نجات در کویر و مهارت‌های نجات در این اقلیم

نجات در کویر مجموعه اقداماتی است که در صورت بروز حوادث در این اقلیم باید به آن آگاه باشیم. اکثر ما در خواب ممکن است دیده باشیم که در کویری بی‌سر و ته گم شده‌ایم، آفتاب بسیار داغ است و حتی نفس‌کشیدن هم سخت شده و به هر طرف نگاه می‌کنیم یک دست شن است، لب‌هایمان آرام آرام خشک می‌شود و در همین لحظه‌ها چشم‌مان به دریاچه آب می‌افتد به سمت آن می‌دویم و خودمان را درون آب پرت می‌کنیم اما کمی بعد می‌فهمیم این فقط سرابی بوده است! تقریبا شرایط واقعی کویر هم مانند همین است پس بهتر است بدانیم اگر به هر دلیلی حادثه‌ای پیش آمد چه باید بکنیم.

نجات در کویر

تکنیک‌های نجات در کویر 

اگر گم شدیم یا هر حادثه‌ای برای ما و تیم‌مان پیش آمد مهمترین نکته این است که کمی بنشینید و شرایط را بپذیرید تا ضربان قلبتان آرام گیرد و بتوانید به دنبال راهکار بگردید.

شما بدون برنامه مشخص فقط با بخت و اقبال ممکن است زنده بمانید پس برنامه مشخصی بر اساس شرایط محیطی و اندوخته کوله پشتی تان بریزید، در محیط کویری در صورت بروز مشکلات باید مانند حیوانات کویری رفتار کنیم.

√ در بیابان و کویر بدن به دلیل گرمای بسیار زیاد آب زیادی از دست خواهد داد پس نکته اول این است، باید تصمیم بگیرید که روز را در مکانی پناه گرفته و شب حرکت نمایید، شب ها شما می توانید با سرعت بیشتر و محافظ از گرمای کشنده آفتاب حرکت کنید، همچنین در هنگام حرکت این امکان را به شما می دهد که راحت تر سوز و سرمای کویری را تحمل نمایید. اگر به گونه های جانوری کویری دقت کنید، متوجه می شوید آن ها هم شب ها به شکار و تغذیه می روند و در طی این مدت در جان‌پناهی، خودشان را از آفتاب دور نگه می دارند. حرکت در شب می تواند به شما کمک کند با حداقل آب زنده بمانید، این حداقل می تواند کمتر از 3 لیتر هم باشد!

√ اگر تصمیم به شب روی کردید حتما باید در طول روز جان‌پناهی با بیشترین میزان سایه پیدا کنید، پشت تپه های رملی یا شکاف سنگی، زیر سایه درختچه ای، در هر حالت شما باید حتما یک سایه داشته باشید و در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید.

√ اگر نتوانستید جان‌پناه پیدا کنید باید خودتان را در زیر شن مدفون کنید، مانند حیوانات بیابان باید تمام بدن جز سر را در زیر شن مدفون کرده و کلاه آفتاب گیر و چفیه را به دور سرتان پیچیده و کوله به عنوان سایه بان خود تنظیم کنید. این عمل در شرایط بسیار حاد یکی از حیاتی ترین روش های در امان ماندن از آفتاب سوختگی شدید، گرمازدگی و همچنین تعرق بالاست.

√ یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید در زمان پروسه نجات در کویر انجام دهید اعلان هشدار نوری یا نشانه ای است. در طول روز گاهی با آیینه ارسال پیام نمایید و 3 پیام نوری پشت سر هم یعنی کمک! در شب هم با روشن کردن آتش می توانید محل خود را گزارش دهید.

√ با سنگ چین کردن منطقه ای با حروف SOS می توانید در صورت اقبال پیامی برای هواپیماهای عبوری بر جای بگذارید.

آب مهمترین رکن نجات در کویر

نجات در کویر

در هر حالتی بدانید آب مهمترین چیزی است که شما را زنده نگاه می دارد پس اگر متوجه شدید که در کویر یا بیابان گم شدید ذخیره آب خود را چک کنید چرا که میزان ذخیره آب شما، نقش مهمی در شیوه پیاده سازی برنامه امداد و نجات تان دارد.

♦ اگر در کنار یا نزدیکی محلی هستید که آب وجود دارد همانجا بمانید تا تیم های امداد به سراغ شما بیایند، اما اگر ذخیره اندک آبی دارید باید به فکر بدست آوردن آب باشید.

♦ از لحظه ای که متوجه گم شدگی خود شدید در صورت داشتن بطری یک بار مصرف با درپوش مناسب، به هیچ وجه ادرارتان را دور نریزید. 

♦ اگر بیش از 3 لیتر آب دارید بهتر است که شب روی را انتخاب کنید اما اگر میزان ذخیره آب شما کم است باید حتما آب پیدا کنید، برای همین باید زمانی از روز را هم به عملیات پیدا کردن آب بپردازید.

♦ اگر آب ندارید باید به چند نکته توجه کنید، مسیر رودخانه‌های بارشی که برجای مانده اند، عمق دره ها، مسیر حرکت پرندگان و یا حشرات، مسیر حرکت جانوران. این نکته بسیار کلیدی است که بدانید جانوران، پرندگان و حیوانات در عصر و هنگام غروب خورشید به سمت محلی که آب در آنجا وجود دارد حرکت می کنند و این می تواند جان شما را نجات دهد.

♦ در بستر رودخانه های خشک شده خاکی، ممکن است هنوز چاله آب وجود داشته باشد.

پیدا کردن آب در عملیات نجات در کویر 

• بستر کف رودخانه‌های خشک و یا هر مکانی که نشانه ای از علف و گیاه است را به میزان 30 تا 40 سانتی متر گود کنید اگر رطوبت را دیدید می توانید با حفر بیشتر به مقداری آب برسید، ممکن است مقدار اندکی آب که بدست می آید گل آلود باشد سعی کنید آن را با قرص کلرضد عفونی کنید. 

• شبنم‌ها یا قطرات صبحگاهی آب بر روی گیاهان را قدر بدانید، همین قطره ها می تواند جان شما را نجات دهد. 

• در گودالی که خاک مرطوبی دارد می توان با استفاده از گرمای خورشید و یک سری فعالیت ها در چند ساعت مقداری آب برداشت کرد. در وسط گودال یک ظرف یا لیوان قرار دهید، بر روی دهانه گودال یک کیسه پلاستیکی بکشید و لبه های کیسه را کاملا سنگین چین کنید تا هوایی رفت و آمد نکند. در مرکز کیسه دقیقا بر روی ظرفتان تکه سنگی کوچک بگذارید، نم خاک با استفاده از گرمای خورشید بخار شده و بخارها به کیسه می رسد و سرمای کیسه آن ها را تبدیل به قطره های آب می کند، با شیء که با سنگ کوچک ایجاد کردید قطره ها به سمت لیوان یا ظرف شما حرکت می کند و می چکد. در مدت این عملیات شما می توانید در سایه ای جان‌پناه بگیرید. 

• در صورت نبود آب می توانید ادرار خود را به سیستم بخار شدن با آتش یا آفتاب تصفیه کنید و اگر این امکان را نداشتید روزانه یک چهارم آن را بنوشید، از این حجم بیشتر برای شما بسیار خطرناک خواهد بود.

نیش‌های زهرآگین و نجات در کویر

نجات در کویر

مارها، عقرب‌ها و همچنین عنکبوت‌ها و رتیل‌های بیابانی و صحرایی به هیچ وجه با ما کاری ندارند مگر ما وارد قلمرو آن ها شده باشیم و یا از جانب ما احساس خطر کنند، پس اولین قدم مراقبت و شیوه رفتار با این موقعیت مراقبت کامل است. معمولا این جانداران در طول روز در پناه صخره ها یا زیر شن ها پنهان شده اند تا از گرمای خورشید در امان بمانند نسبت به این مکان با احتیاط رفتار کنید. در شب بخصوص در زمان غروب آفتاب، زمانی که ابن جانداران برای شکار بیرون می آیند کاملا مراقب اطرافتان باشید، حتما شلوارتان را گتر کرده و پیراهن یا بالا پوشتان را درون شلوارتان قرار دهید. در صورت مارگزیدگی باید به سرعت عملیات امدادی را انجام دهید و پس از بستن شریان های خونی سم حیوان را از محل نیش ساکشن کنید، در مورد سایر نیش خوردگی ها هم به همین منوان عمل نمایید. 

در کویر شما با پهنه عجیبی از ستارگان روبرو هستید پس در شب به راحتی می توانید با استفاده از ستاره‌ها جهت یابی کنید. مهمترین راه نجات شما پس از رعایت موارد بالا انتخاب یک مسیر و ادامه دادن آن تا رسیدن به یک نقطه درست و مناسب است، پس نشانه ها را به خاطر بسپارید تا بیهوده به دور خودتان نچرخید صبور باشید و با آهستگی و هوشیار قدم بردارید. آسان طب مهمترین نکته ای را که می تواند توصیه کند امیدواری است، امیدوارانه قدم بردارید و برای نجات نهایت تلاش زیبایتان را انجام دهید.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫5/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا