امداد در کویر و دانستنیهای مهم این اقلیم
امداد در کویر مانند هیچ فیلم و یا سریالی نیست، روز طولانی، گرمای سوزاننده، شب های سرد، کمبود آب، سرزمینی بدون سایه، زیستگاه مارها، عقرب و… جزء موارد لاینفک کویر می باشد پس سوال اینجاست اگر در بیابان و یا کویر گم شدیم و یا دچار حادثه شدیم چه اقداماتی باید انجام دهیم؟!
امداد در کویر و گرمای بالای 40 درجه
وقتی در منزل هستیم می شود که گاها دمای هوا به بالای 40 درجه می رسد ما هم با خیال راحت دکمه کولر را زده و آب لیموی تازه ای می خوریم و گرما را تماشا می کنیم اما اگر خودمان را در کویری تخت با تابش مستقیم آفتاد بیش از 40 درجه بدون حتی کلاهی بر سر تصویر کنیم چه حسی خواهیم داشت؟ میانگین دمایی کویرهای ایران از 40 تا 70 درجه گرمایی در نوسان است و ما گرمترین نقطه جهان را در دل کویر خودمان با 70 درجه گرمایی داریم. کشور گرم و خشک ما با 2 کویر بزرگ به نام های کویر لوت و کویر مرکزی پهنه بزرگی از کشور را فرا گرفته اند و هر ساله مشتاقان زیادی در غالب تورهای کویر نوردی، رصد ستارگان، تورهای یوگای کویر و … به این سرزمینها سفر می کنند. پهنه ای کویری ایران نزدیک به 30 میلیون هکتار است که تقریبا در 18 استان شمول پیدا می کند.
حوادث در بیابان و کویر
برای امداد در کویر اول از همه باید بدانیم در این شرایط اقلیمی با چه چیزهایی روبرو هستیم. کویر به نسبت تعریفی که همه از آن می شناسیم، پهنه بزرگ و زیبایی است که به دلیل گستره ملی آن، محل گردشگری و سفر است پس این اقلیم به دلیل ملی بودن، آب گیر نیست و به دلیل شدت گرمای هوا در غالب مناطق، آب سطحی را خشک نموده و شور بودن زمین بیشتر جریان های آبی را نمکی کرده است. پس اولین مشکل و حیاتیترین آن نبودن آب و کم بودن سرچشمههای آبی است، گرمای هوا و گرما زدگی ، سرمای شبانه و هیپوترمی، گم کردن مسیر، خزندگان سمی و خطرناک و انواع مارها و عقرب ها، شن های روان ، طوفان های موسمی شن و … عمده حوادث بالقوه سرزمین های کویری است. برای عملیات نجات در کویر باید برای همه این موارد تمهیدات لازم را داشت. غالب تورهای کویر با آگاهی از عوارض منطقه ای فصل سفر و پیش بینی شرایط و امکانات در مناطق مشخص اقدام به برپایی کمپ های توریستی می نمایند اما اگر با اکیپی کوچک به کویر رفتید و یا حادثه ای پیش آمد چه باید بکنیم؟
امداد در کویر و مشکل بی آبی
در هر شرایطی و با هر شکلی که به کویر سفر می کنیم باید یاد بگیریم که از آب نگهداری کنیم. به هیچ وجه حتی یک قطره آب نباید هدر برود. گرمای بسیار شدید هوا در روز و تعرق فراوان و از سویی سرمازدگی و خطر سرما زمانی بیشترین آسیب را به بدن می رساند که آب نباشد، ما از آب باید نگهداری کنیم.
- اولین قدم نگهداری از آب، آب درون بدنمان است که به دلیل تعرق از بدن خارج می شود. برای رفع این مشکل حتما در سفرهای کویرنوردی از لباس گشاد خنک و ترجیحا نخی پنبه ای استفاده نمایید. اگر بتوانیم میزان تعرق بدن را مدیریت کنیم راحت تر دوام می آوریم.
- اگر بدانیم که در دمای 40 درجه سانتی گراد تقریبا در هر ساعت یک لیتر آب بوسیله تعریق از دست می دهیم پس به نسبت این از دست دادن باید چند بطری آب به همراه داشته باشیم. تمام سعی مان بر این باشد که در چند بطری آب را حمل کنیم و آن ها را در محلی از کوله قرار دهیم که کمترین تاثیر گرما بر آنها باشد.
- لباس خنک و کلاه و هچنین زمان بندی حرکتی و عدم انجام حرکات اضافه باعث می شود که شما کمتر تعرق داشته باشید و این امر بسیار برای پروسه امداد در کویر به شما کمک خواهد کرد.
خوراکی های همراه در کویر
غذا بسیار حیاتی و نجات بخش است، در کنار آب شما باید حتما از ترکیبات پر انرژی و دارای املاح بخصوص نمک و پتاسیم استفاده نمایید. بدن به دلیل تعریق، املاح و نمک فراوانی از دست خواهد داد و از دست دادن املاح بدن مقدمه گرمازدگی روز و سرمازدگی شبانه است پس از مواد خوراکی استفاده کنید که به میزان لازم و کافی داری املاح بوده و در عین حال سبک، پر انرژی و فاسد نشدنی باشد. خرما، آجیل، میوه های خشک شده مانند کشمش و … مواد غذایی مفیدی هستند که در عین اینکه وزن کمی دارد برای شما مفید و حیاتی می باشد.
کوله پشتی کویری
کوله پشتی کویری کوله سبک اما برای کویر نورد بسیار حیاتی است و از بخش های مشخصی تشکیل می شود (این نوع کوله باید فضای مناسب برای حمل آب داشته باشد):
- آب در چند بطری
- غذای کم حجم پرکالری و دارای املاح مانند نمک و پتاسیم
- کلاه آفتاب گیر
- عینک دودی و مناسب
- چفیه و شال مناسب
- کیت امداد و نجات
- چراغ قوه یا چراغ پیشانی با عمر باطری بالا یا چراغ قوه مکانیکی
- قطب نما
- فندک مناسب
- قرص کلر برای ضد عفونی کردن آب
- ماسک دهانی
- عینک مناسب طوفان شن
- کارد شکار و چاقوی چند کاره
- آیینه برای اعلان هشدار
- پتوی آلومینیومی سایز بزرگ
- دستمال کاغذی
- چند متر طناب قابل انعطاف
- نقشه مسیر و تردد در منطقه با جانمایی مکان های امن، حلقه های قناتی یا چشمه های موجود.
این موارد حیاتی ترین موارد کوله کویری است که البته با توجه به مدت سفر و سلایق کویر نوردان تغییراتی در آن می توان داد. کویر نوردی و سفر به سرزمین های بی سایه یکی از لذت بخشترین مراحل و لحظه های زندگی ما می تواند باشد، آسان طب با مقاله امداد در کویر سعی می نماید از لغت امداد برای هوشیاری از آنچه پیش روی ماست به عنوان یک عامل آگاهی بخش استفاده نماید. بارها اشاره شده طبیعت زیباست و البته برای ما ناشناخته است، اما اگر آگاهانه با آن همراه شویم او هم ما را خواهد پذیرفت.
منبع: https://mag.asanteb.com