کفش کوهنوردی و دستکش برای مقابله با سرمازدگی
کفش کوهنوردی و دستکش های مناسب کوه فرق بسیار زیادی با دستکش و کفش معمولی ما دارد. البته گاهی در مسیرهای برف گیر شمال تهران خواهید دید که افرادی با خیال راحت با دستکش های نازک، عزم رفتن به جنگ با کوه پر برف را دارند. در این بخش با هم خواهیم دانست کفش و دستکش مناسب کوه چه تعریفی دارد و چگونه باید از آن درست استفاده کنیم.
کفش کوهنوردی و ایمنی قبل از سفر
کفش کوهنوردی بخصوص انتخاب کفش های فصول سرد شرایط بسیار ویژه ای دارند، چرا که با کمی بی احتیاطی نسبت به کفش و کارایی کفش کوهنورد در سرما و یخبندان با 2 مشکل عمده روبرو خواهد شد: یخ زدگی و سر خوردگی. سر خوردن یکی از معزلاتی است که می تواند به راحتی جان شما را بگیرد. اگر کوهنورد نتواند قدم های محکم و مطمئن بردارد نه می تواند بالا برود نه پایین بیاید و بر فرض که در حال صعود یا فرود باشد هر آن ممکن است دچار حادثه شود.
خصوصیات کفش کوهنوردی
√ کفش کوهنوردی معمول برای کوه های سنگی و یا صخره نوردی با کفش های صعودهای مناطق برفی و یخی کاملا متفاوت است. کفش های صعود به مناطق برف گیر بدون دوخت بوده و شرایط خاص خودشان را دارند.
√ کفش کوهنوردی در قدیم معمولا چرمی بوده اما امروزه با استفاده از پلیمرهای صنعتی و ترکیبات شیمیایی، کفش های کوهنوردی ساخته می شوند که از بسیاری لحاظ بهتر از کفش های چرمی هستند.
√ کفش های کوهنوردی باید کمی قابل انعطاف و نرم، ضد آب، قابلیت تنفس پا، قابلیت ارتجاعی، مقاوم در برابر سرما و گرما و دارای سوراخ بند تا نزدیکی نوک پنجه باشد.
√ کفی این کفش ها برای مناطق برفی دارای عاج های عمیق و قابلیت نصب گرامپون دارد و باید ضربه گیر باشند، همچنین دارای لژهایی اصطکاکی هستند.
√ الزاما باید کفش کوهنوردی مچ پای شما را در بر بگیرد و در صعود به کوه های بلند حتما باید ساق های بلند تا 20 سانتی متر داشته باشد.
√ کفش های بدون دوخت همه، پرسی بوده و با چسب های مخصوص به هم وصل می شوند، باید حتما بدانید تاریخ انقضا چسب های کفشتان چه زمانی است چون این یک عامل حیاتی برای شما محسوب می شود.
√ به دلیل اینکه شما برای گرم نگه داشتن پای خود جوراب های مخصوص کوه می پوشید حتما باید کفش به اندازه یک درجه بزرگتر از پای شما باشد تا با لایه های جوراب آن فضا پر شود و به پای شما فشار نیاید.
√ از خرید کفش های فایبرگلاس جدا بپرهیزید. این نوع کفش بخصوص در دمای سرد بسیار شکننده خواهد بود و شما را در ارتفاعات برف گیر با مشکل بسیار جدی مواجهه خواهد کرد. این مشکل می تواند حداقل به از دست دادن پای شما بیانجامد.
دستکش کوهنوردی همراهی نجات بخش
♦ دستکش های یک کوهنورد یکی از مهمترین ابزار در فصول سرد می باشد. دستکش های کوهنوردی فواید بسیار زیادی دارد و مانع از آسیب دیدگی های متداول کوه مانند تاول زدگی بوسیله طناب و یا خراش هایی که بواسطه برخورد با سنگ و یخ ها بوجود می آید میشود، از جمله این فواید: محافظت از سوز و سرما، تابش های نور خورشید، حفظ گرما در دست ها، جلوگیری از رطوبت و سرمازدگی و… پس دستکش های یک کوهنورد یکی از حیاتی ترین استراتژی های او در عملیات نجات در کوهستان است.
♦ معمولا کوهنوردان در فصول سرد از 3 لایه دستکش استفاده می کنند. لایه اول لایه گرم کننده یا اصطلاحا پلار است که بافتی نرم دارد، نگهدارنده گرمای متعادل بدن است و می توان بعد از پوشیدن به راحتی با آن فعالیت انجام داد. لایه دوم باید لایه ای باشد که مانع از نفوذ آب به قسمت پلار شود و همچنین قابلیت خوبی نیز در برابر باد داشته باشد، لایه های دوم معمولا کورتکسی هستند که هم به دستکش اجازه تنفس می دهند هم عایق های خوبی هستند. این دو لایه می تواند به شما در یک صعود خوب در فصل سرد کمک کند اما اگر سرما بیش از حد بود و یا شما احتیاج داشتید که دستانتان بیشتر گرم شود لایه سوم دستکش ها که معمولا از جنس پر هستند بر روی این دو لایه پوشیده می شوند. دستکش های پر هم مانند کیسه خواب های پر یکی از بهترین عایق های گرمایی هستند و البته در تقسیم بندی های مختلفی ساخته می شود،: دو انگشتی، سه انگشتی و پنج انگشتی که به فراخور خود استفاده های متنوعی از آن می شود.
♦ لایه اول دست کش های کوهنوردی به دلیل حفظ کارایی پنجه ها و کف دست و راحتی کار با ابزار مانند دستکش های معولی یا کشی هستند با این تفاوت که کف این نوع دستکش با سطوح اصطکاک پذیری مانند لاتکس ساخته شده است که کارایی آن بالاتر می رود.
♦ لایه دوم دستکش های کوه که حکم ریه های دست را نیز خواهد داشت باید به گونه ای باشد که دست بتواند نفس بکشد. این عمل بسیار مهم است چون بر اثر فعالیت و عدم جابجایی هوا دست عرق می کند، لذا لابه دوم به گونه ای است که به راحتی به دست اجازه تنفس می دهد.
♦ لایه سوم دستکش ها، پر هستند پس باید مراقب خیس شدگی آنها باشیم. خیس شدگی حالت عایق بودن این دستکش را مختل می کند و خود به خود باعث سرد شدن دست می شود.
♦ اگر فرض بگیریم که سالیانه شما 2 بار به کوهنوردی در زمستان می روید و دستکش هایتان فقط به مدت 2 هفته به کارتان می آید این نکته را در نظر بگیرید که در همان 2 هفته، دستکش ها محافظ سلامت دست های شما در برابر سرمازدگی می باشد و تضمین کننده یک صعود آرام و لذت بخش خواهند بود پس بسیار مراقب این سرمایه حرفه ای تان باشید.
مجله پزشکی آسان طب بهترین سفرها و ایمن ترین مسیرها را برای همه آرزو دارد…
منبع: https://mag.asanteb.com