نجات در بهمن و تایم طلایی مصدومان این حادثه
نجات در بهمن مراحل امداد و نجات فرد یا تیم گرفتار در بهمن است. امداد و نجاتی بسیار حساس و سریع که تایمهای طلایی مخصوص به خودش را دارد. گیر افتادن در بهمن یعنی دفن شدن در زیر تودههای بزرگ و سنگین برف که جدای احتمال سرمازدگی باعث خفگی و شکستگیهای شدید، شوکهای درونی، کوفتگیهای ماهیچهای و … میشود. از هنگام وقوع این حادثه تا نجات فرد، زمان کوتاهی وجود دارد، با هم ببینیم در زمان بهمن جهت نجات فرد چه اقداماتی ضروری میباشد.
نجات در بهمن : خود رهایی
نجات در بهمن در هر منطقه برفگیر نیازمند هوشیاری و تلاش فردی که در بهمن گرفتار شده دارد، خود فرد با راهکارهایی می تواند حداقل تا حدودی به خودش کمک نماید و شاید با تلاش بیشتر بتواند از این مرداب برف نجات یابد.
√ هنگامی که بهمن شروع به ریزش کرد و هنوز به شما نرسیده، زمان کمی دارید اما با تمام توان به سمت کنارهها یا نقاط ایمن بدوید.
√ اگر در مسیر شما صخره یا درختی هست به سمت آن بدوید و درخت را بغل کرده و یا پشت صخره پناه بگیرید.
√ وسایل اضافی را در حین فرار رها کنید.
√ بهمن مانند یک موج آب میماند همانگونه که سعی میکنید بر روی آب باقی بمانید سعی کنید بر روی بهمن مانده و به هر شکلی که می شود تلاش کنید بر روی بهمن بمانید.
√ اگر دارید به زیر برف فرو می روید نفس عمیق بکشید و دهان و بینی خود را با دست نگاه دارید.
√ در آخرین لحظات بلعیده شدن توسط برف، فریاد بزنید تا هم گروهیهای شما بدانند کجا هستید.
√ بعد از رفتن به زیر برف زمان طلایی شماست تا قبل از بیهوشی پس باید نهایت تمرکز خود را به خرج دهید.
√ برف تازه ای که به دور شماست هنوز سفت نشده پس تمام تلاش خود را بکار ببرید تا روزنهای باز کنید.
√ اگر نتوانستید برف را سوراخ کنید، برای سرتان فضایی باز کنید.
√ تمام تلاشتان را بکنید یک دستتان را بیرون برف بیاورید.
√ پس از آرام گرفتن بهمن، برف شروع به سفت شدن می کند، بدن شما سست می شود و آرام آرام بیهوش می شوید. عجله نکنید، تلاش بیهوده نکنید اگر کرخت شدید و دیگر کاری از دستتان بر نیامد از بیهوشی فرار نکنید چرا که در حالت بی هوشی، بدن به حال سکون رفته و انرژی کمتر مصرف میکند به همین دلیل اکسیژن کمتری هم لازم دارد.
√ هیجانات را از خود دور کنید و تقلای اضافی ننماید چرا که شما در شرایط کمبود اکسیژن قرار دارید.
گروه همراهان و عملیات نجات در بهمن
شما در یک صعود تیمی دچار بهمن شدهاید و فرض را بر این قرار میدهیم که تعدادی از افراد گروه در زیر بهمن گرفتار شدهاند:
↵ آرام باشید، شرایط را بپذیرید و اولین اصل امداد را به یاد آورید، حفظ جانتان را مقدم بدانید.
↵ منطقه بهمن را بررسی کنید در صورت ایمن شدن منطقه وارد مرحله بعدی شوید.
↵ باید بدانید آخرین بار فرد مدفون شده در بهمن کجا دیده شده و مکانیابی دقیقی از او انجام دهید.
↵ محل دفنشدگی را اگر یافتید با باتوم کوهنوردی علامتگذاری کنید تا در صورت بروز بهمن بعدی آن محل را گم نکنید.
↵ نشانههای سطحی برجای مانده از دفن شدگان را علامتگذاری کنید.
↵ همه نشانهها کلید مهمی هستند و در صورتی که مدفونشدگان از طناب بهمن استفاده کردهاند، مسیر طنابها بهترین راهنمای شما هستند.
↵ به دنبال کمک آوردن نروید تایم طلایی در بهمن بسیار کم میباشد.
↵ مراقب خالیشدن انرژی حیاتبخش خود باشید.
↵ در صورت مکانیابی یا مشغول شدن به حفاری از وسایلی مانند بیلچه استفاده کنید چون شما در معرض سرمازدگی هستید و در صورت وقوع این حادثه مصدومی به مصدومان فعلی اضافه می شود.
↵ بهمن می تواند فرد را تا چندین 10 متر پایین با خود حمل کند پس از نقطه ای که آخرین بار مصدوم را دیدید در طول دهانه بهمن به جستجو بپردازید.
↵ پس از نشانهگذاری باید شروع کنید به میلهزدن یا سوندکردن به این شکل که تیم نجات در یک خط از آخرین نقطه دیده شدن مصدوم می ایستد و با شماره و همزمان چوب دست های خود را با دست چگ در برف به شکل قایم فرو می کند اگر کسی چیزی احساس نکرد چوب دست را بیرون آورده و در سمت راست خود همین کار را انجام می دهند، اگر چیزی یافت نشد یک قدم به سمت پایین می روند. بدانید که همیشه باید صورت تان به سمت قله باشد و به پشت پایین بروید.
↵ در حین عملیات میله زنی با تیم های تخصصی امداد و نجات بهمن تماس حاصل کنید و اطلاعات دقیق منطقه و زمان بهمن را اعلام کنید.
تایم طلایی نجات در بهمن
تایم طلایی نجات در بهمن به شکل نیم ساعت یا همان 30 دقیقه حساب می شود. بیشترین زمان و شانس مصدومان در 30 دقیقه اول است، این زمان در سی دقیقه دوم کمتر می شود چرا که مصدوم ممکن است در زیر 4 متر برف مدفون شده و کم کم بدنش به دلیل سرما سرد شود. بدانید که بر فرض شخص را بعد از 10 دقیقه پیدا نمودید توان بسیار زیادی باید صرف کنید تا او را خارج کنید چرا که بهمن با حجم چند تنی برف به هم کوفته شده و کاملا سفت و به هم چسبیده است، این توده به هم چسبیده به سختی اجازه خواهد داد شما به مصدوم برسید پس هم با سرعت کار کنید و هم بدانید که هر دقیقه برای فرد مدفون یک قدم به مرگ نزدیک شدن است. اگر توانستید به مصدومان برسید و آنها را خارج کنید باید با احتیاط کامل با آنها رفتار کنید چون احتمال شکستگی در بدن آنها فراوان است. کمبود اکسیژن و کند شدن جریان خون، بدن آنها را سرد کرده و به شدت در معرض هیپوترمی و سرمازدگی قرار میدهد. پس باید آنها را به چادری که در محل امنی بنا کردهاید ببرید و به آرامی بدنشان را گرم کرده و بعد از پتوپیچ کردن و احتمالا آتل بندی، آنها را آماده انتقال نمایید.
مصدوم مانده در زیر برف 2 متری از لحاظ عملی فوت شده است لذا آسان طب به عنوان یک همراه از شما درخواست دارد که در مناطق بهمن گیر و فصلهای پر خطر بخصوص هنگامی که هوا رو به گرمی می گذارد مراقب کوهپیماییهای خود باشید. دامنههای سبلان، زردکوه، دنا و … مناطق پرخطری هستند که متاسفانه در سال حوادث دلخراشی را به دلیل وجود بهمن و غفلت افراد کوهنورد برجای می گذارد. بهمن یک پدیده طبیعی است آن را به یک حادثه تبدیل نکنیم.
منبع: https://mag.asanteb.com