ایمنی در بهمن لوازم و تکنیکهای بهمنشناسی
ایمنی در بهمن مجموعه اقدامات پیشگیرانه ما در هنگام گذر از محلهایی است که احتمال بروز بهمن وجود دارد. هنگام برف بازی یا پرتابکردن گلولههای برفی خندیدهایم، شادی کردهایم، بهمن هم همان است گلولهای برف که به سمت ما میآید اما گلوله چندین تنی با سرعت بسیار زیاد مانند یک موج بسیار سهمگین و با توجه به زمان کوتاه امداد و نجات در بهمن فرصت شادی نخواهیم داشت. پس با ورود به منطقه برفی کوهستانی باید حداقل بدانیم که مسیری که در پیش گرفتهایم بهمن خیز هست یا خیر، آیا میشود نشانههایی برای احتمال بروز بهمن دید؟ آیا رد شویم؟ اسکی کنیم یا خیر؟ در این مطلب تحلیل مختصری خواهیم داشت بر نشانههایی که میتوان به عنوان نشانههای بهمن دانست.
ایمنی در بهمن و رد پای آن
کوهستانهای برف گیر کشور چه گستره زاگرس و چه البرز و کوههای میانی کشور در فصلهای بارشی که بر حسب موقعیت از اوایل پاییز می تواند شروع شود تا اواخر اردیبهشت بهمن خیز هستند. استان های هم جوار و مردم که در مسیرهای گل گشتی خود از دامنههای این رشته کوه ها گذر می کنند تا علاقمندان کوهنوردی و اسکیبازان هر روزه بخصوص با گرم شدن هوا در معرض فرود بهمن هستند پس بهتر است برای ورود به این مناطق رد پای بهمن را دنبال کنیم که این اولین قدمهای ایمنی در بهمن است.
√ همزمان با هر بارش برفی اگر بر روی کوه هستید و یا در دامنه در حال حرکتید بیشترین احتمال وقوع بهمن را بدهید.
√ پس از هر بارش، اگر دما به سرعت زیر انجماد نرسید احتمال وقوع بهمن را بدهید.
√ در دامنه کوه به دنبال دپوشدگیهای ریزش بهمن باشید اگر جایی بهمن شده بود بدانبد دوباره اتفاق خواهد افتاد از آن شیب فاصله بگیرید.
√ برای تست شیب، تست حجم برف و لایه های برف فقط یک نفر را بفرستید و او را با طناب بهمن حمایت کنید.
√ برف نرم و یا خیلی سفت احتمال بروز بهمن دارد مراقب این دو نوع برف باشید.
√ در حال راه رفتن بر روی برف به رد پای خود دقت کنید، اگر جای پای شما قالبی یک دست بود برف استحکام خوبی دارد اما اگر نامنظم بود بدانید برف شل شده است و احتمال بروز بهمن وجود دارد.
√ برف آبکی در هر شیبی حتی کمتر از 15 درجه به راه میافتد و تولید بهمن میکند پس اگر در محل شما آب جمع شد بسیار احتیاط کنید برف خیس است و احتمال بهمن وجود دارد. هر چقدر میزان این آب درون جای پا بیشتر باشد احتمال وقوع بهمن بالاتر است این یکی از بدترین حالتهای ممکن است و بدانید تمام آن سطح، شیب دارد و در بالاترین سطح وقوع بهمن هستید.
√ شیب های محل عبور خود را با دقت ببینید، شیب های زاویه دار بیش از 30 درجه باید شما را هوشیارتر کند، از شیبهای پر برف محدب دوری کنید و بدانید با عبور از آن مرز، با کمترین تکانشی امکان سقوط بهمن وجود دارد و این را باور کنید این تکانش می تواند موج اصابت چوب اسکی یا باتوم شما به برف باشد.
√ مراقب شیب های جنوبی باشید چرا که آفتابگیر هستند و می توانند برای شما دردسر آفرین باشند.
√ اگر در مسیر کوهنوردی شما برف بارید، بدانید که شما در یک خطر بالقوه هستید، سرعت بارش برف میزان خطر را افزایش می دهد و به اندازه هر دو نیم سانت برف در ساعت، شما در بدترین حالت ممکن قرار میگیرید، پس یرای حالت ایمنی در بهمن مسیرتان را عوض کنید یا از تمامی شیبها فاصله بگیرید.
√ سرعت باد میتواند در کنار بارش برف درصد بهمنریزی را بسیار افزایش دهد. سرعت باد از 20 تا 65 کیلومتر در ساعت می تواند بسیار خطرناک باشد چرا که با پشته کردن برف و بارش بر روی هم، حجم و تودههای برف را آماده سرازیر شدن میکند. اما بادهایی با سرعت بالای 80 کیلومتر به دلیل سرمای بسیار زیادی که تولید میکند باعث انجماد برف شده و احتمال بهمنریزی را کم میکند.
√ قبل از تاریک شدن هوا از منطقه بهمنگیر خارج شوید و یا در صورت شبگیری در مناطقی کمپ بزنید که کمترین خطر سقوط بهمن را دارد. در مناطق بهمنگیر بعضا بهتر است که در گودالهای برفی شب را صبح کنید تا درون چادر و الزاما در شب بیلچه خود را کنارتان بگذارید.
√ در عبور از مناطق بهمن گیر سعی کنید وسایلتان را به گونهای شل کنید که در صورت بروز بهمن بتوانید به سرعت آنها را رها کنید.
√ برای عبور از مناطق بهمنگیر گروهی عمل نکنید، یک نفر از منطقه عبور کند و یک نفر بر پروسه گذر نظارت کند.
√ توصیه میشود در این شرایط فاصله هر نفر تا نفر بعدی در صورت امکان 50 متر باشد.
کوله پشتی مخصوص ایمنی در بهمن
شما می خواهید به مناطقی که احتمال وقوع بهمن وجود دارد سفر کنید و کوهپیمایی نمایید. کوله پشتی شما با توجه به شرایط کوله پشتیهای سرد بسته می شود اما لوازم و متعلقات اضافی هم باید به همراه خود داشته باشید که بسیار حیاتی است.
♦ اگر ما بدترین شرایط امداد و ایمنی در بهمن را در نظر بگیریم، کوله شما باید حداقل 3 وعده آب و غذای اضافه داشته باشد.
♦ طناب بهمن به همراه داشته باشید، طناب بهمن، طنابی است با رنگ متفاوت و طولانی که به افراد بسته می شود تا در صورت بروز بهمن تیم جستجو بداند که در کدام منطقه به دنبال آنها بگردد (اگر این طناب را ندارید لطفا به مناطق بهمنگیر سفر نکنید).
♦ الزاما گیرنده و فرستندههای الکترونیکی به همراه داشته باشید. (اگر گیرنده ندارید، یا گران است یا نمی توانید از کسی قرض بگیرید لطفا به مناطق بهمن خیز نروید).
♦ گیرنده و فرستنده را درون لباستان بگذارید نه در کوله پشتیتان.
♦ بیلچههای تاشو مخصوص کوهنوردی و برف که در صورت بروز بهمن و یا تست برف برای شناسایی لایههای برف لازمترین ابزار است.
♦ سوند بهمن که میله ای است برای فرو کردن در برف برای پیدا نمودن افراد مدفون در برف پس از بهمن.
♦ در سفر به مناطق بهمنگیر چند پتوی نجات بزرگ با خود بردارید.
♦ برای ایمنی در بهمن در مناطق بهمنگیر، بهترین امکانات لباسی خود و عایقترین در عین حال سبک ترین آنها را انتخاب نمایید.
آسان طب در این مطلب لازم میداند از نویسنده کتاب بهمنشناسی و ایمنی در بهمن جناب دکتر باک تیلتون و ترجمه روان و زیبای جناب رحیم دانایی تشکر نماید و به دوستداران کوهنوردی توصیه نماید برای حفظ جانشان در این مناطق این کتاب ارزشمند را مطالعه نمایند. آسان طب و مجموعه کاریاش با بررسی امکانها و تشریح شرایط این گونه حوادث امیدوار است که آگاهانه زندگی کنیم چرا که سلامت زیستن و آگاهی حق همه ماست.
منبع: https://mag.asanteb.com