اصول امداد و بررسی 4 اصل عملیات امداد و نجات
اصول امداد شامل چهار اصل مهم و استاندارد جهانی است که به LAST معروف است. این موارد شرایط تخصصی و اصولی امداد برای تیمهای حرفهای، نیمه حرفهای و غیر حرفهای امداد را نیز تشریح می کند. ما باید بدانیم که چگونه استراتژی امداد و نجاتمان را مشخص کنیم و بر اساس آن اقدامات لازم را انجام دهیم. رعایت این اصول جان خودمان را محفوظ میدارد و همچنین میتوانیم شانس بیشتری برای مصدوم قائل شویم. اصول امداد در این مطلب به بررسی شرایط مفروض جنگل خواهد پرداخت و با این مثال می توانیم بیشتر متوجه اهمیت این 4 اصل شویم.
LAST اسکلت اصلی اصول امداد و نجات
LAST از 4 کلمه کلیدی تشکیل شده است که به آنها خواهیم پرداخت:
- کلمه کلیدی LOCATE
- کلمه کلیدی ACCESS
- کلمه کلیدی STABILIZE
- کلمه کلیدی TRANSPORT
کلمه کلیدی LOCATE
♦ وضعیت منطقه، وضعیت افراد تیم امدادی و شرایطی که کل تیم جستجو و فرد گم شده در آن قرار دارد. شرایط مفروض ما جنگل است و در جنگل بر اساس اصول امداد و نجات جنگل، با شرایط متفاوت و اقلیمی کاملا حادثه خیز روبرو هستیم. فصل بارشها، آبها و رودخانهها، غذاهای سمی، جانداران خطرناک، ارتفاعها، درهها و … کلیه مواردی است که از این لوکیشن باید بدانیم.
♦ تیم SAR باید به سرعت وارد عمل شود، قدم بعدی بسیار مهم تحلیل رفتاری و تواناییهای فرد گمشده است. شما کاملا با پرسش و پاسخ باید بفهمید که او چگونه فکر میکند و در چه توان بدنی است، حتی وزن او را هم باید بدانید. این تحلیل از آن جهت مهم است که گاها می توانید پیش بینی کنید که با توان بدنی و قدرت درونی فرد گم شده چه فعالیت هایی را انجام می دهد یا خیر.
♦ قدم بعدی پرسش و پاسخ این است که آخرین نفری که او را دیده، می تواند مشخصات کاملی از لباس و شرایط رفتاری فرد و مسیری که رفته را به شما بدهد.
♦ کلیه عوارض محیطی شعاع 500 متری محل کمپ یک را شناسایی کنید، برای مثال در 150 متری شرقی کمپ شما یک دره 30 متری و آبشار آن قرار دارد، در غرب شما یک جنگل انبوه و در دست شمالی شما یک رودخانه وجود دارد، تمامی این موارد باید شناسایی شود و تیم باید بر اساس اصول جستجو در همه این مناطق به دنبال نشانهای از فرد گمشده باشد، نشانهها شامل رد کفش پا، شکستگی یا فشردگی بوتهای یا شاخه ای، اثر لباس و یا هر نشانهای که از فرد گمشده می تواند باقی مانده باشد.
♦ یکی از اصول جستجو در این موارد همراه داشتن سوت اعلان است که اگر در پک امدادی هر نفر یک سوت باشد به ترتیب و زمانبدی مشخص تیم جستجو می تواند آن را به صدا در آورد شاید فرد گمشده بشنود و واکنشی نشان دهد.
♦ در صورت یافتن اولین نشانه مسیر جستجو باید کامل و متمرکز برای آن مسیر برنامهریزی شود و تیم وارد مرحله دوم شود.
♦ یک فرد یک دفعه غیب نمی شود و حتما از خودش نشانه ای بر جای می گذارد (البته در شرایطی مانند ریزش شدید باران این نشانهها می تواند به سرعت محو شود پس سریع باشیم). با یافتن نشانهها، تیم باید ابتدا به کمپ صفر اطلاع مسیر حرکتی را بدهد و در نهایت تیم SAR به سمت مرحله بعدی برود.
کلمه کلیدی ACCESS
√ پس از مدتی که تیم جستجو 3 نفره ما توانست فرد گمشده را روئیت کند بر اساس اصول امداد این مرحله در نظر گرفتن بدترین شرایط برای فرد است. این انتخاب به ما 2 کمک بزرگ خواهد کرد اول اینکه جانب احتیاط را در برخورد با مصدوم رعایت کنیم و دوم اینکه قبل از این مواجهه از نظر روحی خودمان را آماده دیدن موقعیت جسمی مصدوم کرده باشیم. ( تیمهای حرفهای امداد و نجات به دلیل روئیت مصدومان زیاد در شرایط بسیار متفاوت، ترس از مواجهه یا حالت انقباض ذهنی ندارند).
√ گاهی ممکن است مصدوم در شرایط بسیار بدی از نقطه نظر حادثه باشد، مثلا بر روی درختی بلند سقوط کرده باشد یا در پایین صخرهای تیز و یا در وسط رودخانه ای خروشان افتاده باشد، لذا تیم امداد باید درک درستی از میزان ریسکپذیری عملیات نجات داشته باشد.
√ بررسی همه جانبه صحنه حادثه مهمترین بخش از بخش های چند گانه اصول نجات است. سوال هایی که باید پاسخ داده شود را باید مشخص کنیم و به آنها پاسخ دهیم مثلا با این امکانات آیا می توانیم به مصدوم دسترسی پیدا کنیم؟ آیا توان عبور از موج خروشان رود را خواهیم داشت؟ مسیرهای جایگزین برای رسیدن به مصدوم کدام هستند؟ و …
√ تیم باید بتواند با کمترین ریسک خودش را به مصدوم برساند در غیر اینصورت باید به فکر راهی دیگر باشیم.
کلمه کلیدی STABILIZE
• حالت تثبیت اوضاع اورژانسی مصدوم است. مثلا مصدوم دچار شکستگی استخوان، غرقشدگی، سرمازدگی و … شده است در این حالت تیم امداد باید با امکانات موجودش بتواند مصدوم را در حالت تثبیت قرار دهد.
• اگر مصدوم در شرایط اضطرار مانند عدم وجود ضربان قلب یا تنفس قرار داشت باید بلافاصله عملیات احیا و CPR انجام شود.
• نسبت به مصدومان پرتشدگی و یا مصدومانی که بواسطه جریان آب رودخانهای به کناره رود آمدهاند بسیار حساس باشید چون می توانند دچار شکستگیهای شدید شده باشند.
• مصدومان غرق شدگی باید حتما به سرعت امداد تنفسی و قلبی ببینند.
• باید در این مرحله مصدوم را در صورت زنده بودن گرم نگه داریم، ضربان کند قلبی و جریان آهسته خون می تواند به سرعت مصدوم را دچار هیپوترمی نماید.
• اگر مصدوم دچار مشکل خاصی نبود و تنها ضعف عمومی داشت باید با روشن کردن آتش و ایجاد کمپ برای چند ساعتی به او اجازه استراحت و تغذیه داد.
• لباسهای مصدوم تعویض و یا شرایط خشک شدن آنها را فراهم نماییم.
• مصدوم را باید آماده انتقال کرده و در مورد مصدومانی که دچار شکستگی شده اند باید با آنچه می توانیم آتل بندیهای درست را انجام دهیم.
• مصدومانی که توان حرکتی ندارند و یا مشکوک به ضربدیدگی هستند باید حتما آتل بندی تمام بدن برای آنها انجام شود.
TRANSPORT چهارمین بخش اصول امداد و پروژه LAST
بخش مهم و بسیار حساس، جابجایی مصدوم در اصول امداد می باشد که یکی از مهمترین بخشهای پروژه نجات است.
مصدومی که توان راه رفتن به هر دلیلی را ندارد و یا احتمال شکستگی ستون فقرات، لگن و گردن دارد الزاما باید با برانکارد حمل شود.
می توانیم با استفاده از لباس و 2 تنه درخت نازک برانکارد بسازیم و مصدوم را با آن حمل نماییم.
برای حمل برانکاردی سر مصدوم به سمت نفرات جلوی حمل برانکارد باشد.
در حمل و جابجایی مصدوم به هیچ وجه عجله ننماید.
بدن مصدوم را در شرایط حمل کاملا گرم و خشک نگه دارید.
مصدوم در شرایط حمل نباید خونریزی داشته باشد و هر زمان دید مصدوم دچار خونریزی شد پروسه حمل را متوقف و به عنوان یک عملیات اورژانسی جلوی خونریزی را بگیرید.
برای حمل مصدوم به دلیل توان زیادی که از تیم امدادی می گیرد زمان بندی استراحت تعریف نمایید.
در شب، مصدوم را جابجا نکنید.
در هوای نامساعد به هیچ وجه مصدوم با شدت زیاد جراحات را جابجا نکنید، یک کمپ مناسب و گرم می تواند کل تیم را محافظت نماید.
آسان طب امیدوار است با رفتار هوشمندانه در هر اقلیم، خاطره ای خوش بسازیم و مشوق دیگران باشیم که ایران زیبا را به نظاره بنشینند.
منبع: https://mag.asanteb.com