کیسه خواب کوهنوردی و کاربرد آن در کوه

کیسه خواب کوهنوردی همان حکم تخت خواب شما را پس از یک روز سخت کاری دارد. بعد از یک روز سراسر کار، ترافیک سنگین و همچنین خستگی مفرط دوست دارید تخت خوابتان چگونه باشد؟ همین شرایط را در کوه با آن مواجه هستید با این تفاوت که اگر در خانه بر روی زمین بخوابید هیچ اتفاقی برایتان نمی افتد اما در کوه، مکان خواب شما بسیار آسیب پذیر خواهید بود. پس بهتر است بدانیم، کیسه خواب کوهنوردی مناسب چه ویژگی هایی دارد.

کیسه خواب کوه

کیسه خواب کوهنوردی مناسب

در بخش ایمنی قبل از صعود لازم است بدانیم چه کیسه خوابی باید انتخاب کنیم و مناسب سفر ما خواهد بود:

√ کیسه خواب از خودش گرمایی ندارد، بلکه کیسه خواب ها به گونه ای طراحی شده اند که گرمایش بدن را حفظ می کنند و آن را درون خود نگه می دارد، به این شکل شما گرم می مانید. لایه های عایق مانند درون کیسه خواب باعث حبس هوای درون کیسه خواب می شود و به دلیل عدم تبادل سرمای بیرون به درون و همچنین عدم خروج گرما، کیسه خواب گرم می ماند.

√ سه عامل در میزان گرم نگهدارندگی کیسه خواب موثر است. این 3 عامل از آن جهت مهم است که شرایط کوهنوردی در هر فصل متفاوت و فرد صعودکننده باید بداند با مجموع عوامل پیش رو احتیاج به چه میزان گرم نگهدارندگی دارد. این 3 عامل عبارتند از: میزان پف کنندگی کیسه خواب، استایل کیسه خواب و مواد عایق بکار رفته در آن.

انواع کیسه خواب کوهنوردی

کیسه خواب کوهدر کل 2 نوع کیسه خواب داریم که بر اساس استراتژی نجات در کوهستان و بررسی شرایط محیطی، فصل سفر و میزان رطوبت، برف و یخ محیط، می توان بین این 2 دسته یکی را انتخاب کرد. کیسه های خواب کوهنوردی در کل یا از جنس پرهای طبیعی پرندگان هستند یا از جنس پلیمرهای مصنوعی.

√ هر کدام از جنس این کیسه خواب ها قابلیت ها و ضعف هایی دارند که پس از بررسی آنها می توان انتخاب نمود در کدام شرایط بهترین کاربرد را می توان از آنها انتظار داشت.

√ پر به عنوان یک عایق گرمایی بهترین است. با مشاهده پرندگان درک می کنیم که چرا پر بهترین محصول مصرفی در کیسه خواب هاست. بسیار سبک است و به راحتی فشرده خواهد شد تا بتوان آن را حمل نمود. در کیسه خواب پر معمولا رطوبتی به شما نمی رسد، چون پر جذب کننده رطوبت است. اما پرنده قو به دلیل ترشح چربی، مانع از جذب رطوبت به پرهایش است، اما پرهای قوی کیسه خواب، بعد از جدا شدن از قو این حالت را ندارند. به همین دلیل پس از جذب رطوبت به سختی خشک می شوند و این یکی از معایب این کیسه خواب ها می باشد. در ثانی کیسه پر بسیار گران است، نگهداری تخصصی می خواهد و باید خیلی مراقب آن بود اما اگر بتوانید حرفه ای از آن مراقبت کنید سال ها یک کیسه خواب خوب خواهید داشت.

√ کیسه خواب های الیاف طبیعی کمی حجیم ترند، میزان نگهدارندگی گرمای آنها تا 70 درصد کیسه خواب های پر هستند، به دلیل لایه های پلیمری محافظ دیرتر رطوبت می گیرند و زودتر خشک می شوند، سنگین تر از کیسه خواب های پر هستند ولی نگهداری آنها راحت تر است و معمولا عمر کمتری نسبت به کیسه خواب های پر دارند.

√ اقلیم کوه های ایران از بلندترین تا کوچک ترین آنها معمولا برای یک تیم حرفه ای کوهنوردی مابین 1 تا 3 روز فعالیت کمپی فتح خواهد شد لذا انتخاب میزان رطوبت پذیری مگر در شرایط بارانی و خیلی مرطوب نباید آنچنان جدی گرفته شود چرا که اگر انتخاب شما کیسه خواب پر باشد با زیر انداز مناسب و استفاده صحیح از این مدل کیسه خواب می توانید به راحتی این 3 روز را با کیسه خواب پر بگذرانید.

√ یک کوهنورد باید 2 نوع کیسه خواب داشته باشد، کیسه خوابی که مناسب 3 فصل است که معمولا از اواسط تیر تا اواخر پاییز مفید بوده و کیسه خواب سرما که از اوخر پاییز تا اواسط بهار مورد استفاده قرار می گیرد. کیسه خواب دوم بر اساس استراتژی نجات در کوهستان باید استانداردهای نگهداری دما در 3 وضعیت حداقل، میانه و حداکثر را داشته باشد، در اینجا منظور از حداکثر، حداکثر دمایی است که کیسه خواب، جان شما را محفوظ می دارد. مثلا منفی بیست درجه حداکثر دمای برخی از مدل های کیسه خواب است. شما در این دما با این مدل کیسه خواب خوابی راحت نخواهید داشت اما زنده خواهید ماند.

شکل های متفاوت کیسه خواب کوهنوردی

کیسه خواب کوه

♦ کیسه خواب ها به 2 شکل مقبره ای و مستطیلی ساخته می شود، برای سفرهای سبک و گردش در محیط هایی که امکان شدت سرما بالا نیست به راحتی از کیسه خواب های مستطیلی استفاده کنید. اما در محیط هایی که احتیاج است که تمام گرمای بدن در باکس کیسه خواب محفوظ بماند و حداقل تبادل هوای بیرون و داخل نزدیک به صفر باشد حتما از کیسه خواب مقبره ای استفاده نمایید.

♦ یکی از مناطق انتقال گرمای بدن، قسمت سر می باشد، پس در محیط های سرد انتخاب مان کیسه خوابهای کلاه دار یا مقبره ای باشد یا حتما کلاه پشمی استفاده کنیم.

♦ نجات در کوهستان فقط منوط به انتخاب یک کیسه خواب خوب نیست، بیشترین تبادل سرمایشی در کیسه خواب ها از کف کیسه خواب که بر روی زمین است انجام می پذیرد. هر چقدر کف زمین سردتر باشد این تبادل بیشتر است پس انتخاب یک زیرانداز مناسب برای کیسه خوابتان کم اهمیت تر از خود کیسه خواب نیست. در این مورد 2 گونه زیر انداز های پلیمری مسطح و یا بادی وجود دارد که می تواند عایق مناسبی بین کیسه خواب و کف زمین باشد.

♦ در انتخاب کیسه خواب کوهنوردی به فاکتور وزن بسیار دقت کنید. در صعودهای مهم در فصل سرد و شرایط سخت، وزن کوله پشتی و متعلقات شما فاکتوری حیاتی محسوب می شود.

♦ در بخش حوادث کوهستان به شکل کاملی در رابطه با ایمنی کیسه خواب کوهنوردی و نحوه استفاده صحیح و ایجاد گرمایش مناسب در این رابطه بحث خواهد شد.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا