هر صد و پنجاه تا دویست متر مسیر رفتن خود را علامتگذاری نمایند. ایجاد فلشهای حرکتی با سنگ و بستن 3 شاخه درخت باعث می شود هنگام بازگشت مسیر را گم نکنید و همچنین تیمهای امدادی احتمالی بدانند از کدام مسیر تردد کرده اید.
√ در صورت دیدن نور یا هر مکانی که احتمال وجود انسان یا وسایل ارتباطی وجود داشت مسیر امداد را متوقف و ابتدا آنجا سر بزنید/ف چرا که مطلع کردن نیروهای متخصص شانس شما و شانس فرد گمشده را به شدت افزایش خواهد داد.
√ از فرد گمشده ناراحت و یا عصبانی نباشید بدانید در یک جنگل، کویر، کوهستان کمی انحراف به راست و چپ، یک تپه مشابه و یا یک لحظه حواس پرتی ممکن است هر کسی را در این موقعیت قرار دهد و این مساله برای تیمهای خبره جهانی هم پیش می آید. حفظ خونسردی و آرامش باعث میشود که شما با تمرکز بالاتری به ادامه عملیات بپردازید که امنیت جانی خودتان اولویت اول امدادی آن است.
√ با داشتن یک کیت امدادی و کوله مناسب سفر به هر اقلیمی می توانیم در هر شرایطی تا حدود زیادی به خودمان و دیگران کمک رسانی کنیم.
منبع: https://mag.asanteb.com