لباس کوهنوردی عایق بدن در مقابل سرما
لباس کوهنوردی عایق بدن کوهنورد است در مقابله با سرمای کشنده بیرون، مرزی میان 37 درجه داخل بدن و گاها چهل درجه زیر صفر. برای یک مراسم مهمانی با چه حساسیتی خرید می کنیم؟ انتخاب رنگ، مدل پارچه، خیاط، سایزبندی و … را از قبل برای آن مراسم پیش بینی می کنیم. آیا همین حساسیت و دقت را در انتخاب لباس کوهنوردی هم داریم؟ بخصوص اگر این کوهپیمایی زمستانه باشد! برای مهمانی از قبل می دانیم چه بپوشیم، برای یک صعود زمستانه به دماوند نیز اطلاعات کافی داریم؟ در ادامه برای شما تشریح می کنیم در سرمای کشنده کوه، چه لباسی انتخاب کنیم و چگونه باید این نوع لباس پوشیده شود.
لباس کوهنوردی
لباس کوهنوردی در اینجا منظور بالاپوش و شلوارپوش کوهنورد است. معمولا کوهنوردان توصیه می کنند که 3 استپ یا لایه لباس بر روی هم پوشیده شود. ممکن است این سوال پیش آید چرا 3 لایه؟ یک لایه گرم می پوشیم کفایت می کند اما باید بدانیم که لایه لایه پوشیدن لباس از هدر رفتن گرما و انتقال آن به بیرون جلو گیری می کند از طرفی از انتقال سرما به درون هم ممانعت می کند. از طرفی لباس های لایه به لایه یک تکنیک در مقابل عوامل بیرونی مانند باد و بوران نیز هست و در نهایت در هنگام شب خوابی یا استراحت در کیسه خواب، با تمام لباس هایتان به درون کیسه خواب مخصوص نمی روید، مثلا با دو لایه لباس به استراحتگاه می روید و این امر بسیار مهم است و در بخش حوادث سرمازدگی در کوه به آن خواهیم پرداخت.
پس لباس کوهنوردی شامل 3 بخش است:
- لایه اول یا Base Layer
- لایه دوم یا Middle Layer
- لایه خارجی یا Outer layer
لایه اول یا Base Layer
لایه اول شامل تمام لباس هایی است که مستقیم با پوست بدن از سر تا پا در ارتباط می باشد. پوست بدن در فعالیت های شدید حتی در یخبندان کوهستان هم دچار تعریق می شود. برای همین پوشش اول و لایه اول لباس کوهنوردی باید بتواند جاذب تعرق بدن باشد. از سویی چون این لباس مستقیم با بدن در ارتباط است باید از جنسی نرم، قابل انعطاف و کاملا جذب باشد تا کوهنورد بتواند به راحتی با این پوشش فعالیت های خود را انجام دهد.
لایه دوم یا Middle Layer
این لایه، عایق گرمایی بدن است. لایه میانی دوم یا لایه میانی وظیفه و هویت اصلی اش، نگهداشتن بدن در حالت فعالیت یا در حالت عایق می باشد. حالت عایق یا insulation منظور نگهدارندگی دمای بدن با خود بدن است نه گرمای تولید شده توسط فعالیت. لایه insulation معمولا در زمان ایستادن تیم صعود یا گذران زندگی کمپی برای هم هوایی یا توقف به خاطر شرایط جوی و یا شب خوابی ها استفاده می شود، این جنس لباس معمولا از پر درست می شود چرا که پر گرمای تولیدی خود بدن را در خود نگه می دارد. اما اگر کوهنورد مشغول صعود و فعالیت شود، باید جنس لایه میانی لباسش را تغییر دهد (به دلیل بالا نرفتن شدت تعرق) در این حالت، لایه دوم لباس کوهنوردی ، جنسی از الیاف مصنوعی دارد که گرمای تولید شده در حالت تحرک را نگه داشته و مادامی که شما در حال تحرک هستید لایه دوم لباس شما عایق بسیار مناسبی می شود. اما در توقف ها چون لباس به مرور سرد می شود باید این نوع لباس با نوع insulation تعویض شود تا بدن بتواند با گرمای خودش گرم بماند. این نوع لباس مربوط به دستکش هم می شود.
لایه خارجی یا Outer layer
لایه خارجی لباس کوهنوردی ، محافظ کوهنورد در مقابل سرمای بیرون، باد و بوران و نورهای بازتابیده شده از خورشید و سطح برف است. این لایه از لباس، مانع رسیدن رطوبت بیرون به لایه دوم و اول است، همچنین توانایی خروج بخارهای مرطوب بدنی حاصل تعریق بدن کوهنورد را نیز دارا می باشد. این نوع لباس به منزله عایق است. باید مراقب بود باد یا برف به درون لباس شما نرود پس بهتر است با گتر ، پاچه های شلوار در محل ساق پوتین، سر آستین ها و یقه منافذ ورودی بدن را ببندید و اگر احساس کردید عرق می کنید کمی گترهای بالا تنه را شل کنید.
چند نکته در رابطه با انتخاب لباس کوهنوردی :
√ لباس پنبه ای به شدت آبگیر است و بعد از تعرق متاسفانه به میزان زیادی گرما از دست می دهد، پس در هیچ کدام از لابه های لباسی تان از پوشش پنبه ای استفاده نکنید.
√ بهترین پوشش ها پشم و پشم های مصنوعی هستند چرا که اگر خیس هم بشوند باز هم دمای بدن شما را نگاه خواهند داشت.
√ محافظت از صورت به عنوان یکی از مناطق در معرض باد و برف و همچنین از دست دادن گرما بسیار مهم است، پس با استفاده از نقاب های درست این محل را پوشش دهید.
√ برای گرم نگه داشتن پاهای خود از جوراب های پشمی استفاده کنید.
√ پوشیدن لابه ای لباس این امکان را به شما خواهد داد که در صورت تولید گرمای درون بدن و احساس تعرق، لایه بیرونی را از تن در آورید تا دمای بدن به حالت اول باز گردد.
√ از کلاه ضد آب فقط در مواقع خاص استفاده نمایید در غیر اینصورت از کلاه های پشمی استفاده کرده تا منافذ پوستی سر بتواند به راحتی تنفس کند وگرنه بدانید که دچار سرمازدگی خواهید شد.
√ در کوله سرد خود، پانچ را در بخشی قرار دهید که دسترسی به آن ساده و سریع باشد تا در صورت بارش باران یا برف ناگهانی بتوانید خودتان را کاور کنید و لباس هایتان خیس نشود.
√ حتما در کوله پشتی خود دستکش اضافی داشته باشید، تا به هر دلیلی اگر مجبور به تعویض شدید بتوانید از آن استفاده کنید.
پس حتی برای سفر یک روزه به کوه های برفی در فصول سرد، سپر و زره کامل خود را بردارید، چرا که به هر دلیل ممکن است دچار سانحه شوید و بدن شما تحمل سرمای کشنده کوه را نداشته باشد.
منبع: https://mag.asanteb.com