حوادث جنگل و 6 مورد تغذیه سالم جنگلی
حوادث جنگل مانند حادثه در هر موقعیت یا مکان دیگری، یک اتفاق اجتناب ناپذیر می باشد. مثلا در عبور از منطقه پوشیده از درخت، لیز می خوریم و محتوی آب ذخیره مان خالی می شود. برای آمادگی نسبت به اینگونه حوادث، چقدر با حوادث جنگل آشنا هستیم؟ در این بخش و چند مطلب بعد ما به بررسی حوادث جنگل و دسته بندی آنها خواهیم پرداخت و با راهکارهای عملی خواهیم دانست در صورت بروز حوادث چه اقداماتی ضروری می باشد.
دسته بندی حوادث جنگل
حوادث جنگل به چند دسته مهم تقسیم بندی می شود که با شناخت این عمده حوادث بهتر می توانیم قبل از سفر و عزیمت به جنگل پیش بینی های لازم را در این مورد انجام دهیم. عمده حوادث جنگل عبارتند از:
- کمبود آب و غذا
- خیس شدگی، یخ زدگی و هیپوترمی …
- مقابله با حیواناتی مانند خرس و گرگ
- مارها و گزنده های خطرناک
- گم کردن مسیر یا تیم همسفر
مشکلات احتمالی جنگل
در جنگل ممکن است به حوادث جنگل دچار شویم که در صورتیکه با این گونه حوادث آشنایی داشته باشیم می توانیم به موقع از خود دفاع کرده و جان خود و اطرافیان را نجات دهیم. در این مقاله از سایت آسان طب به بررسی بخش اول از دسته بندی حوادث جنگل و اتفاقات ناشی از آن که شامل کمبود آب و غذا است میپردازیم و بخش های بعدی را در مقاله های بعد بررسی می کنیم.
کمبود آب و غذا مهترین جزء حوادث
به هر دلیلی ممکن است که زمان بندی شما با میزان جیره سفری تان هماهنگ نباشد و دچار مشکل شوید و از طرفی گاهی اشتباه در استفاده از یک محصول جنگلی به نیت نجات در جنگل باعث مرگ ما خواهد شد. در طبیعت جنگل، محصولات تولید شده درختان، گیاهان و بوته های جنگلی برای انسان طراحی نشده است، گاهی میوه درختی برای حیوانات جنگلی غذای روزانه است اما همان میوه برای ما کشنده و بسیار خطرناک. در مورد آب هم به همین شکل است پس باید بدانیم چه باید بکنیم و چرا این بخش مهمترین جزء حوادث جنگل است.
در شرایط بحرانی ترس از گرسنگی خطرناک تر از گرسنگی می باشد، به دلیل همین ترس گاهی ما دست به اقداماتی می زنیم که به جای نجات در جنگل به کام مرگ می رویم. در این بخش دامنه مختصری از آنچه در زمان بحران و نجات در جنگل باید در رابطه با غذا بدانیم گفته می شود.
تغذیه در جنگل شامل موارد زیر می باشد:
- حشرات جنگلی مهم ترین منبع تغذیه
- شکار در جنگل
- احتیاط در مصرف میوه های جنگل
- عدم استفاده از قارچ های جنگلی
- گل ها و بوته ها در جنگل
- آب حیاتی ترین بخش بدن
1. حشرات جنگلی مهم ترین منبع تغذیه
حشرات در مواقع ضروری و نجات در جنگل می تواند یکی از مهمترین منابع تغذیه باشند به شرط آنکه بدانیم چه باید بخوریم. بهترین منبع تغذیه مورچه ها و ملخ ها هستند. ملخ ها سرشار از پروتئین می باشند و فقط باید قبل از مصرف پخته شوند تا انگل زدایی شوند. شفیره مورچه هم می تواند منبع غذایی خوبی باشد، به شرط آنکه آنها هم پخته شوند.
2. شکار در جنگل
در جنگل بهتر است اولویت ما برای تغذیه از گیاهان باشد اما در صورت لزوم می توان با صید ماهیان رودخانه ای تغذیه نمایید. اما برای پختن این خوراک از آتش روشن کردن بزرگ پرهیز کنید و بعد از پختن با آتش و صرف غذا، پس از خاموش کردن آتش محل را به سرعت ترک کنید. به هیچ وجه به دنبال شکار جانوارن دیگر نباشید چون می تواند انرژی بسیار زیادی از شما بگیرد و یا در خلال شکار، مورد حمله حیوانات گوشت خواری که شامه قوی دارند قرار بگیرید. حمله شکارچیان حیات وحش مانند گرگ ها یکی از عمده ترین حوادث جنگل است که متاسفانه غالبا به دلیل بوی غذا جذب کمپ های تفریحی می شوند.
3. احتیاط در مصرف میوه های جنگل
همه ی محصولات میوه گونه درختان جنگلی برای انسان ها قابل استفاده نیستند، برای این بخش بهترین و مطمئن ترین میوه هایی که می توانید مصرف کنید شامل چهار نوع است، بهترین گزینه های مصرف هستند و می توان با اطمینان آنها را مصرف کرد:
- تمشک
- ازگیل ( هسته ازگیل به دلیل داشتن سیانید نباید مصرف شود )
- ولیک (زالزالک وحشی )
- خرمالوی وحشی
4. عدم استفاده از قارچ های جنگلی
در جنگل حتی در بدترین شرایط از هیچ نوع قارچی نباید مصرف کنید. قارچ های سمی حاوی خطرناک ترین سم های جهان هستند و سم قارچ ها هیچ گونه پادزهری ندارد. این مطلب را تاکید مجله پزشکی آسان طب بدانید که در جنگل به هیچ گونه قارچی حتی دست هم نزنید، چون در بعضی از گونه های قارچ سم قارچ از طریق پوست جذب می شود. با مصرف چند تکه کوچک از یک قارچ سمی شما بعد از چهار ساعت دچار تهوع شدید و لرزش می شوید و این موارد ادامه می یابد تا جایی که به بافت هایی مانند کبد و کلیه صدمات جبران ناپذیری وارد می شود، گاهی در صورت پیوند نزدن کبد مرگ مصدوم حتمی خواهد بود. تشخیص قارچ های غیر سمی از سمی یک تخصص است که بعد از سال ها تجربه و تحقیق بدست می آید پس لطفا در جنگل تحت هر شرایطی به هیچ گونه قارچی حتی دست نزنید، قارچ به هیچ وجه گزینه مناسبی برای نجات در جنگل نیست و یکی از مهمترین حوادث جنگل مربوط به مصرف قارچ توسط مسافران و یا گردشگران است.
5. گل ها و بوته ها در جنگل
گل ها و بوته هایی وجود دارد که از گل یا بخش هایی از آنها می توان استفاده کرد و رفع گرسنگی کرد مانند: کاسنی ، خردل سفید ، ترشک وحشی ، پامچال ، شیر دندان .بابونه
گیاهانی که می توان از ساقه های آنها نیز استفاده کرد شامل بارهنگ شاخ گوزنی ، دم موشی و سر نیزه ای ، گزنه دوپایه، گزنه سفید و ساقه نی ها می باشد.
6. آب حیاتی ترین بخش بدن
اولویت بسیار مهم و حیاتی بدن آب است. از زمان آخرین وعده آبی که خورده اید 3 روز فرصت دارید پس مضطرب نباشید. اگر در حال حرکت هستید و به رودخانه رسیدید هیجان زده نشوید و از آب آن مصرف نکنید. بدانید در اینگونه آب ها می تواند انگل هایی وجود داشته باشد که بلافاصله شما را دچار مشکل کند.
روش های دست یابی به آب در جنگل:
√ ابتدا آتش کوچکی روشن کنید و آب مصرفی تان را اول از همه به مدت بیست دقیقه بجوشانید. آلودگی ها و انگل های طبیعی به این شکل از آب حذف خواهند شد. اما اگر ظرف مناسب جوشاندن آب ندارید مثلا فقط یک قمقه پلاستیکی دارید باید به روش دیگری آب را بجوشانید. برای این کار چندین سنگ کوچک به اندازه 2 سانتی متر را انتخاب کنید آنها را خوب بشوید تا گلی نباشند و این سنگ ها را میان آتش بگذارید وقتی خوب داغ شدند اولی را درون ظرف آبتان بیندازید، وقتی گرمایش را پس داد دومی را بیندازید آنقدر این کار را انجام دهید تا آب در نقطه مناسب دمایی بیست دقیقه را بگذراند. این عمل مساوی است با سلامت شما، پس از تکرار آن خسته نشوید.
√ روش دیگر برای دست یافتن به آب، دنبال کردن مسیر پرندگان کوچک است. پرندگان کوچک جنگلی هیچ گاه بیش از یک کیلومتر از آب دور نمی شوند. پس با دنبال کردن آنها به رود، نهر یا آبگیری خواهید رسید. همین عمل را هم می توانید با دنبال کردن رد پای حیوانات گیاه خوار انجام دهید ( هیچ وقت برای نجات در جنگل رد پای حیوانات گوشتخوار را برای ردیابی آب دنبال نکنید چون آنها از شما باهوش ترند و شما تبدیل به یک تهدید برای آنها می شوید ) حیوانات گیاه خوار جنگل مانند گوزن بیش از چند کیلومتر از منبع های آب دور نمی شوند.
√ اگر کوله شلنگ دار (کوله هایی که بطری آب آن در پشت کوله جاسازی می شود و آب از درون آن به شلنگی به نزدیک دهان صاحبش می رسد) دارید می توانید از روش تقطیر استفاده کنید. کافی است آبی که یافته اید حتی اگر شور است را در ظرفی فلزی مانند قوطی کنسرو بریزید و آن را بر روی آتش بگذارید، با تکه برگی که میانش را سوراخ کرده اید برای قوطی دری بسازید و شلنگ را از وسط سوراخ وارد قوطی کنید، بخار آب از طریق این شلنگ به ظرف دومی که انتهای شلنگ در آن است می رسد و شما می توانید از آبی که از سرد شدن بخار بدست آمده استفاده کنید، با این روش حتی می توانید از آب دریا استفاده کنید.
√ اگر آب کم دارید غذا هم کم باید بخورید (البته بجز میوه ها )، اگر اصلا آب ندارید پس به هیچ وجه غذا نخورید تا آب پیدا کنید چرا که هر غذایی بجر میوه ها و گیاهان خواهنده آب است و عطش شما را زیاد می کند. بدن بدون غذا تا یک هفته و در بدن های قوی تر تا ده روز دوام می آورد پس تحمل کنید و به دنبال آب باشید.
√ در شرایط جیره بندی آب هنگامی که تصمیم به خوردن آب گرفتید، آب را سر نکشید بلکه به آرامی بخورید و بگذارید در دهانتان مزه مزه شود چرا که باعث می شود مغز اعلان هشدار عطش را برای مدتی ارسال نکند.
چند نکته کلیدی در خصوص حوادث جنگل
♦ برای دفع کردن حشرات و یا خزندگان از محیط چادر و یا اطراف خود می توانید از ترکیب توتون و آب استفاده کنید و آن را به شکل دایره کامل بدور خود بریزید، یا توتون را در چادر خود آتش بزنید و بعد از خروج حشرات زیپ چادر را بکشید.
♦ برای دور کردن حشرات می توانید از آتش زدن فضولات حیوانی که در جنگل یافت می شود استفاده کنید.
♦ همراه داشتن یک کیف کوچک شخصی که شامل کبریت عایق کاری شده، چاقوی کوچک، سوت، مقداری طناب و کمی کمک های اولیه باشد می تواند در زمان هایی که کوله به همراه ندارید یا آن را به دلیل سنگینی رها کرده اید کمک حیاتی به شما بکند.
♦ سه بار علامت دادن، مثلا 3 بار روشن و خاموش کردن پشت سر هم چراغ قوه با هر منبع نوری در استاندارد امداد و نجات یعنی کمک، و چه خوب است قبل از عزیمت به جنگل 3 بار هم برای خودمان اعلان اخطار کنیم تا با آگاهی کامل، تجهیزات کامل و برنامه ریزی مناسب به جنگل برویم.
منبع: https://mag.asanteb.com