خودکشی و راه های پیشگیری برای این مصدومان

خودکشی بدون در نظر گرفتن دلایل روان شناختی آن، یکی از حوادثی است که رخ می دهد. ما به عنوان یک امدادگر در هر حالی باید بدانیم که با این مصدومان چه باید بکنیم و در شرایط حاد و اضطراری چگونه واکنش نشان دهیم. با همراهی این مطلب خواهیم دانست که دسته بندی معمول مواد مصرفی و اقدامات عملی اینگونه افراد چه خواهد بود و در مقابله با این موارد چه کارهایی باید انجام دهیم.

خودکشی

تعریف خودکشی چیست

مجموعه فعالیت های فرد برای پایان دادن به زندگی خود را خودکشی می نامند اما با نگاه تحلیلی آسان طب می توان نگاهی کامل تر به این ضد کنش داشت. کم شدن قدرت ترمیمی فرد در قبال مشکلات و مسائل درونی و بیرونیش فرد را در حالت انفعال بسیار شدید فرو خواهد برد. احساس خفگی مداوم از مشکلات، در نهایت او را به سمت خستگی روان رفتاری می کشاند و این امر جرقه های اولیه اقدام آگاهانه برای پایان دادن به تحمل این مصائب می نماید. پس خودکشی انتخاب آگاهانه و هوشیارانه فرد برای پایان دادن به مواجهه خود با مسائل پیرامونی اش می باشد.

شاید سوال پیش بیاید که چرا نوشته نشد انتخاب آگاهانه و هوشیارانه مرگ!؟ بیش از 99 درصد افرادی که خود را در معرض این اقدام قرار می دهند هیچ تصمیمی برای مرگ ندارند، آن ها فقط می خواهند خودشان را از درد شدید مشکلاتشان رها کنند. این عمل برای فرد، انتخابی است در حالت تجسمی مغز برای برداشتن بار مسائلی که فکر می کند دیگر قادر به حل کردن آنها نیست و این آغاز این مسیر دلهره آور است.

نشانه های عمومی مصدوم قبل از اقدام به خودکشی

اقدام به این عمل به هر دلیلی ممکن است برای فرد ایجاد شود اما از لحاظ دیدگاه پیشگیرانه معمولا افرادی که در این سطح رفتاری قرار می گیرند غالبا گوشه گیر می شوند، این افراد به دلایل متعدد ممکن است از افسردگی شدید رنج ببرند و حوادث پیرامونی شان آن ها را تحریک به فعالیت های این چنینی نماید. این یک نظریه همه گیر و شامل همه مصدومان این حوادث نمی شود اما در اکثر موارد با دنبال کردن رد پای اتفاقی فرد مصدوم قبل از اقدام می دانیم که باید مراقبت بیشتری از او نماییم. معمولا این افراد به دنبال تحقیق در رابطه با مواد یا اعمال مرگ آور هستند، در این بین استفاده از داروها، مواد شیمیایی، ارتفاع و در بعضی موارد خود سوزی و یا حلق آویزکردن بیشترین آمار انتخابی این افراد را دارد.

مثلث خودکشی یا خودسوزی

خودکشی

کارشناسان به این عمل خودسوزی نیز می گویند که منظور سوختن خود به عنوان یک انسان است. در این خودسوزی 3 ضلع بسیار مهم وجود دارد که در کنار هم قرار دادن این 3 ضلع فرد نهاد خودسوزی یا همان خودکشی در فرد عمل کرده و او اقدام به این امر می نماید. اقدام در اینجا عمل نهایی منجر به مرگ نیست بلکه تلاش برای جمع آوری اطلاعات و زمینه سازی فرد برای اقدام بعدی است. دانستن این 3 مرحله برای ما به این دلیل مهم است که با شناخت از این اضلاع می توانیم هم به عنوان یک عامل پیشگیری هم به عنوان یک عامل امداد و نجاتی وارد عمل شویم.

♦ ضلع اول: مسائل و مشکلات روحی و جسمی، اتفاقات اجتماعی، بحران های بلوغ، مشکلات کاری و مالی و … همه در کنار هم یا به تنهایی به نسبت آسیب پذیری فرد رکن اول و ضلع اول تشکیل دهنده این مثلث مرگ است. علت و معلول هایی بسیار مهم که هر روز بر طیف اجتماعی و فردی شخص وارد شده و او را وادار یا وارد به مرحله های انتخاب گریزی می نماید. شکست های احساسی، طلاق ، ورشکستگی ها و … در کنار بسیار عوامل دیگر محرکان قوی این عملیات هستند. 

♦ ضلع دوم، واکنش ها و مجموعه احساسات فرد نسبت به مسائل درونی و بیرونی خودش است، قطعا در افرادی که کاراکتری قوی و امیدوار هستند کمتر در معرض این حادثه هستند اما ناتوانی در تربیت درست روحی، روانی و درونی فرد در کنار بی توجهی اجتماعی نسبت به این تربیت و پرورش که از خانواده شروع می شود رکن دوم و دیوار دوم این حادثه است. در این مرحله شخص سعی نموده که رد پاهای آشکار بر جای بگذارد، نمی توان نسبت آگاهانه و یا نا آگاهانه مشخصی برای این گونه رفتار در نظر داشت اما می توان رد پای تفکری خود ویرانگر را در شخص دید و این بخش اگر به درستی در زمان پیش از حادثه درک شود می تواند یکی از مهمترین مواقع پیشگیری از حادثه ای ناگوار باشد.

♦ پس از قلیان احساس و درک عدم توانایی مبارزه با مشکلات شخص در ضلع سوم دست به انتخاب ابزار پایان دادن می زند، ضلع سوم این حادثه ابزار و راهکاری است که فرد برای بروز ناتوانی خود برای پایان دادن راه زندگی یا نمایش این عمل انتخاب می کند. مرحله سوم پیشگیری از حادثه مرگ در این موارد همین مرحله است که رفتارهای امدادی در این موارد به نسبت شرایط بسیار متفاوت است.

با آنچه در این بند خواندیم می توان نتیجه گرفت که فرد یک شبه به این نتیجه نرسیده است که خودش را از بین ببرد بلکه این عمل برایند رسوب نمودن لایه های مختلف و هنجارها یا ناهنجاری های متفاوتی است که بر روان شخص تاثیر نهاده و او را به این انتخاب کشانده است.

پیشگیری های امدادی در خودکشی

خودکشی

بر اساس اعلان سازمان های جهانی، خودکشی دهمین عامل مرگ و میر افراد زمین است. میزان اقدام به خودکشی در زنان چند برابر مردان است اما میزان مرگ و میر مردان در این گونه اقدام ها بیشتر است چرا که مردان از ابزار مرگ آورتری برای این اقدام استفاده می کنند، آنچه پیش روست تناسب ساده و مشخصی است از افرادی که تصمیم می گیرند به دلایل متعددی به زندگی خود خاتمه دهند اما مهمترین اقدام های پیگیرانه در این بخش می تواند کمک فراوانی به جلوگیری از این حوادث نماید.

رفتارها و برایند آنها بر شخص، نمود بارز همزیستی اجتماعی است. در رفتارهایمان نسبت به هم تجدید نظر کنیم. 

هر سال با شکل های جدید زندگی متاسفانه آمار این حادثه تلخ هم در حال افزایش است و بر اساس پیش بینی ها در سال 2020 تا مرز یک میلیون و پانصد نفر در سال خواهد رسید پس مراقب هم باشیم، غفلت از هم و عدم رسیدگی های درست روحی نسبت به هم می تواند نقطه کلید خوردن این اتفاقات باشد. 

√ نسبت به هم با آگاهی رفتار کنیم، لبخند صبحگاهی در اول صبح می تواند یک رفتار آگاهانه باشد. 

√ یاد بگیریم با هم گفتگو کنیم، اگر در خانواده این امر نهادینه شود می تواند یکی از بزرگترین عوامل پیشگیری از این اقدام شود.

√ نشانه های مهمی مانند استرس ، افسردگی و نا امیدی را در فرد بسیار جدی بگیریم. هر کدام از این موارد می تواند بالقوه عامل محرک بسیار قوی اقدام به خودکشی فرد باشد.

√ اگر فرد اعلام نمود که تمایلی به ادامه زندگی ندارد و یا از بیهودگی زندگی حرف زد بدون شک او در معرض خطر است و در حالت بالقوه فرایند از بین بردن خودش است، نسبت به این موارد کاملا هوشیار عمل نمایید.

√ اگر فردی صراحتا اعلام نمود می خواهد بمیرد یا اقدام به خودکشی کند حتما حرف او را جدی بگیرد، چرا که هر آن ممکن است حتی برای اثبات حرف خودش این عمل را انجام دهد.

آسان طب با تمام احترام به حیات، زندگی و انسانیت سعی خواهد نمود با ارائه راهکارهای مناسب در زمینه بیماری های روانی، نشانه های روان شناختی رفتاری و شیوه های درمان و همچنین بررسی شرایط امداد و نجات تلاش نماید که در کنار اجتماع شریف انسانی قدم برای امیدواری مان جهت ساختن روز و فردای بهتر بردارد.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫4/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا