امداد دریایی و شناخت دریا به عنوان محیطی پرخطر
امداد دریایی و حوادث موجود در دریا یکی از اتفاقات مهم کشورهایی است که دارای رودخانه و دریا می باشد. کشور ما هم با دارا بودن 2 دریای بزرگ و چندین رودخانه عظیم و رودخانه های میانه و سدهای آب گیر فراوان، کم و بیش دارای اینگونه حوادث می باشد. اکثر مردمانی که به سمت دریا و یا رودخانه ها می روند تصورشان از دریا، وان حمام خانه یا استخر است. دریا و رودخانه زیباست اما بالقوه جزء مرگ آورترین عناصر طبیعی می باشد، یک لحظه غفلت و شوک ترس، قفل شدن عضلات و یک دقیقه نرسیدن اکسیژن و تمام به همین سادگی. بیایم بدانیم که دریا چیست و غرق شدگی را بررسی کنیم تا با علمی درست با این زیبایی برخورد کنیم، با ما همراه باشید.
امداد دریایی و موج های خطرناک
موج دریا انتقال انرژی و نوساناتی است که بدون انتقال ماده جابجا می شود. موج، انتقال انرژی از یک طرف به طرف دیگر است که در آن مولکول های آب حرکت نمی کند بلکه با ایجاد تنش بوسیله انرژی آن را دست به دست می کند، پس موج یک انرژی است. اما مهمترین موج خطرناکی که برای شناگران حرفه ای و غیر حرفه ای در دریا و نزدیک ساحل ( زیر 10 متر عمق ) وجود دارد موجی است که به جریان شکافنده معروف است. موج های طولی دریا معمولا خطرناک نیستند اما موج های دریا هنگامی که عمود وارد حیطه ساحل می شوند پس از برخورد انرژی شان به شکل تونلی باز می گردد، این انرژی تشکیل امواج شکافنده را می دهد و به گونه ای است که با شدت دل دریا را شکلافته و به داخل دریا باز میگردد. در اصطلاح به آن موج باد بزنی هم می گویند چرا که شبیه یک باد بزن است. تقریبا تمامی سواحل شمال و جنوبی ایران دارای این گونه امواج هستند، امواجی که بیش از 80 درصد مرگ و میرهای دریایی و اقیانوسی جهان را در ساحل شکل می دهد.
موج های شکافنده و چگونگی امداد دریایی
تونل ایجاد شده از انرژی بازگشتی موج شکافنده، شناگر را با خود به درون دریا می کشاند که به نسبت قوت موج این کشش، سریع و طولانی خواهد بود. اولین نکته ای که باید از هر جهت در نظر داشت وجود کف بر روی موج های برگشتی نشان دهنده وجود این موج است. اگر بتوانید از بالا به ساحل نگاه کنید (مثلا ارتفاع 3 متری) به وضوح محل وجود موج های شکافنده برای شما مشخص خواهد شد و حالت بادبزن آن به صورتی است که دسته اش در ساحل و باله اش درون دریا مشخص است.
این موج هر چقدر به سمت باله اش یا بادبزنش پیش می رود از قدرتش کاسته می شود، پس اگر در جریان این موج قرار گرفتید بر اساس توصیه امداد دریایی آسان طب هیچ گاه سعی نکنید به شکل عمودی و خلاف جهت جریان موج شنا کنید چرا که شما با هر توانی از پس میزان انرژی این موج بر نخواهید آمد پس یا با استراتژی شنای مورب چهل و پنج درجه خود را برهانید یا به آرامی با جریان موج شنا کنید و به عمق بروید چرا که در باد بزنی این موج توان موج کاسته شده و شما می توانید با دور زدن موج به ساحل بازگردید.
نکته های مهم امداد دریایی
این را بدانیم که هر چقدر شنا بلد باشیم دریا با همه شگفت انگیزی اش یک خطر بالقوه خواهد بود پس همیشه جانب احتیاط را باید لحاظ نماییم. احتیاط حکم می کند کار بلدی و توان بدنی در شنای خود را به رخ دریا نکشیم و تا جایی که می شود در سطوح عمیق شنا نکنیم. ساحل دریایی در ایران بخصوص در شمال ممکن است تا 20 اول عمق دریا نیم متر باشد و بعد یک آن زیر پایمان خالی شود. پس همیشه در محل هایی که برای شنا تعیین شده اند شنا کنید. در این مکان ها یگان امداد و نجات و نجات غریقان خبره حضور دارند و می توانند به شما کمک های لازم را بنمایند.
√ شنا را بیاموزیم.
√ خود را از خطر دور نگه داریم.
√ دیگران بخصوص کودکان را از خطر دور نگه داریم، مرگ پسران کم سن و سال حاشیه دریاها یکی از شایع ترین مرگ در این سن و سال است.
√ از علائم راهنمای موجود در کنار ساحل تبعیت کنید.
√ متاسفانه به دلیل افزایش سطح آب دریای خزر در اوایل دهه هفتاد بسیاری از ساختمان های حاشیه دریا به زیر آب فرو رفتند. این مناطق پاکسازی نشده بسیار خطرناک هستند. ستون های باقی مانده، نخاله های تیز و خطرناک، چاه های فاضلاب و … یکی از بزرگترین محل های آسیب هستند.
√ کمک های اولیه CPR را یاد بگیرید.
√ بدانید عملیات غریق نجات یک پروسه کاملا تخصصی است پس حتما در محل هایی شنا کنید که غریق نجات وجود دارد.
√ بی مهابا برای نجات مغروق نروید چرا که به دلیل فشار عصبی و ترس زیاد نسبت به فرد غرق شده، شما را به کشتن خواهد داد.
√ هیچ گاه خودخواهی و غرور یا تکیه بر شناگر بودنتان شما را تحریک به شنای طولانی و دور شدن از خط ساحلی نکند.
√ در زمان ورود گروهی به آب برای خود قواعد و دستور العمل هایی بچینید، مدام مراقب بچه ها و مادران باشید. در کوله لباستان حتما لباس گرم به همراه داشته باشید تا مانع هیپوترمی و سرمازدگی بشود.
√ در آب های کم عمق حتما با پا وارد آب شویم و به هیچ وجه به حالت شیرجه وارد نشوید چون می تواند حوادثی مانند خوردشدگی بینی یا آسیب جدی به ناحیه گردن و سر به همراه داشته باشد.
√ غرق شدگی در آب شیرین یا آب شور تفاوت هایی دارد که در مبحث امداد و نجات غرق شدگی به آن اشاره خواهد شد.
√ آب دریای خزر به دلایلی از آب دریای جنوبگان تیره تر و شورتر است، این شوری باعث شوک حلقی شده و این شوک به کل بدن شناگر وارد خواهد شد مراقب این امر باشید.
آسان طب همواره آرزومند سفرهایی پر از لذت برای همه است اما بدانیم سفر بدون آگاهی های مقدماتی و تفریحاتی در طبیعتی که شناختی از آن نداریم به استقبال حادثه رفتن است.
منبع: https://mag.asanteb.com